ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Γάτες: Οι ναζιάρες θεές της Ελλάδας

Γάτες: Οι ναζιάρες θεές της Ελλάδας
Eurokinissi/Βαγγέλης Μπουγιώτης

Πονηρές, ναζιάρες και κατ΄ ευφημισμόν εφτάψυχες. Τις γάτες της Ελλάδας τις συναντάς παντού.

Στην οροφή των αυτοκινήτων, στα δέντρα, να νιαουρίζουν στις ψαροταβέρνες διεκδικώντας από τους θαμώνες το κέρασμά τους και να λιάζονται νωχελικά στον ήλιο.

Οι γάτες είναι συνυφασμένες με την Ελλάδα. Δύσπιστες στους ξένους αλλά δεν διστάζουν να επιστρατεύσουν το νάζι τους για να πετύχουν αυτό που θέλουν. Προσοχή, χάδια και κάποιο μεζεδάκι.

xasialis vaios


Eurokinissi/Βάιος Χασιάλης

Οι γάτες – λατρεύτηκαν ως θεές στην Αρχαία Αίγυπτο. Ηταν οι θεές του σπιτιού καθώς προστάτευαν τους αγρούς και τις οικίες από μολύνσεις που προκαλούσαν τα ποντίκια.

Τα επιστημονικά ονόματα που χαρακτηρίζουν το είδος είναι Felis catus ή Αίλουρος η γαλή ή Felis silvestris catus.

Στην αρχαιότητα υπήρχε η δοξασία ότι οι γάτες είναι εκστατικές ψυχές, σύντροφοι ή οδηγοί για τους ανθρώπους. Άλλοι πάλι υποστήριζαν ότι είναι παντογνώστες αλλά δεν μπορούν να επηρεάσουν τις ληφθείσες αποφάσεις των ανθρώπων, επειδή δεν έχουν φωνή. Στην Ιαπωνία, η Μανέκι Νέκο (Maneki Neko ) είναι μια γάτα που συμβολίζει την καλοτυχία.

bagelis mpougiotis10


Πηγή: Eurokinissi/Bαγγέλης Μπουγιώτης

Οι προλήψεις για τις γάτες ειναι πολλές. Το μεσαίωνα, τις θεωρούσαν δαιμόνιες μάγισσες και τις εξολόθρευαν. Η συνέπεια τραγική, υπήρχε έξαρση του τύφου και των ασθενειών.

Μία από τις πιο διαδεδομένες προλήψεις αναφέρει ότι αν κάποιος δει μια μαύρη γάτα να περνά μπροστά του, τότε αυτός θα έχει κακοτυχία. Το 2007 φιλοζωικές οργανώσεις στην Ιταλία ανακήρυξαν την 17η Νοεμβρίου ως ημέρα της μαύρης γάτας, σε μία προσπάθεια να δώσουν τέλος σε αυτήν την προκατάληψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ