ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

To Γεφύρι της Παλαιοκαρυάς

To Γεφύρι της Παλαιοκαρυάς
Eurokinissi/Θανάσης Καλλιάρας

Ένα πέτρινο γεφύρι και ένας καταρράκτης που κόβει την ανάσα και χάνεται σε ένα φαράγγι.

Ένα πέτρινο γεφύρι και ένας καταρράκτης που κόβει την ανάσα και χάνεται σε ένα φαράγγι. Ο λόγος για τον καταρράκτη της Παλαιοκαρυάς που πλαισιώνεται από μονότοξο γεφύρι και ένα άγριο φαράγγι.

Το πέτρινο γεφύρι χρονολογείται από το 16ο αιώνα, έχει άνοιγμα 19 μέτρα και ο εντυπωσιακός καταρράκτης που βρίσκεται κάτω από αυτό πέφτει από ύψος 12 μέτρων.
Γεφυρώνει το ρέμα της Γκρόπας και παλαιότερα χρησιμοποιείτο για τον ανεφοδιασμό των χωριών του Ασπροποτάμου.

Στην Κάτω Παλαιοκαρυά, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει τον παλιό νερόμυλο και να παρακολουθήσει πώς αλέθεται το καλαμπόκι με παραδοσιακό τρόπο, πώς πλένονται οι κουβέρτες και οι φλοκάτες στη νεροτριβή (δριστέλα).

Στην περιοχή μπορείτε να δείτε, το βυζαντινό ναό της Πόρτας Παναγιάς, το γεφύρι και τον καταρράκτη της Παλαιοκαρυάς, τον καταρράκτη στη Δέση, τη Μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου Γκούρας στον Ίταμο, την Ιερά Μονή Δουσίκου στον Κόζιακα, το γεφύρι της Πόρτας στην Πύλη, την Ιερά Μονή Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Δολιανών, το Δροσοχώρι, την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, το γεφύρι του Χατζηπέτρου, το εργαστήρι ξυλογλυπτικής του Άγγελου Πατσιατζή στην Ελάτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ