ΕΛΛΑΔΑ

D.W: Ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού το 2016 κατά 6% - Εξαίρεση τα νησιά του Β.Αιγαίου

D.W: Ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού το 2016 κατά 6% - Εξαίρεση τα νησιά του Β.Αιγαίου
Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Τα νησιά του Bορείου Αιγαίου είναι αυτά που αναμένεται να πληγούν από την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle, ο τουρισμός στην Ελλάδα όχι μόνο συνεχίζει την ανοδική του πορεία αλλά και θα σημειώσει αύξηση κατά 6%, ενώ 25 εκατομμύρια τουρίστες αναμένεται να έλθουν στη χώρα μας για διακοπές.

Μετά τους γερμανούς τουριστικούς παράγοντες επιβεβαιώνεται και από ελληνικής πλευράς στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο ότι και φέτος θα αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών από το εξωτερικό.

O πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Τσακίρης είπε: «Είχαμε σαφή υστέρηση σε όλη τη χώρα. Ο Φλεβάρης έδειξε ότι υπάρχει διόρθωση. Υπάρχει ακόμη υστέρηση στις περιοχές που δέχονται πρόσφυγες».

Την θετική πορεία επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης. Βασιζόμενος σε στοιχεία των Tour Operator και διαδικτυακών συστημάτων κρατήσεων ο κ. Ανδρεάδης εκτιμά ότι «φέτος η Ελλάδα μπορεί να φτάσει το στόχο των 25 εκ. αφίξεων από τα 23,5 εκ. που πέτυχε το 2015, πράγμα που θα σήμαινε μια άνοδο των αφίξεων κατά 1,5 εκ. ή 6%. Σε επίπεδο εσόδων αυτό σημαίνει μια αύξηση της τάξεως των 15 δις ευρώ από 14,2 δις το 2015. Δηλαδή, και εδώ θα έχουμε μια αύξηση της τάξεως του 6%. Σε ό,τι αφορά τις κρουαζιέρες - ο αριθμός των τουριστών θα κινηθεί όπως και το 2015 στα 2,5 εκ. Συνολικά δηλαδή ο αριθμός των τουριστών θα ανέλθει φέτος στα 27,5 εκ».

Πρόσφυγες και τουρισμός

Εξαίρεση στη θετική εξέλιξη των κρατήσεων από το εξωτερικό είναι οι προορισμοί που εξακολουθούν να δέχονται υψηλό αριθμό προσφύγων και μεταναστών, κυρίως τα νησιά της περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου Λέσβος, Σάμος και Χίος. Προς αυτή την κατεύθυνση τείνει να βοηθήσει το πρόγραμμα δράσεων που ανακοίνωσε στο Βερολίνο η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, και το οποίο περιλαμβάνει και το πρόγραμμα «ταξιδιών εξοικείωσης» δημοσιογράφων και Tour Operator στην περιοχή.

Διαφορετικά εξελίσσεται η κατάσταση στην Κω. Η μεγάλη ροή προσφύγων το περασμένο καλοκαίρι και η ένταση που προκάλεσαν οι διαμαρτυρίες του ντόπιου πληθυσμού είχαν δημιουργήσει μια αρνητική εικόνα για την Κω στο εξωτερικό. Αυτή η κατάσταση έχει αλλάξει. Στην Κω δεν έρχονται πλέον σχεδόν καθόλου πρόσφυγες. Αυτό επέδρασε θετικά στις κρατήσεις λέει ο δήμαρχος Γιώργος Κυρίτσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ