Ισχυρές ηλιακές εκρήξεις κατέγραψε η NASA (pics)
Πηγή: NASA

Δύο πολύ μεγάλες ηλιακές εκλάμψεις, οι μεγαλύτερες της τελευταίας 12ετίας, καταγράφηκαν την Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου, από το ειδικό παρατηρητήριο της NASA (Solar Dynamics Observatory).

Διαβάστε επίσης

Oι ηλιακές εκλάμψεις αποτελούν ισχυρές εκρήξεις ενέργειας και ακτινοβολίας, οι οποίες, ανάλογα με την ισχύ τους, μπορούν να επηρεάσουν τις τηλεπικοινωνίες αλλά και υπηρεσίες GPS ή άλλες που βασίζονται σε δορυφόρους. Ανάλογα με την ισχύ τους, οι ηλιακές εκλάμψεις κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες: A, B, C, M και Χ (οι πιο ισχυρές, που έχουν και διαβαθμίσεις Χ1, Χ2, Χ3 κ.α.).

X9 Flare 131 171 Blend Crop

Οι δύο νέες εκλάμψεις αξιολογήθηκαν στην ανώτερη κατηγορία Χ, με την πρώτη να είναι Χ2,2 και τη δεύτερη -που ακολούθησε μετά από τρεις ώρες σύμφωνα με την Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ- να εκτιμάται ότι ήταν Χ9,3, η πιο ισχυρή από το 2005, όταν είχε καταγραφεί μια έκλαμψη Χ17. Η πιο ισχυρή που έχει ποτέ παρατηρηθεί, συνέβη το 2003 και ήταν Χ28.

Sept 6 X9 Blend 131 171 print

Οι ηλιακές εκλάμψεις μπορούν επίσης να δημιουργήσουν θεαματικό σέλας στους πόλους της Γης. Εντούτοις δεν είναι δεδομένο ότι το φορτισμένο πλάσμα σωματιδίων κατευθύνεται προς τη Γη.


Διαβάστε επίσης

ΝASA: 5.000 ηλιοβασιλέματα στον Άρη για το «Opportunity»

Ξενάγηση στην ειδυλλιακή ανατολή του ηλίου στη Ρωσία

Από τη Γη στη Σελήνη και όχι μόνο: Οι διαστημικές αποστολές που θα μας καθηλώσουν το 2018

Οι 10 πιο ηλιόλουστοι προορισμοί για τον πιο καλοκαιρινό χειμώνα του 2017