ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Χειμερινή απόδραση στη Λίμνη Πηγών του Αώου

Χειμερινή απόδραση στη Λίμνη Πηγών του Αώου
Eurokinissi/Βαϊος Χασιάλης

Η τεχνητή λίμνη των πηγών του Αώου βρίσκεται κοντά στο Μέτσοβο.

Κατασκευάστηκε το 1987 στο οροπέδιο Πολιτσές με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. Γύρω της υπάρχουν 7 μικρά φράγματα με το μεγαλύτερο να έχει ύψος 78 μ. Η έκταση της είναι 11,5 τ.χλμ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 1350 μέτρων, γεγονός που την κατατάσσει ως την πιο ορεινή μεγάλη λίμνη της Ελλάδας.

Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο Εθνικά Πάρκα, της Βάλια Κάλντα και του Βίκου-Αώου. Στα βόρεια υψώνονται το Μαυροβούνι, η Φλέγκα και η Τσούκα Ρόζα, ενώ προς τα νότια απλώνονται οι λόφοι και τα δάση γύρω από τη Χρυσοβίτσα και το Μέτσοβο.

Μαύρα πεύκα, ρόμπολα και ένα από τα ομορφότερα δάση οξιάς της Ελλάδας, πλαισιώνουν την τεχνητή αυτή λίμνη.
Δίπλα από τα ρυάκια φυτρώνουν δεκάδες είδη σπάνιων ορχιδεών ενώ την άνοιξη τα λιβάδια κατακλύζονται από άγριους νάρκισσους.

Στην περιοχή, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα naturagraeca, συναντάμε μαύρους πελαργούς, σταχτοτσικνιάδες, αλκυόνες, διάφορα είδη παπιών και διάφορα άλλα είδη πουλιών όπως μπεκάτσες, κούκους, ξεφτέρια, μπούφους, μαύρους δρυοκολάπτες και πευκοδρυοκολάπτες.

Συχνή είναι η παρουσία από αρκούδες, λύκους, αγριόγατες, ζαρκάδια, αλεπούδες και λαγούς. Η ιχθυοπανίδα της λίμνης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων άγριες πέστροφες, κυπρίνους και χέλια.

Πως θα πάτε


Η Λίμνη των πηγών του Αώου βρίσκεται 20 χλμ. βορειοδυτικά του Μετσόβου. Από την Θεσσαλονίκη φτάνετε μέσω Εγνιατίας μετά από 245 χλμ. και από την Αθήνα μέσω Τρικάλων μετά από 431 χλμ. Γύρω από τη λίμνη υπάρχει καλός ασφαλτόδρομος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ