TECH

Πώς η κάμπια θα βοηθήσει στην εξέλιξη των ρομπότ

Πώς η κάμπια θα βοηθήσει στην εξέλιξη των ρομπότ
REUTERS/Siphiwe Sibeko

Ένας νεαρός επιστήμονας τιμήθηκε την προηγούμενη Τρίτη από την διακεκριμένη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου(ZSL)για την αφοσίωση του στη μελέτη σχετικά με τις κάμπιες.

Ο Σάιμον Τσεν ερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι κάμπιες καταφέρνουν να κρατιούνται πάνω στα φυτά χωρίς να πέφτουν και τα ευρήματά του θα μπορούσαν να ανοίξουν δρόμο ακόμα και στην μελλοντική ρομποτική τεχνολογία.

Το επιστημονικό βραβείο της ZSL με το οποίο τιμήθηκε ο Τσεν καθιερώθηκε το 1837 με σκοπό την αναγνώριση της εξαιρετικής συμβολής στην ζωολογική έρευνα και προστασία, ξεχωρίζοντας μερικά από τα λαμπρότερα μυαλά στον επιστημονικό τομέα.

Ο Τσεν, του οποίου η μητέρα κατάγεται από την Κίνα, έδειχνε ενδιαφέρον για την φύση γενικά και τα έντομα ειδικά από την παιδική του ηλικία στη Γερμανία όπου μεγάλωσε.

« Ποτέ όμως δεν φανταζόμουν ότι θα έκανα εργαστηριακές έρευνες με βάση την κάμπια», δήλωσε στο πρακτορείο Xinhua (Νέα Κίνα).

Το ενδιαφέρον του μεγάλωσε αφότου κέρδισε σε έναν επιστημονικό διαγωνισμό για νέους στη Γερμανία για τη συλλογή και τον προσδιορισμό των διαφόρων ειδών κάμπιας.

Μετά τον διαγωνισμό αυτό, ο Τσεν άρχισε να ενδιαφέρεται ακαδημαϊκά για τις κάμπιες και τους σκώρους και στη συνέχεια δέχθηκε μία πρόσκληση να συμμετάσχει στο ερευνητικό πρόγραμμα BEF China, ως μέλος μίας ερευνητικής ομάδας από το πανεπιστήμιο της Γερμανίας Λίνενμπουργκ. Το πρόγραμμα BEF είναι ένα κοινό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν πανεπιστήμια στην Κίνα, τη Γερμανία και την Ελβετία, για τη μελέτη της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων.

Αργότερα ο Τσεν συνάντησε τον προϊστάμενό του Δόκτορα Βάλτερ Φέντερλε από το τμήμα Ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όπου μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι κάμπιες χρησιμοποιούν τα πόδια τους, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Τσεν εξήγησε ότι τα ευρήματα της έρευνας του αφορούν τους διαφορετικούς τρόπους που χρησιμοποιούν αυτά τα είδη για να προσκολλώνται πάνω σε διάφορες επιφάνειες.

Εκτός του ότι ανοίγει τον δρόμο για την μελλοντική καταπολέμηση των παρασίτων στις καλλιέργειες, η έρευνα του Τσεν θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη των μελλοντικών ρομπότ. Σύμφωνα με τον ερευνητή, η περίπτωση της κάμπιας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διότι «μας επιτρέπει να καταλάβουμε πώς κινούνται αυτοί ο οργανισμοί, ενδεχομένως δείχνοντας εφαρμογές απλής ρομποτικής».

Ο Τσεν τόνισε ότι οι κάμπιες είναι σημαντικά φυτοφάγα ζώα με μεγάλες επιπτώσεις στη λειτουργία του οικοσυστήματος ή μερικές φορές ως παράσιτα.

« Το να κατανοήσουμε πώς κολλάνε στις επιφάνειες μάς βοηθά να καταλάβουμε πώς χρησιμοποιούν την τροφή τους και πώς τα φυτά θα μπορούσαν να υπερασπισθούν τους εαυτούς τους ή πώς εμείς μπορούμε να προφυλάξουμε τα καλλιεργήσιμα φυτά χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων», είπε ο Τσεν, ο οποίος το φθινόπωρο ξεκινά ένα διδακτορικό πρόγραμμα στο Κέιμπριτζ για να συνεχίσει την έρευνά του στον εκπληκτικό κόσμο της κάμπιας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ