TECH

Η εικονική πραγματικότητα είναι... πραγματικότητα στην Αθήνα

Η εικονική πραγματικότητα είναι... πραγματικότητα στην Αθήνα

Μπαίνοντας στην είσοδο του κτιρίου που στεγάζεται το «The VR project», εισέρχεσαι στο... «μέλλον». Πρόκειται για τον πρώτο χώρο Virtual Reality στην Ελλάδα στον οποίον μπορεί κάποιος να βιώσει εμπειρίες «εμβυθιστικής» (immersive) εικονικής πραγματικότητας.

To «The VR Project» ξεκίνησε μέσα από το προσωπικό ενδιαφέρον των ιδιοκτητών του, Λουκά Κατσικάρη και Γιάννη Παρχαρίδη, για τις νέες τεχνολογίες. Μιλώντας στο CNN Greece ο κ. Κατσικάρης, εξήγησε ότι τα τελευταία χρόνια παρακολουθούσαν την εξέλιξη της τεχνολογίας, και όταν την άνοιξη του 2016 βγήκαν στην αγορά τα πρώτα συστήματα «εμβυθιστικού» VR, αγόρασαν ένα από τα πρώτα HTC Vive στο εξωτερικό. Ενθουσιάστηκαν τόσο με την εμπειρία που αποφάσισαν άμεσα να ανοίξουν το «The VR project» - τον πρώτο χώρο εικονικής πραγματικότητας στην Ελλάδα, και έναν από τους πρώτους, πανευρωπαϊκά.

unnamed 1

Η ιδέα της τεχνολογίας της εικονικής πραγματικότητας υπάρχει από τη δεκαετία του 1950. Ο όρος «Virtual Reality» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Jaron Lanier το 1989.

Ως εικονική πραγματικότητα ορίζεται «η εξομοίωση ενός πραγματικού ή φανταστικού περιβάλλοντος, το οποίο μπορεί να βιώσει ο χρήστης οπτικά στις τρεις διαστάσεις του πλάτους, ύψους και βάθους, και το οποίο μπορεί επιπροσθέτως να παρέχει μία αλληλεπιδραστική εμπειρία με κίνηση σε πραγματικό χρόνο (real-time), με ήχο και οπτικές ή άλλες μορφές ανάδρασης».

Οι φιλοδοξίες αυτές ωστόσο, δεν ήταν δυνατόν να επιτευχθούν μέχρι πρόσφατα σε συστήματα σχετικά λογικού κόστους, διότι η επιτυχής υλοποίηση εξαρτάται από ένα πλήθος τεχνολογιών, οι οποίες πρέπει παράλληλα, συνδυαστικά και σωρευτικά να λειτουργούν άψογα, προκειμένου να δώσουν την ψευδαίσθηση της εικονικής πραγματικότητας. Το «Virtual Reality» είναι ένας τομέας στον οποίο τα πάντα είναι ρευστά σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως σημείωσε ο κ. Κατσικάρης, καθώς η εν λόγω τεχνολογία είναι πολύ νέα.

unnamed 2

Η εικονική πραγματικότητα ωστόσο, έγινε... πραγματικότητα, και μάλιστα στην Αθήνα, μέσα από το «The VR project». Και επειδή είναι από δύσκολο έως ανέφικτο να περιγράψει κανείς την εμπειρία με λόγια, φορέστε το headset htc vive -το πιο προηγμένο μηχάνημα εικονικής πραγματικότητας παγκοσμίως- και μπείτε σε έναν ανεξερεύνητο νέο κόσμο που σας περιμένει να τον ανακαλύψετε...

The VR project

Στο «The VR project» μπορείτε να επιλέξετε μέσα από μια πληθώρα εφαρμογών που έχουν στόχο να σας χαρίσουν μοναδικές εμπειρίες.

Εξερευνητικές αποδράσεις

Βιώστε τον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας και περιπλανηθείτε σε μέρη που πιθανόν να μην φανταζόσασταν καν ότι μπορείτε να επισκεφθείτε:

-Βρεθείτε σε ένα ναυάγιο στον βυθό της θάλασσας δίπλα σε τεράστιες φάλαινες.

-Σκαρφαλώστε στην κορυφή του Everest.

-Χειριστείτε τον θαλαμίσκο του Apollo 11 μαζί με τον Neil Armstrong κατά τη διάρκεια της προσελήνωσης.

-Κάντε ένα ταξίδι μέσα στο ανθρώπινο σώμα και ανακαλύψτε πώς λειτουργούν τα κύτταρα.

Τέχνη και Δημιουργία

-Εμβυθιστείτε στον πίνακα «The Night Café» του Vincent Van Gogh και περπατήστε στον χώρο του καφέ που «ζωντανεύει» μπροστά σας.

-Με το Tilt Brush έχετε την ευκαιρία να δημιουργήσετε έχοντας ως καμβά όλο τον χώρο γύρω σας.

-Δείτε κορυφαία έργα τέχνης του κόσμου σε ένα εικονικό μουσείο, χωρίς ουρές, προστατευτικά τζάμια και ασφάλεια να σας ενοχλεί.

-Λύστε τον γρίφο του Fantastic Contraption φτιάχνοντας κατασκευές και με τα δύο σας χέρια, σε φυσικό μέγεθος.

-Με το Kodon δημιουργήστε γλυπτική και ανακαλύψτε το «roomscale 3D sculpting».

Διαδραστικές περιπέτειες

Διασκεδάσετε, βιώστε περιπετειώδεις στιγμές και ανεβάστε την αδρεναλίνη σας στα ύψη μέσα από interactive εφαρμογές:

-Βιώσε την απόλυτη εμπειρία της πτήσης σαν αετός πάνω από το Παρίσι στο Eagle Flight.

-Αντιμετωπίστε τέρατα σε virtual μάχες, χρησιμοποιώντας μαγεία ή όπλα σε φυσικό μέγεθος στο Vanishing Realms, το καλύτερο RPG σε Virtual Reality.

-Ανακαλύψτε μια απαράμιλλη εμβύθιση σε πραγματικούς αγώνες, βοηθούμενος από top class γραφικά και το ρεαλιστικό κράτημα αυτοκινήτου που σας επιτρέπει να νιώσετε πραγματικά το δρόμο στο Project Cars.

Multiplayer για παρέες

Έχετε επίσης τη δυνατότητα να βιώσετε συναρπαστικές εμπειρίες παίζοντας ταυτόχρονα με τους φίλους σας στον ίδιο εικονικό κόσμο (μέχρι 4 άτομα) ή online με άλλα άτομα από όλο τον κόσμο:

-Βιώσε την απόλυτη εμπειρία της πτήσης σαν αετός πάνω από το Παρίσι στο Eagle Flight... με «ιπτάμενη» παρέα.

-Shoot ‘em up σε multiplayer μετα-αποκαλυπτικό περιβάλλον Mad Max με το Hover Junker.

Το «The VR project», όπως σημείωσε ο κ. Κατσικάρης, επισκέπτονται παρέες που επιζητούν να κάνουν μαζί κάτι διαφορετικό, φανατικοί gamers καθώς και οικογένειες με παιδιά. Το επισκέπτονται επίσης σχολεία. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και για εξωτερικά events. Πρόσφατα έστησαν όλο το σκέλος του VR στο Athens Digital Arts Festival, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα «μωσαικό» από περίπου 1.000 έργα εικονικής ζωγραφικής των επισκεπτών του φεστιβάλ. Το εν λόγω project αποτελεί το μεγαλύτερο συλλογικό έργο τέχνης που έχει δημιουργηθεί σε εικονική πραγματικότητα παγκοσμίως.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.thevrproject.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ