ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Το αρχαίο θέατρο του Άργους

Το αρχαίο θέατρο του Άργους
Eurokinissi/Βασίλης Παπαδόπουλος

Το αρχαίο θέατρο του Άργους είναι από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα στην Ελλάδα.

Το θέατρο οικοδομήθηκε κατά την ελληνιστική εποχή, (3ου αι. π.Χ.) και αντικατέστησε το παλαιότερο της πόλης. Κατασκευάσθηκε πιθανόν για να φιλοξενήσει τους αγώνες μουσικής και δράματος των πανελλήνιων αγώνων των Νεμέων. Στο μνημείο πραγματοποιούνταν επίσης πολιτικές συνεδριάσεις, όπως η Σύνοδος της Αχαϊκής Συμπολιτείας, που γινόταν τακτικά κατά τον 2ο αι. π.Χ.

Βρίσκεται σε σημείο που συνδεόταν με την αγορά, δέσποζε πάνω από την αρχαία πόλη και ήταν ορατό από τον Αργολικό κόλπο. Στο χώρο του κάστρου προϋπήρχαν μικρά ιερά, όπως αυτά των Διοσκούρων και του Διός Ευβουλέως.

Όπως γράφει η ιστοσελίδα odysseus.culture, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το κοίλο του θεάτρου είναι στο μεγαλύτερο μέρος του λαξευμένο στο βράχο και χωριζόταν με δύο διαζώματα σε τρία οριζόντια τμήματα και με κλίμακες σε τέσσερις κερκίδες, που αντιστοιχούσαν στις φυλές του Άργους.

Η ορχήστρα ήταν επίσης στο μεγαλύτερο μέρος της λαξευμένη στο βράχο. Αρχικά ήταν κυκλική, με διάμετρο 26 μ. και στο κέντρο της δημιουργήθηκαν δύο ανάγλυφες κατασκευές, ένας κύκλος και δύο εφαπτόμενες γραμμές για την καθοδήγηση των μετακινήσεων των χορών: κυκλικών στους διθυράμβους και ευθύγραμμων στις τραγωδίες και κωμωδίες. Η «χαρώνεια κλίμακα», ένας υπόγειος διάδρομος, ένωνε την ορχήστρα με τα αποδυτήρια και εξυπηρετούσε την εμφάνιση των νεκρών και των χθόνιων θεοτήτων κατά τις παραστάσεις. Το σκηνικό οικοδόμημα στην αρχική του μορφή ήταν κτισμένο με καλά επεξεργασμένους ασβεστόλιθους.


Στα ρωμαϊκά χρόνια (2ο αι. μ.Χ.) την εποχή του αυτοκράτορα Αδριανού, το μνημείο διαμορφώθηκε εκ νέου. Φιλοξενούνταν τα Σεβάστεια, Τίτεια, Τραιάνεια, Αντινόεια καθώς και κυνήγι θηρίων ή μονομαχίες.

Σχεδόν όλοι οι περιηγητές το αναφέρουν στις αφηγήσεις τους και αρκετοί το σχεδίασαν. Το αρχαίο θέατρο του Άργους, χρησιμοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου 1829 όταν πραγματοποιήθηκε σε αυτό η 4η Εθνοσυνέλευση του νέου ελληνικού κράτους, που οργάνωσε ο Ι. Καποδίστριας.

Σήμερα ο χώρος του θεάτρου χρησιμοποιείται περιστασιακά για διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ