TECH

Κασπάροφ εναντίον Deep Blue, 20 χρόνια μετά

Κασπάροφ εναντίον Deep Blue, 20 χρόνια μετά
Youtube/Disrupt NY

Στη μεγάλη αναμέτρησή του με αντίπαλο τον  υπερυπολογιστή της IBM, Deep Blue, επιστρέφει ο Γκάρι Κασπάροφ. Μιλώντας στο συνέδριο Disrupt NY 2017, το οποίο διοργανώνει ο ιστότοπος Techcrunch, o πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, τόνισε ότι η επικράτηση του Deep Blue δεν είχε να προσφέρει τίποτα στην «εξερεύνηση της ανθρώπινης ευφυίας», ενώ παραδέχθηκε ότι, πλέον, ο τίτλος των γκραν μάστερ, έχει περάσει ανεπιστρεπτί στους υπολογιστές.

Όπως τόνισε ο κ. Κασπάροφ, «είναι φυσικό το σκάκι να ήταν το απόλυτο τεστ για τους υπολογιστές. Παραδοσιακά ο κόσμος πίστευε ότι το να παίζεις το παιχνίδι είναι δείγμα ευφυίας. Λίγοι άνθρωποι ξέρουν ότι ο Άλαν Τούρινγκ έγραψε το 1972 το πρώτο πρόγραμμα για σκάκι. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχαν υπολογιστές για να το τρέξουν.

Το 1997 το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Ο Deep Blue, ο υπερυπολογιστής της ΙΒΜ ήταν ο αντίπαλός μου, εγώ κέρδισα το πρώτο παιχνίδι, όπως θυμόμαστε όλοι. Όμως, ο Deep Blue δεν μπορεί να θεωρηθεί ευφυής, παρά μόνο αν εξετάσεις το αποτέλεσμα. Αν δειςτο ζήτημα με μία γενικότερη θεώρηση, τότε καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι ο Deep Blue έχει ελάχιστα να προσφέρει στην εξερεύνηση της ανθρώπινης ευφυίας».

Στην ερώτηση γιατί ο Κασπάροβ και άλλοι χαρακτήρισαν τον τρόπο με τον οποίο αγωνίστηκε ο Deep Blue, μη ανθρώπινο, απάντησε: «Δεν μπορείς να λύσεις το σκάκι. Οι πιθανές κινήσεις είναι περισσότερες από τα άτομα του ηλιακού μας συστήματος. Αλλά δεν είναι το θέμα να λύσει το παιχνίδι αλλά να κερδίσει. Σήμερα οι μηχανές είναι ανίκητες. Άφησα το επαγγελματικό σκάκι όταν διαπίστωσα ότι οι μηχανές δεν μπορούν να χάσουν. Οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν λάθη, αστοχίες. Οι μηχανές είναι καλύτερες από τους ανθρώπους, αλλά δεν σημαίνει ότι μπορούν να λύσουν το παιχνίδι».

Σχετικά με το καθεστώς Πούτιν στη Ρωσία, ο Κασπάροφ ανέφερε: «πολλοί υπέθεσαν ότι το καθεστώς Πούτιν δεν θα ήταν τόσο επικίνδυνο, όσο η Σοβιετική Ένωση, η κομμουνιστική δικτατορία επειδή δεν είχε ιδεολογία. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, όμως, επειδή δεν είχε ιδεολογία να πουλήσει, το έκανε ακόμη πιο επικίνδυνο. Επειδή το ποιος τον υποστηρίζει εκτός Ρωσίας δεν είναι κάτι που τον απασχολεί. Μπορεί να συμμαχήσει με όλες τις δυνάμεις αποσταθεροποίησης, είτε προέρχονται από τη δεξιά, είτε από την αριστερά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ