Οι δύο καλύτεροι υπερ-υπολογιστές του κόσμου είναι από την Κίνα
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/NATIONAL SUPERCOMPUTING CENTER / HANDOUT

Οι δύο ισχυρότεροι υπερ-υπολογιστές του κόσμου, ο Sunway TaihuLight με ισχύ 93 petaflops και ο Τianhe-2 με 33,9 petaflops, έχουν δημιουργηθεί στην Κίνα. Αυτό προκύπτει από τη νέα διεθνή κατάταξη «Top 500», που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα στο πλαίσιο συνεδρίου πληροφορικής στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας.

Διαβάστε επίσης

Ο καλύτερος υπολογιστής του κόσμου βρίσκεται εγκαταστημένος στο Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών της Κίνας ωστόσο έκπληξη είναι ότι μετά το 1996 οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν υπερυπολογιστή ούτε καν στην τρίτη θέση, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο.

Ειδικότερα, ο αμερικανικός «Τιτάν» (ένας Cray XK7), που είναι εγκατεστημένος στο Εθνικό Εργαστήριο Όακ Ριτζ του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, υποχώρησε στην τέταρτη θέση με 17,6 petaflops και παραμένει εκεί από το 2012.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ διαθέτουν τα περισσότερα συστήματα στην πρώτη δεκάδα των ισχυρότερων υπερυπολογιστών, καθώς και τα περισσότερα υπολογιστικά συστήματα (169) στο Top 500, έναντι 160 της Κίνας. Στην κατάταξη ακολουθούν η Ιαπωνία με 33, η Γερμανία με 28, η Γαλλία με 17 και η Βρετανία επίσης με 17.


Διαβάστε επίσης

Γερμανία: «Πανηγυρική» επανεκλογή του Ζεεχόφερ στην προεδρία του CSU

Γερμανία: Με επίδειξη ενότητας μεταξύ CDU και CSU ξεκίνησε το Συνέδριο των Χριστιανοκοινωνιστών

Ποινή φυλάκισης επειδή ποδοπάτησε πορτρέτο του Τζένγκις Χαν

Γερμανία: Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στις χριστουγεννιάτικες αγορές