ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Μην ταϊζετε τις θαλάσσιες χελώνες για μια φωτογραφία

Μην ταϊζετε τις θαλάσσιες χελώνες για μια φωτογραφία
Eurokinissi

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, ο Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, βγάζει «κόκκινη κάρτα» σε τουρίστες, κατοίκους και ιδιοκτήτες καϊκιών στη Ζάκυνθο οι οποίοι τις ταΐζουν προκειμένου να τις προσεγγίσουν, να τις αγγίξουν και να φωτογραφηθούν μαζί τους.

«Μετά από παράπονα που εξέφρασαν αρκετοί τουρίστες αλλά και κάτοικοι της Ζακύνθου, παρατηρήθηκε ότι η θαλάσσια χελώνα δέχεται σοβαρές οχλήσεις όπως το τάϊσμα και η προσπάθεια μερικών να μετατρέψουν το άγριο ζώο αυτό σε κατοικίδιο. Έτσι, η σίτιση λαχανικών ή φρούτων από επιβάτες σκαφών παρατήρησης, άλλων πλωτών μέσων και σε περιοχές ελλιμενισμού σκαφών έχει παρατηρηθεί πρόσφατα ως εργαλείο για την προσέλκυση χελωνών στην επιφάνεια της θάλασσας, ώστε οι επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να φωτογραφήσουν ή ακόμα και να ακουμπήσουν το άγριο ζώο. Οι θαλάσσιες χελώνες είναι μεταναστευτικά είδη, δηλαδή κατά ένα σημαντικό μέρος του κύκλου ζωής τους ταξιδεύουν στους βιοτόπους αναπαραγωγής τους και στα τροφικά πεδία της Μεσογείου. Όπως σε κάθε άγριο ζώο, η επαφή με τον άνθρωπο ή η φροντίδα από αυτόν δεν συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους. Αντίθετα η πρακτική της σίτισης των θαλασσίων χελωνών όχι μόνο παρεμβαίνει στην φυσική δίαιτα τους, αλλά και διδάσκει τους ανθρώπους μια λανθασμένη αντίληψη για τα άγρια ζώα», αναφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ.

Επισημαίνει ότι η παρατήρηση της θαλάσσιας χελώνας αποτελεί μια σημαντική πηγή εσόδων για επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κόλπο του Λαγανά αλλά και γενικά για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις εφόσον πολλοί επισκέπτες έχουν επιλέξει τον προορισμό της Ζακύνθου για να έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν το συμπαθές ερπετό. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του είδους και να τηρηθούν οι βασικοί κανόνες που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητας παρατήρησης του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον κόλπο του Λαγανά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ