TECH

«Ιδιαίτερο» ζευγάρι αστεροειδών νομίζουν ότι είναι κομήτης

«Ιδιαίτερο» ζευγάρι αστεροειδών νομίζουν ότι είναι κομήτης
NASA/Joel Kowsky/Handout via REUTERS/File Photo

Σε μία πρωτότυπη ανακάλυψη έφτασαν αστρονόμοι ξανά-αναλύοντας δύο αστεροειδείς που είχαν ανακαλυφθεί μεταξύ Άρη και Δία το 2006.

Καταρρίπτοντας την αρχική υπόθεση που ήθελε το ιδιαίτερο αυτό ζευγάρι αστεροειδών ως «ενιαίο» σώμα, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν πως πρόκειται για δύο διαστημικούς βράχους που συμπεριφέρονται ως κομήτες, με τους δυο τους να βρίσκονται σε άκρως ελλειπτική τροχιά, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων και μήκος ο καθένας τους ενός χιλιομέτρου.

Αιτία της παραπλανητικής μορφής τους είναι οι μεγάλες ποσότητες υδρατμών που εκρέουν στο διάστημα, αφήνοντας έτσι μία ουρά πίσω τους.

Σημειώνεται πως κατά καιρούς έχουν βρεθεί είτε ζεύγη αστεροειδών, είτε μεμονωμένοι αστεροειδείς που το «παίζουν» κομήτες, αλλά ποτέ έως τώρα δεν είχαν παρατηρηθεί κάποιοι αστεροειδείς που να συνδυάζουν και τα δύο (ζεύγος με χαρακτηριστικά κομήτη).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τζέσικα Αγκαρβάλ του Ινστιτούτου Ερευνών Ηλιακής Δυναμικής Μαξ Πλανκ της Γερμανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», χρησιμοποίησαν τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου «Χαμπλ» για τις παρατηρήσεις τους.

Υπενθυμίζεται πως το 1996 οι αστρονόμοι είχαν κάνει την πρώτη ανακάλυψη ενός αστεροειδούς που «φτύνει» υδρατμούς στο διάστημα. Έκτοτε οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι αρκετά σώματα στη ζώνη των αστεροειδών διαθέτουν μικρότερες ή μεγαλύτερες ποσότητες παγωμένου νερού, που μερικές φορές μετατρέπεται σε υδρατμούς.

Η καλύτερη μελέτη των αστεροειδών, οι οποίοι αποτελούν και δυνητική απειλή για τη Γη, αποτελεί βασικό στόχο των επιστημόνων. Η ευρισκόμενη σε εξέλιξη αποστολή Osiris-Rex της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) αποσκοπεί στη λήψη δειγμάτων από έναν αστεροειδή και στην επιστροφή τους στη Γη για να μελετηθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ