ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη: Κόντρα κυβέρνησης - βουδιστών

Ταϊλάνδη: Κόντρα κυβέρνησης - βουδιστών
REUTERS/Jorge Silva

Οι εικόνες από τη μακρινή Ταϊλάνδη με τους βουδιστικούς ναούς να παραμένουν όλη μέρα ανοιχτοί για να υποδεχθούν τους πιστούς και τους επισκέπτες, προκαλούν δέος.

Όμως τον τελευταίο χρόνο έχει ξεσπάσει άγρια κόντρα μεταξύ των βουδιστών και της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης. Ακόμη και ένας 90χρονος φαβορί για την θέση του ύπατου πατριάρχη ελέγχεται για φοροδιαφυγή, που αφορά μεταξύ άλλων και πολυτελή αυτοκίνητα.

Στις αρχές του 2015 μοναχός συνελήφθη με 120.000 χάπια μεθαμφεταμίνης ενώ ένας άλλος είχε αγοράσει μετοχές ύψους 700.000 δολαρίων. Και οι δύο απομακρύνθηκαν από το μοναστικό σώμα.

Οι φωνές που ακούγονται για τον εκσυγχρονισμό της Sangha, του σώματος των 20 ανώτατων γηραιών μοναχών που διοικούν τη βουδιστική εκκλησία της Ταϊλάνδης πληθαίνουν. Το ανώτατο διοικητικό σώμα των βουδισμού δηλώνει ότι δεν είναι δυνατόν να ελέγξει τους περίπου 300.000 μοναχούς που ζουν μέσα σε ένα κράτος το οποίο εκσυγχρονίζεται και καθημερινά οι εκπρόσωποί του αντιμετωπίζουν τις εγκόσμιες προκλήσεις.

Το πάθος για δόξα, εξουσία και χρήμα έχει διεισδύσει και στο βουδισμό της Ταϊλάνδης παρά το δόγμα της θρησκείας που πρεσβεύει την απελευθέρωση του πνεύματος από τα γίηνα δεσμά του.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός μοναχού, ο οποίος τo 2013 εμφανίστηκε σε φωτογραφίες να ποζάρει μέσα σε ιδιωτικό τζετ και να κρατά τσάντα Louis Vuitton. Λίγο αργότερα συνελήφθη να κάνει σεξ με ανήλικη.

Οι μοναχοί πάντως από την πλευρά τους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι θέλει να ελέγχει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ναών και να έχει τη δυνατότητα να κατάσχει τα περιουσιακά στοιχεία των μοναχών ακόμη και αν υπάρχουν μόνο υποψίες για ενδεχόμενη κακοδιαχείριση των δωρεών.

Διαβάστε επίσης:
Στο Θιβέτ του βουδισμού και της ψυχής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ