ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: H De Tomaso επανέρχεται εντυπωσιακά στο προσκήνιο με την P72

Αυτοκίνητο: H De Tomaso επανέρχεται εντυπωσιακά στο προσκήνιο με την P72

H De Tomaso είναι μια διάσημη ιταλική εταιρεία σούπερ σπορ μοντέλων αυτοκινήτων, η οποία ιδρύθηκε to 1959 από έναν Αργεντινό, τον Alejandro de Tomaso, ο οποίος δεν είχε μόνιμη κατοικία άλλα έμενε διαρκώς σε ξενοδοχεία και έχει μείνει στην ιστορία κυρίως λόγω της Pantera. Η οποία μεσουρανούσε τη δεκαετία του ’70.

Όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις η De Tomaso έφθινε συνεχώς, μέχρις ότου εξαφανίστηκε, ενώ από το 2014 τα δικαιώματα της ανήκουν σε μια εταιρεία ονόματι ITV (Ideal Team Venture). Η οποία είναι κινεζικών συμφερόντων, και έχει στην ιδιοκτησία της και την Apollo Automobili.

H ITV λοιπόν αναβίωσε την De Tomaso και μάλιστα με τρόπο εντυπωσιακό, μιας και στο φετινό Goodwood Festival of Speed και με την ευκαιρία και της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ίδρυση της μάρκας, παρουσίασε ένα εξαιρετικό νέο μοντέλο, την P72. Η οποία έχει μια ξεχωριστή εμφάνιση που παραπέμπει άμεσα στα αγωνιστικά της δεκαετίας του ’60 και ας λένε οι υπεύθυνοι της μάρκας πως εμπνεύστηκαν από ένα πρωτότυπο του 1964. Την P70, που είχε εξελιχθεί από τον ίδιο τον Alejandro de Tomaso σε συνεργασία με τον Carroll Shelby.

Το ποιο ήταν το πρότυπο για τη σχεδίαση της P72 μικρό ρόλο παίζει, το σημαντικό είναι πως είναι πολύ όμορφή και μάλιστα τόσο έξω όσο και μέσα. Το εσωτερικό της είναι υπερ- πολυτελές, ενώ τόσο η διαμόρφωση του ταμπλό όσο και ο ορατός μηχανισμός επιλογής των σχέσεων μέσω του επιλογέα του χειροκίνητου κιβωτίου θυμίζουν λίγο Pagani.

Από κει και πέρα το πλαίσιο είναι το ίδιο με αυτό του Apollo IE, είναι δηλαδή μονοκόκ από ανθρακονήματα, με τον κινητήρα, ο οποίος προέρχεται και αυτός από το Apollo και είναι V12 προέλευσης Ferrari, τοποθετημένος στο κέντρο.

H ITV κάνει λόγοι για την κατασκευή συνολικά 72 De Tomaso P72, σε μια τιμή περίπου 750.000 ευρώ η καθεμία, προ φόρων. Κάποιες από αυτές ίσως και να κινούνται από έναν αμερικάνικο V8, μιας και αυτή ήταν η λογική του Alejandro De Tomaso.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ