ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Τέλη Αυγούστου τα πρώτα δρομολόγια με υδροπλάνα

Τέλη Αυγούστου τα πρώτα δρομολόγια με υδροπλάνα
EUROKINISSI/ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ

Σε Κέρκυρα και Παξούς απογειώνονται τέλη Αυγούστου υδροπλάνα για τα πρώτα δρομολόγιά τους.

«...Η Κέρκυρα και οι Παξοί θα είναι τα πρώτα μέρη στη χώρα, που θα πετάξει υδροπλάνο. Ως υπουργείο έχουμε φροντίσει για το κομμάτι της αδειοδότησης, είμαστε σε πάρα πολύ καλό σημείο και θα τολμούσα να πω ότι ακόμη και φέτος το καλοκαίρι, τέλη Αυγούστου, θα πετάξει το πρώτο υδροπλάνο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική γραμματέας επί θεμάτων Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Πέτη Πέρκα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κέρκυρα, προκειμένου να διευθετήσει τις εκκρεμότητες που υπήρχαν για το ξεκίνημα της λειτουργίας του πρώτου υδατοδρομίου στην Ελλάδα.

«Οι αδειοδοτήσεις των υδατοδρομίων Κέρκυρας και Παξών είναι «ώριμες». Βέβαια είχαμε να ξεπεράσουμε πολλά προβλήματα. Καθώς πρόκειται, για ένα καινούργιο μέσο μεταφοράς που μπαίνει στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη, αν εξαιρέσουμε βέβαια την Κροατία, που εκεί έχουνε δύο χρόνια που πετάνε υδροπλάνα, δεν υπάρχει ούτε η νομοθεσία ούτε οι προδιαγραφές. Αυτό που θα γίνει στην Ελλάδα, είναι ουσιαστικά η πρώτη είσοδος. Βέβαια, εμείς έχουμε πιο αυστηρή νομοθεσία και στα περιβαλλοντικά και στα θέματα της ασφάλειας, όμως καταφέραμε, πραγματικά να ξεπεραστούν» είπε η Πέτη Πέρκα, ενώ αποκάλυψε ότι πρόκειται να ψηφιστεί νέος νόμος που θα αντιμετωπίσει τις «παθογένειες του παρελθόντος» όπως τις χαρακτήρισε.
Η άδεια του υδατοδρομίου Παξών, όπως και του υδατοδρομίου Κέρκυρας, ανήκει στην ιδιοκτησία του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας (ΟΛΚΕ). Φορέας λειτουργίας των υδατοδρομίων Κέρκυρας και Παξών θα είναι η εταιρεία «Υδατοδρόμια Βορείου Ιονίου ΕΠΕ» η οποία συστάθηκε με εταίρους τον «ΟΛΚΕ» και την εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια».

«Έχουμε νέο νόμο που αντιμετωπίζει όλες αυτές τις παθογένειες που είχε ο προηγούμενος, άρα θεωρώ ότι από εδώ και πέρα, μόλις αρχίσει η διαβούλευση, αυτόν τον μήνα ή στις αρχές του επομένου, θα είναι πολύ πιο απλό το ζήτημα και θα επιλύσει πάρα πολύ γρήγορα και τα αιτήματα αδειοδότησης υδατοδρομίων και στο Αιγαίο και στις Σποράδες. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι έστω και με τις δυσκολίες του παλιού νόμου, θα καταφέρουμε φέτος να έχουμε τις άδειες στους Παξούς και στην Κέρκυρα.

Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, το πρώτο υδροπλάνο που θα πετάξει στο δίκτυο Κέρκυρας - Παξών θα είναι από την Κροατία, αν και αυτό όπως επεσήμανε είναι θέμα των επενδυτών και όχι του υπουργείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ