TECH

Επέλαση στο φεγγάρι ετοιμάζουν οι ιδιώτες

Επέλαση στο φεγγάρι ετοιμάζουν οι ιδιώτες
Moon Express

Ιδιωτική απόβαση στο φεγγάρι προετοιμάζει η NASA, η οποία θα απευθύνει πρόσκληση σε ιδιωτικές εταιρείες μεταφορών και νεοφυείς επιχειρήσεις να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο φεγγάρι.

Με αυτό τον τρόπο η αμερικανική διαστημική υπηρεσία επιχειρεί να αναπτύξει τα εμπορικά δρομολόγια μεταξύ Γης και Σελήνης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθυντής προηγμένων Συστημάτων διαστημικής Εξερεύνησης της ΝΑSA, Jason Crusan. Ο οργανισμός ετοιμάζει μία πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις εταιρείες που θα επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη ιδιωτικών δρομολογίων και κατ' επέκταση, στην προσπάθεια δημιουργίας μίας διαστημικής βάσης στη Σελήνη, αλλά και εκμετάλλευσης του εδάφους της. Όπως δήλωσε, «αυτό που αναζητούμε τώρα είναι επί της ουσίας να αγοράσουμε κάποιες υπηρεσίες μεταφορών το επόμενο έτος, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για τη συνέχεια».

Η πρόσφατη πρόσκληση ενδιαφέροντος αποτελεί το τελευταίο χρονικά βήμα της NASA σε έναν οδικό χάρτη ανάπτυξης εμπορικών δρομολογίων στο φεγγάρι από ιδιωτικές εταιρείες. Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2014 όταν η αμερικανική διαστημική υπηρεσία δημιούργησε το πρόγραμμα CATALYST, στο οποίο πλειοδότησαν τρεις ιδιωτικές εταιρείες για να αναπτύξουν συστήματα προσελήνωσης.

Δύο εξ αυτών των εταιρειών είναι έτοιμες για τη συμμετοχή τους σε σεληνιακή αποστολή, ακόμη και το 2018. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο CEO της Moon Express, Bob Richards, η εταιρεία του σχεδιάζει να εκτοξεύσει το διαστημικό σκάφος της, MX-1E το επόμενο έτος.

Από την πλευρά του, ο CEO της Astrobotic Technology, John Thornton, ανέφερε ότι το σεληνιακό σκάφος τους, Peregrine lander, θα είναι έτοιμο για την πρώτη του πτήση το 2019, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του spacenews.com. Και οι δύο εταιρείες έχουν τη στήριξη της NASA, ενώ σε αυτό το ιδιόμορφο εταιρικό κλαμπ έρχεται να προστεθεί και η Blue Origin, με πολύ μεγαλύτερες φιλοδοξίες. Σχεδιάζει να αναπτύξει σύστημα μεταφοράς μεγάλων φορτίων μεταξύ Γης – Σελήνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ