ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Κως: Ένα νησί μια απέραντη παραλία

Κως: Ένα νησί μια απέραντη παραλία
Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Κως ένα νησί με ατέλειωτες παραλίες που έχουν άμμο, βότσαλα, πράσινα, τουρκουάζ ή με βαθύ μπλε νερά.

Σχεδόν από κάθε μέρος του νησιού υπάρχει εύκολη την πρόσβαση στη θάλασσα και τις πεντακάθαρες παραλίες. Το πέρασμα των λαών και των πολιτισμών από το νησί μέσα στους αιώνες είναι εμφανές σε κάθε σημείο και γωνιά του νησιού. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης με τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά οικοδομήματα, το Ασκληπιείο, το κάστρο των Ιπποτών, ο Πλάτανος του Ιπποκράτη, το Μουσουλμανικό Τέμενος της Λόζιας, το κάστρο της Αντιμάχειας, ο ναός του Απόλλων στην Καρδάμαινα, το Κάστρο της Κεφάλου, και δεκάδες άλλα μνημεία από όλες τις ιστορικές περιόδους, δέχονται κάθε μέρα εκατοντάδες επισκέπτες.

Παραλίες

Cavo Paradiso Ίσως η πιο απομονωμένη παραλία του νησιού, κρυμμένη στο νότιο άκρο του νησιού, με καταγάλανα νερά και λεπτή χρυσασφένια αμμουδιά. Απέχει περίπου μισή ώρα από το χωριό της Κεφάλου.

Άγιος Θεολόγος.Βραχώδης ακτή με αναρίθμητους κολπίσκους που δημιουργούν την αίσθηση της απομόνωσης, πολύ μικρά κομμάτια αμμουδιάς για ατελείωτες ώρες ηλιοθεραπείας.
Άγιος Στέφανος. Συνδυάζει φυσικό κάλος με ερείπια παλαιοχριστιανικών ναών λίγα μόλις μέτρα από τη θάλασσα.
Κέφαλος.Η κεντρική παραλία της Κεφάλου και από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού. Έχει καταγάλανα νερά και υποδομές water sport.

2576063

Άλλες παραλίες είναι οι :Αγιος Φωκάς, Θερμά, Καμάρι, Καρδάμαινα (αμμώδης παραλία καλά οργανωμένη, με πολλές ξαπλώστρες και ομπρέλες), Camel, Lagada, Παραλία Magic, Markos, Paradise,Sunny, Καρνάγιο.

Κοχυλάρι. Αμμώδης, απομονωμένη παραλία κοντά στην Κέφαλο, ιδανική για wind και kite surfing.

Λάμπη. Από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του νησιού, πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης.
Λιμνιώνας. Απάνεμη αμμώδης παραλία στη Βόρεια πλευρά του νησιού κοντά στην Κέφαλο.
Μαρμάρι. Αμμώδης παραλία με υπέροχη γαλάζια θάλασσα, η παραλία του Μαρμαρίου φιλοξενεί εγκαταστάσεις water sports ενώ διαθέτει λιμανάκι στο οποίο προσαράζουν μικρά σκάφη.
Μαστιχάρι.Εξωτικής ομορφιάς παραλία, ιδανική για θαλάσσια σπορ, σε μικρή απόσταση από τον οικισμό της Αντιμάχειας.
Τιγκάκι.Χρυσαφένια άμμος, ρηχά και πεντακάθαρα νερά σε μια παραλία που έχει βραβευτεί πολλές φορές με Γαλάζια Σημαία
Φάρος.Aμμώδης παραλία κοντά στην πόλη της Κω, με κύριο χαρακτηριστικό της τα μεγάλα κύματα.
Χελώνα. Μαγευτική παραλία με χρυσαφένια άμμο και καταγάλανα νερά, περίπου 4 χιλιόμετρα από την Καρδάμαινα.
Ψαλίδι.Παραλία με βότσαλο κοντά στην πόλη της Κω με υποδομές water sports και αρκετές ταβέρνες κατά μήκος της.

Tα σημαντικότερα αρχαιολογικά αξιοθέατα

Ασκληπιείο Κω. Ιερό του Ασλκηπιειού, χώρος θεραπείας και διδασκαλίας της Ιατρικής στην αρχαιότητα, αποτελεί σήμερα το σπουδαιότερο αρχαιολογικός χώρος της Κω.

Η Αρχαία Αγορά Κω είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν ανασκαφεί έως σήμερα στην Ελλάδα.

Το Κάστρο της Νερατζιάς, βρίσκεται στο λιμάνι της Κω. H Γέφυρα του Κάστρου Νερατζιάς συνδέει την πλατεία του Πλατάνου με την είσοδο του κάστρου

Το Κάστρο της Αντιμάχειας είναι αξιόλογο μεσαιωνικό οχυρό κοντά στο χωριό Αντιμάχεια

Το Ρωμαϊκό Ωδείο Κω είναι ένα από τα σημαντικότερα δημόσια κτίρια της Αρχαίας Κω, χρησιμοποιείται σήμερα ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Casa Romana – Ρωμαϊκή Οικία
Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου είναι παλαιοχριστιανικό βαπτιστήριο του 5ου - 6ου αιώνα, που σήμερα χρησιμοποιείται ως κοιμητηριακός ναός της πόλης της Κω.

2576051

Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Το Κάστρο του Πυλίου και Παλαιό Πυλί. Είναι εγκαταλειμμένος παλιός οικισμός με βυζαντινό κάστρο που ορθώνεται στην κορυφή του λόφου και δεσπόζει σε ολόκληρη την περιοχή.

Η σπηλιά της Άσπρης Πέτρας είναι ένα από τα παλαιότερα μνημεία του νησιού.

Ο ναός του Ηρακλή είναι ιερό του 2ου αιώνα π. Χ. αφιερωμένο στον Ηρακλή, χτισμένο σε μικρή απόσταση από τον Πλάτανο του Ιπποκράτη.

Ναός του Απόλλωνα στην Καρδάμαινα. Mεγαλοπρεπές μνημειακού χαρακτήρα κτίριο των Ελληνιστικών χρόνων, από το οποίο σώζονται τα θεμέλια

Ο Τάφος του Χαρμύλου

Παραδοσιακός Μύλος Αντιμάχειας. Πετρόκτιστος παραδοσιακός ανεμόμυλος στην Αντιμάχεια, δίπλα στο αεροδρόμιο

Πλάτανος Ιπποκράτη. Ένα από τα αρχαιότερα παγκοσμίως δέντρα.

Βωμός Διονύσου.Ο βωμός του Διονύσου από τον 2ο αιώνα π.Χ. είναι ένα τυπικό δείγμα Ελληνιστικού βωμού, σε μικρή απόσταση από την Casa Romana.

Τζαμί της Λοζιάς
Τέμενος στην πλατεία της Λοζιάς κοντά στον Πλάτανο του Ιπποκράτη

Τζαμί Κω
Κεντρικό τέμενος στην πλατεία Ελευθερίας

2576063 copy

Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Ο Άγιος Στέφανος έχει παλαιοχριστιανικές βασιλικές.

Κάστρο της Κεφάλου.Βυζαντινό αρχικά κάστρο, κατεστραμμένο από το σεισμό του 1493, με υπέροχη πανοραμική θέα του κόλπου της Κεφάλου

Αρχαίο Στάδιο της Κω.Ερείπια του Αρχαίου Σταδίου της Κω εντός της σύγχρονης πόλης

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Χάνι στην Πόλη της Κω και στο Λαογραφικό Μουσείο της Αντιμάχειας μπορεί κανείς να θαυμάσει τα τέχνεργα και τα κατάλοιπα της Ιστορίας, που έχουν συγκεντρώσει οι επιστήμονες και οι κάτοικοι του νησιού.

Αρχαιολογικό Μουσείο Κω. Κτίριο αντιπροσωπευτικό της αρχιτεκτονικής της Ιταλοκρατίας, φιλοξενεί πλούσια συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων από την αρχαιότητα μέχρη και τα ύστερορωμαϊκά χρόνια

Αρχαίων Οίκος – Ο Κήπος του Ιπποκράτη. Φιλοσοφικό & Πολιτιστικό Κέντρο Αφιερωμένο στο Έργο του Αρχαίου Έλληνα Ιατρού και Πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη.

Εβραϊκή Συναγωγή - Χώρος Πολιτισμού του Δήμου

Φυσικές ομορφιές

Φυσικό Πάρκο Ζιάς. Ένα πάρκο αφιερωμένο στην φύση και τα ζώα του νησιού

Πλάκα. Περιοχή αναψυχής και ξεκούρασης κοντά στην Αντιμάχεια.

Αλυκή Τιγκάκι. Η παλιά αλυκή στο Τιγκάκι, η οποία έχει εξελιχθεί σε λιμνοθάλασσα υφάλμυρου νερού, φιλοξενεί πελεκάνους και ερωδιούς κατά τη διάρκεια του έτους

Υδροβιότοπος Ψαλιδίου. Σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την πόλη, κοντά στην παραλία, βρίσκεται ο υδροβιότοπος Ψαλιδίου, ενταγμένος στις περιοχές Natura και προστατευόμενος ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Λίμνη Λινοπότη. Λίμνη του Πυλίου ή Νερομάνα.
Το όρος Δίκαιος, γνωστό στους αρχαίους ως Ωρομέδων, Ωρίων ή Δίκαιον, είναι το ψηλότερο βουνό της Κω, με υψόμετρο 846 μ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ