TECH

Στο Ταλίν κρίνεται το ψηφιακό μέλλον της Ε.Ε. – Το ελληνικό στοίχημα

Στο Ταλίν κρίνεται το ψηφιακό μέλλον της Ε.Ε. – Το ελληνικό στοίχημα
eu2017.ee

Στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι για το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης, οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. και οι αρμόδιοι υπουργοί συναντώνται στο Ταλίν, την άτυπη ψηφιακή πρωτεύουσα της Ευρώπης. Στις διεργασίες του «Tallinn Digital Summit» θα βρεθεί και ο Έλληνας υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παπάς, όπου και θα παρουσιάσει τα ελληνικά επιτεύγματα, αναζητώντας ταυτόχρονα τις συνθήκες αρωγής και ευδοκίμησης των εκκολαπτόμενων startups της χώρας μας.

Οι εργασίες που θα λάβουν χώρα στο Ταλίν, επί της ουσίας αποτελούν συνέχεια των όσων αποφασίστηκαν για την ψηφιακή οικονομία της Ευρώπης, στην σύνοδο του ECOFIN, στην ίδια πόλη, πριν από μερικές εβδομάδες, αλλά και των όσων ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ πριν από λίγες ημέρες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο προσκήνιο βρίσκεται η επέκταση του ψηφιακού σχεδιασμού μέχρι το 2025, ενώ κεντρικά ζητήματα θα αποτελέσουν οι ψηφιακές υποδομές (δίκτυα οπτικών ινών, 5G), η προστασία των προσωπικών δεδομένων, το έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις της ηπείρου, καθώς και το ψηφιακό χάσμα γενεών που διευρύνεται.

Ο κ. Παπάς αναμένεται να παρουσιάσει τις ελληνικές επιτυχίες και επιδιώξεις, δηλαδή την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών, το πλάνο για την ευρυζωνικότητα σε όλη την ελληνική επικράτεια, καθώς και την εφαρμογή της ψηφιακής υπογραφής στις συναλλαγές με το δημόσιο. Εντούτοις, το μεγάλο ζητούμενο για την Ελλάδα δεν είναι άλλο από την οικονομική ανάπτυξη. Στο ψηφιακό περιβάλλον, αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσα από επενδύσεις και από την επιτυχία των ελληνικών startups, τα οποία είναι αντιμέτωπα με την ελληνική γραφειοκρατία και τη δυσκολία άντλησης πόρων μέσα από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Κατά τη διάρκεια των πολιτικών διεργασιών, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαρία να δουν Έκθεση με ευρωπαϊκά τεχνολογικά επιτεύγματα, η οποία χωρίζεται στους ακόλουθους τομείς, επιστήμη (projects Graphene, uman Brain Project), Ζωή και καθημερινότητα, Δεξιότητες, Επικοινωνίες και υποδομές, κινητικότητα και αυτονομία.

Οι αποφάσεις του ECOFIN για την «GAFA»

Την πρόθεσή της να επιβάλλει ειδικό φόρο στους ψηφιακούς κολοσσούς που συναποτελούν την GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple) επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια των αποφάσεων του ECOFIN στο Ταλίν. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, παρουσίασε την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, τρεις διαφορετικές εκδοχές με τις οποίες μπορεί να επιβληθεί αυτός ο φόρος και να προχωρήσει η εφαρμογή του σχετικά γρήγορα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters. Μία εκ των προτάσεων είναι η φορολόγηση επί του τζίρου και όχι επί των κερδών, η άλλη είναι η είσπραξη ποσοστού από τις online διαφημίσεις και η τρίτη η προσθήκη φόρου τη στιγμή της πληρωμής των διαδικτυακών εταιρειών.
Το γεγονός ότι ενδέχεται να προχωρήσει μονομερώς σε αυτήν την απόφαση, πιθανώς να προκαλέσει εκτεταμένες αντιδράσεις από την πλευρά των ΗΠΑ και των εταιρειών που προέρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Με αυτόν τον τρόπο η Ε.Ε. θέλει να εξασφαλίσει ότι ψηφιακές εταιρίες που δεν έχουν φυσική παρουσία στην ήπειρο, θα πληρώνουν φορολογία ισότιμα με όσες έχουν. Οι Βρυξέλλες θα προτιμούσαν η συμφωνία αυτή να λαμβανόταν με τις «ευλογίες» του OECD και την απόδοχη των ΗΠΑ και Ιαπωνίας. Σύμφωνα, όμως με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, «η Ευρώπη πρέπει να ετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να δράσει χωρίς να υπάρχει επαρκής παγκόσμια πρόοδος».

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρξει μία πρώτη συμφωνία των κρατών-μελών μέχρι τον Δεκέμβριο. Εντούτοις, υπάρχουν και εκείνες οι φωνές που αντιτίθεται σε μία τέτοια προοπτική, εστιάζοντας στην πιθανότητα της διπλής φορολόγησης των ευρωπαϊκών ψηφιακών εταιρειών, αλλά και το κίνδυνο εμφάνισης συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού.

Δέκα υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. - μεταξύ των οποίων και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος - κατά τη διάρκεια του Ecofin στο Ταλίν της Εσθονίας την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, συνυπέγραψαν δήλωση, με την οποία ζητούν να πληρώνουν αντισταθμιστικό φόρο οι GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple) και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί. Το αίτημα έγινε στο πλαίσιο της συνολικότερης ευρωπαϊκής προσέγγισης για την επικαιροποίηση των διεθνών φορολογικών κανόνων, ούτως ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή» για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν οι εταιρείες με έμφαση στους «ψηφιακούς γίγαντες» και το οποίο συζήτησαν οι 28 Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ κατά την δεύτερη μέρα της άτυπης συνάντησης τους στο Ταλίν.

Οι δέκα χώρες που συμμετείχαν στο «ψηφιακό αντάρτικο» για τα... μάτια της «GAFA» ήταν η Αυστρία, η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβενία. Στο κείμενο που συνυπογράφουν, αναφέρεται ότι «είναι απαράδεκτο αυτές οι εταιρείες να λειτουργούν στην ΕΕ και να αποδίδουν ελάχιστα στα δημόσια έσοδα» και ζητούν την επιβολή «αντισταθμιστικού» φόρου, συνδεδεμένου με το τζίρο των επιχειρήσεων αυτών, αναθέτοντας στην Κομισιόν να επεξεργαστεί την πρακτική μέθοδο για να γίνει κάτι τέτοιο πραγματικότητα, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων. Ο νέος φόρος που θα πρέπει να εισηγηθεί η Κομισιόν, σύμφωνα με τις 10 αυτές χώρες θα πρέπει να αντανακλά τις τρέχουσες ψηφιακές συνθήκες και να μπορεί να θεσμοθετήσει ένα σύγχρονο και δίκαιο σύστημα.

Τα κλειδιά της ευρωπαϊκής ασφάλειας στην ENISA
Από τα γραφεία τoυ στο Μαρούσι και το Ηράκλειο Κρήτης, ο ευρωπαϊκός οργανισμός ENISA θα αποτελέσει την ασπίδα της Ε.Ε. σε ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις κατά των κρατών-μελών. Με αναβαθμισμένες αρμοδιότητες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) θα αναλάβει να συντονίσει την ευρωπαϊκή προσπάθεια να δημιουργηθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για τομείς όπως τα αυτόνομα οχήματα, τα drones, την επέλαση των ρομπότ στη βιομηχανία, την παραβίαση της ιδιωτικότητας των πολιτών, αλλά και την ασφάλεια των ψηφιακών προϊόντων. Ο ρόλος του ENISA έτσι όπως καθορίζεται στις προτάσεις της Ε.Ε. θα βρεθεί και αυτός στο τραπέζι των συζητήσεων στο Ταλίν της Εσθονίας.

Οι κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές προς τα κοινωνικά δίκτυα για τη ρητορική της βίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Πέμπτη τις κατευθυντήριες γραμμές και αρχές βάσει των οποίων οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα εντείνουν την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη διαγραφή παράνομου περιεχομένου που υποκινεί το μίσος, τη βία και την τρομοκρατία μέσω του διαδικτύου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η Επιτροπή αναμένει από τις διαδικτυακές πλατφόρμες να λάβουν άμεσα μέτρα κατά τους επόμενους μήνες, ιδίως στο πεδίο της τρομοκρατίας και της παράνομης ρητορικής μίσους - η οποία είναι ήδη παράνομη βάσει του δικαίου της ΕΕ, τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου.

Ως ένα πρώτο βήμα για την αποτελεσματική καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο, η Επιτροπή προτείνει κοινά εργαλεία για τον ταχύ και προορατικό εντοπισμό, την αφαίρεση και την αποτροπή της επανεμφάνισης τέτοιου περιεχομένου:

1. Εντοπισμός και κοινοποίηση: Οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να συνεργάζονται στενότερα με τις αρμόδιες εθνικές αρχές, ορίζοντας σημεία επαφής που να εξασφαλίζουν στους χρήστες τη δυνατότητα να έρχονται σε ταχεία επαφή με αυτές για την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου. Για να επιταχύνουν τον εντοπισμό, οι διαδικτυακές πλατφόρμες προτρέπονται να συνεργαστούν στενά με αξιόπιστες πηγές επισήμανσης παράνομου περιεχομένου (flaggers), δηλαδή ειδικούς φορείς με εμπειρογνωσία ως προς το τι συνιστά παράνομο περιεχόμενο. Επιπλέον, θα πρέπει να δημιουργήσουν εύκολα προσβάσιμους μηχανισμούς που θα επιτρέπουν στους χρήστες να επισημαίνουν παράνομο περιεχόμενο και να επενδύσουν σε τεχνολογίες αυτόματου εντοπισμού.

2. Αποτελεσματική αφαίρεση: Το παράνομο περιεχόμενο θα πρέπει να αφαιρείται το ταχύτερο δυνατόν και μπορεί να υπόκειται σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, σε περίπτωση που υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι, για παράδειγμα, σε περιπτώσεις υποκίνησης τρομοκρατικών πράξεων. Το ζήτημα των σταθερών χρονοδιαγραμμάτων θα εξεταστεί περαιτέρω από την Επιτροπή. Οι πλατφόρμες θα πρέπει να επεξηγούν με σαφήνεια στους χρήστες τους την πολιτική τους σε θέματα περιεχομένου και να εκδίδουν εκθέσεις διαφάνειας σχετικά με τον αριθμό και τον τύπο των κοινοποιήσεων που λαμβάνονται. Οι εταιρείες του διαδικτύου θα πρέπει επίσης να θεσπίσουν διασφαλίσεις για να αποτρέψουν τον κίνδυνο υπερβολικής αφαίρεσης.

3. Πρόληψη της επανεμφάνισης: Οι πλατφόρμες θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν τους χρήστες να τηλεφορτώνουν επανειλημμένως παράνομο περιεχόμενο. Η Επιτροπή ενθαρρύνει σθεναρά την περαιτέρω χρήση και ανάπτυξη αυτόματων εργαλείων για να αποτραπεί η επανεμφάνιση περιεχομένου που έχει αφαιρεθεί προηγουμένως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ