ΕΛΛΑΔΑ

25η Μαρτίου: Ο Μπακαλιάρος μαγειρεμένος... αλλιώς

25η Μαρτίου: Ο Μπακαλιάρος μαγειρεμένος... αλλιώς
Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης (φωτογραφία αρχείου)

Ο μπακαλιάρος έχει την τιμητική του την 25η Μαρτίου.

Μπακαλιάρος τηγανητός με σκορδαλιά, συνοδεία μπύρας και χωριάτικης σαλάτας. Όμως για όλους όσοι ο μπακαλιάρος έχει μεν την τιμητική του στο γιορτινό τραπέζι αλλά δεν επιθυμούν να τον συνοδεύσουν με σκορδαλιά υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές.

Στην ιστοσελίδα του Νομού Χανιών «αλιεύσαμε» παραδοσιακές κρητικές συνταγές με μπακαλιάρο και δύο εναλλακτικές με ψάρι και ξιφία.

Μπακαλιάρος µε µπάµιες

Υλικά
1 κιλό µπακαλιάρο
1 κιλό µπάµιες µικρές
2-3 κρεμμύδια
4-5 σκελίδες σκόρδο
1½ ποτήρι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 µατσάκι µαϊντανό
700 γρ. ντοµάτες
αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία

Βάζουµε τον µπακαλιάρο σε νερό για να ξαλµυρίσει. Έπειτα αφαιρούµε τις πέτσες και τα κόκαλα και τον τοποθετούµε στη µέση ενός ταψιού. Πλένουµε και καθαρίζουµε τις µπάµιες, τις τηγανίζουµε ελαφρά και τις βάζουµε στο ταψί γύρω από τον µπακαλιάρο. Τσιγαρίζουµε στο λάδι που έµεινε στο τηγάνι το κρεµµύδι και το σκόρδο, ρίχνουµε αλεσµένες τις ντοµάτες και αλατοπίπερο και αφήνουµε τη σάλτσα να βράσει λίγο. Περιχύνουµε τον µπακαλιάρο µε τη σάλτσα αυτή. Βάζουµε λίγο µαϊντανό από πάνω και ψήνουµε το φαγητό µέχρι να µείνει µε το λάδι του µόνο.

KONTAIRINIS

Πηγή: Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Μπακαλιάρος µε κουνουπίδι

Υλικά
1 φύλλο µπακαλιάρο
1 κουνουπίδι
1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεµµύδι
1 ποτήρι του κρασιού κρασί
½ κιλό ντοµάτες
αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία
Τσιγαρίζουµε το κρεµµύδι µε το λάδι, προσθέτουµε το κουνουπίδι και σβήνουµε µε κρασί. Ρίχνουµε τις ντοµάτες αλεσµένες, το αλατοπίπερο και λίγο νερό και αφήνουµε το φαγητό να βράσει λίγο. Βάζουµε από πάνω και τον ξαλµυρισµένο µπακαλιάρο και τελειώνουµε το ψήσιµο χωρίς να ανακατέψουµε το φαγητό, αλλά κουνώντας 2-3 φορές την κατσαρόλα.

Μπακαλιάρος µε χόρτα τσιγαριαστά

Υλικά
1 κιλό µπακαλιάρο παστό
1 κιλό άγρια χόρτα
½ κιλό σπανάκι
2 µεγάλα κρεµµύδια
4 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2-3 ώριµες ντοµάτες
αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία
Από το προηγούµενο βράδυ ξαλµυρίζουµε τον µπακαλιάρο (αλλάζοντας το νερό 2-3 φορές) και τον κόβουµε σε κοµµάτια. Πλένουµε και καθαρίζουµε καλά τα χόρτα και το σπανάκι. Τσιγαρίζουµε στο ελαιόλαδο τα ψιλοκοµµένα κρεµµύδια και τα σκόρδα µέχρι να ροδίσουν. Κατόπιν, ρίχνουµε λίγα λίγα τα χόρτα και το σπανάκι έως ότου µαραθούν. Μετά βάζουµε τις τριµµένες ντοµάτες µε το λίγο αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουµε να βράσουν όλα περίπου 20 λεπτά σε µέτρια φωτιά. ?έκα λεπτά πριν ψηθούν, τοποθετούµε µέσα τον µπακαλιάρο.
Αν θέλουµε µπορούµε να φτιάξουµε τον µπακαλιάρο και χωρίς ντοµάτες.

Μπακαλιάρος µε φασολάκια

Υλικά
1 φύλλο µπακαλιάρο
1 κιλό φρέσκα φασολάκια
1 φλιτζάνι ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑ∆Ο
1 κρεµµύδι
½ κιλό ντοµάτες
2-3 σκελίδες σκόρδο
πιπέρι
Προετοιμασία
Ξαλµυρίζουµε τον µπακαλιάρο και τον κόβουµε κοµµατάκια. Καθαρίζουµε και πλένουµε τα φασολάκια. Σε µια κατσαρόλα τσιγαρίζουµε τα κρεµµύδια µε το ελαιόλαδο, ρίχνουµε τα φασολάκια και τα κουνάµε 2-3 φορές. Προσθέτουµε τις ντοµάτες ψιλοκοµµένες χωρίς τη φλούδα, το σκόρδο και το πιπέρι και αφήνουµε το φαγητό να βράσει για 15 λεπτά της ώρας και είναι έτοιµο.

14584540

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βαγγέλης Μπουγιώτης

Μπακαλιάρος µε πατάτες

Υλικά
1 κιλό µπακαλιάρο
1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κρεµµύδια
½ κιλό ντοµάτες
1 µατσάκι µαϊντανό
1 κιλό πατάτες
αλάτι, πιπέρι
Προετοιμασία
Τσιγαρίζουµε τα κρεµµύδια ψιλοκοµµένα µε το λάδι και προσθέτουµε τις ντοµάτες αλεσµένες, τον µαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι.
Όταν πάρουν µερικές βράσεις ρίχνουµε στην κατσαρόλα τις πατάτες και αφού µισοψηθούν ρίχνουµε και τον µπακαλιάρο ξαλµυρισµένο και σιγοψήνουµε περίπου 15 λεπτά της ώρας.

Μπακαλιάρος µε φασόλια ξερά

Υλικά
½ κιλό φασόλια ξερά
1 κρεµµύδι
½ κιλό ντοµάτες
1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
½ κιλό µπακαλιάρο
πιπέρι
Προετοιμασία
Βράζουµε τα φασόλια µέχρι να µισοψηθούν. Τα σουρώνουµε και τα βάζουµε πάλι µε το λάδι, το κρεµµύδι και τις ντοµάτες στην κατσαρόλα. Προσθέτουµε νερό µέχρι να τα σκεπάζει. Αφού µισοψηθούν ρίχνουµε τον µπακαλιάρο, ξαλµυρισµένο και κοµµένο σε µέτρια κοµµάτια. Προσθέτουµε λίγο πιπέρι και αφού πάρει το φαγητό 2-3 βράσεις είναι έτοιµο.

Μπακαλιάρος στον φούρνο µε αγριόπρασα

Υλικά
1 κιλό µπακαλιάρο παστό, κοµµένο σε κοµµάτια (τον βάζουµε 8 ώρες σε νερό)2 πατάτες κοµµένες σε φέτες
1 γλυκοπατάτα κοµµένη σε φέτες
4 φλιτζάνια πράσα ψιλοκοµµένα
3 φλιτζάνια σέσκουλα ψιλοκοµµένα
4 κουταλιές καυκαλήθρα ψιλοκοµµένη
1 κουταλιά µάραθο ψιλοκοµµένο
1 φλιτζάνι σπανάκι ψιλοκοµµένο
1 µατσάκι µαϊντανό ψιλοκοµµένο
2 κρεµµύδια κοµµένα ροδέλες
1 κουταλιά πελτέ ντοµάτας
2 κουταλιές σταφίδες
1 φλιτζάνι ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑ∆Ο
αλάτι ελάχιστο
πιπέρι φρεσκοτριµµένο


Προετοιμασία
Πλένουµε και καθαρίζουµε τα χορταρικά σχολαστικά. Σε µία κατσαρόλα σοτάρουµε τα κρεµµύδια µε το ελαιόλαδο για 3 λεπτά σε µέτρια φωτιά. Προσθέτουµε τις πατάτες, τη γλυκοπατάτα, τα χορταρικά, ελάχιστο αλάτι και µία φλιτζάνα νερό. Σιγοβράζουµε επί περίπου 15 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουµε τις σταφίδες, τον ντοµατοπελτέ (αραιωµένο σε δύο κουταλιές της σούπας νερό) και ανακατεύουµε καλά για να αναµειχθούν τα υλικά µεταξύ τους.
Σε ένα µακρόστενο πυρέξ τοποθετούµε τον µπακαλιάρο που έχουµε ξαλµυρίσει και στρώνουµε από πάνω τα χορταρικά και τις πατάτες. Προσθέτουµε και τη σάλτσα που έχει σχηµατισθεί στην κατσαρόλα και τοποθετούµε το ταψί στο κάτω µέρος του φούρνου. Ψήνουµε για 25 λεπτά σε µέτρια θερµοκρασία. Πασπαλίζουµε µε πιπέρι και σερβίρουµε το φαγητό ζεστό.

Ψάρι µε κολοκύθια

Υλικά
1 κιλό ψάρια
1 κιλό κολοκυθάκια
½ κιλό ντοµάτες
1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεµµύδι
αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία

Καθαρίζουµε και αλατίζουµε το ψάρι. Τηγανίζουµε ελαφρά τα κολοκυθάκια. Βάζουµε λίγο λάδι σ' ένα ταψί, τοποθετούµε το ψάρι στη µέση και γύρω γύρω τα κολοκυθάκια. Βράζουµε λίγο το υπόλοιπο λάδι µε το κρεµµύδι και τις ντοµάτες αλεσµένες και περιχύνουµε µε τη σάλτσα αυτή το ψάρι και τα κολοκύθια. Προσθέτουµε και 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό και λίγο πιπέρι και ψήνουµε το φαγητό σε µέτριο φούρνο.

Ξιφίας τηγανητός µε σκόρδο

Υλικά
Λίγη µπίρα
Σκόρδο
Κύµινο
Αλάτι
Πιπέρι
Αλεύρι
Ξιφίας φρέσκος Μεσογείου

Προετοιμασία
Πλένουµε τον ξιφία. Σε ένα µπολ βάζουµε λίγη µπίρα, λιώνουµε λίγο σκόρδο, κύµινο, αλάτι, πιπέρι, τα ανακατεύουµε όλα καλά και βουτάµε τον ξιφία. Έπειτα τον αλευρώνουµε και τον τηγανίζουµε σε µέτρια φωτιά. Σερβίρουµε τον ξιφία ζεστό. Τον συνοδεύουµε µε σκορδαλιά και βραστά χόρτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ