ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα δημοσκόπηση βάζει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό - Ποιος προηγείται και πόσο

Νέα δημοσκόπηση βάζει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό - Ποιος προηγείται και πόσο
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στις 6,5 μονάδες είναι η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση της ALCO για το Open Beyond TV. 

Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προηγείται με 26,9% στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων ψηφοδελτιών έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει το 20,4% ενώ η Βουλή που διαμορφώνεται είναι εξακομματική με την Χρυσή Αυγή να είναι τρίτο κόμμα ενώ σε αυτή μπαίνουν το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ αλλά και η Ένωση Κεντρώων ακριβώς με 3%. Στα όρια κινείται η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη η οποία συγκεντρώνει 2,9%. Στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή, η διαφορά καταγράφεται στο 5,7%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπα και ως εκείνος που έχει καταλληλότερο προφίλ πρωθυπουργού αν και οι δύο ηττούνται από τον… κανένα που συγκεντρώνει 43%.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρούν δεδομένη την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας αλλά δεν προσβλέπουν σε αυτοδυναμία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ερώτημα με αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών. Το 59% των συμμετεχόντων απαντούν πως θα αποκαλούν το κράτος στα βόρεια σύνορά μας «Σκόπια» έναντι μόλις 27% που θα το αποκαλούν Βόρεια Μακεδονία.

Το 71% θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία κινείται σε λάθος κατεύθυνση, το 67% εκτιμά πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα επηρεάσει πολύ το αποτέλεσμα των εκλογών ενώ μοιρασμένες είναι οι απόψεις σε ότι αφορά τα θετικά μέτρα: το 39% θεωρεί ότι θα επηρεάσουν πολύ το αποτέλεσμα, το 35% λίγο ενώ το 19% καθόλου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στο ερώτημα «αν κυβερνούσε η ΝΔ τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, ίδια, ή χειρότερα;». Το 42% θεωρεί πως θα ήταν τα ίδια και το 30% χειρότερα. Μόλις το 21% θεωρεί ότι θα ήταν καλύτερα!

Τέλος οι συσπειρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν αρκετά χαμηλές (53%) έναντι εκείνων της ΝΔ (81%) που φαίνεται να έχει πιάσει ταβάνι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ