ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Το Πουέρτο Ρίκο μέσα από τα μάτια ενός Έλληνα ταξιδιώτη

Το Πουέρτο Ρίκο μέσα από τα μάτια ενός Έλληνα ταξιδιώτη
Εικόνες από το Πουέρτο Ρίκο CNN Greece/Σταύρος Τριανταφυλλίδης

Ένα νησί σαν παραλληλόγραμμο στην καρδιά της μαγευτικής Καραϊβικής. Αν και ανήκει, ως υπερπόντια κτήση, στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε τίποτα δεν τις θυμίζει. Είναι μία χώρα μοναδική, με τα ισπανικά πρώτη γλώσσα και δεύτερη τα αγγλικά, τα οποία, όμως, αρκετοί ντόπιοι δεν μιλούν.

Είχα την ευκαιρία και την τύχη να ταξιδέψω με δύο φωτογράφους. Κοπέλα η μία, μισή Πορτορικάνα (από μητέρα) μισή Κουβανή (από πατέρα) - αγόρι ο άλλος, με καταγωγή από τη Νικαράγουα.

Το Πουέρτο Ρίκο θυμίζει πολύ την Κούβα· τα τοπία του, οι άνθρωποί του, η κουλτούρα του.

Μάλιστα, υπήρχε, και εξακολουθεί να υπάρχει, ανταγωνισμός με την πατρίδα του Κάστρο. Οι σημαίες τους, για παράδειγμα, είναι ίδιες ή περίπου ίδιες. Η μόνη διαφορά έγκειται στη θέση των χρωμάτων: όπου η πορτορικάνικη έχει μπλε η κουβανική έχει κόκκινο και το αντίστροφο.

Ταξιδέψαμε με αμάξι όλο το νησί. Με άλλα λόγια, κυκλώσαμε το ...παραλληλόγραμμο.

puerto rico forest

Το τροπικό δάσος El Yunque - Πηγή: CNN Greece/Σταύρος Τριανταφυλλίδης

Εντυπωσιακό ήταν το τροπικό δάσος El Yunque στα βορειο-ανατολικά. Πηγαίνοντας νοτιότερα, κάθε τρεις και λίγο, συναντούσαμε ντόπιους καλλιεργητές που πούλαγαν στον δρόμο τα φρούτα τους: μάνγκο και plantain, ένα είδος μπανάνας.

Fajardo

Από κει παίρνεις το πλοίο και περνάς απέναντι στο μαγευτικό τροπικό νησί Κουλέμπρα όπου κολυμπάς παρέα με τις θαλάσσιες χελώνες· παρθένα φύση· τίποτα τουριστικό. Μια από τις παραλίες του, η Flamenco Beach, συγκαταλέγεται στις 5 καλύτερες του κόσμου.

puerto rico flamenco beach

H Flamenco Beach στο Πουέρτο Ρίκο - Πηγή: CNN Greece/Σταύρος Τριανταφυλλίδης

Ceiba

Φημισμένο μέρος για τους καρχαρίες του. Μεταξύ σοβαρού και αστείου, συνηθίζω να λέω πως αν στη διάρκεια ενός ταξιδιού μου δεν δω καρχαρία κάτι ...δεν πάει καλά. Εδώ, λοιπόν, δεν είχα λόγο να αγχώνομαι· ίσα-ίσα... Πρόκειται για σφυροκέφαλους καρχαρίες και, όπως μας έλεγαν ντόπιοι ψαράδες, οι θηλυκοί είναι οι πιο επιθετικοί.

Punta Santiago

Απέναντί του βρίσκεται ένα μικρό νησάκι, προστατευόμενος βιότοπος, στο οποίο δεν επιτρέπεται να πατήσει πόδι επισκέπτη. Μπορείς όμως να το πλησιάσεις και θα εκπλαγείς από τις άπειρες μαϊμούδες που θα δεις. Καλό είναι, όμως, να μην πλησιάσεις πολύ κοντά. Δεν αστειεύονται καθόλου. Αντίθετα, είναι πολύ επιθετικές.

Maunabo & Guayam

Διασχίζοντας το Maunabo & Guayam, η θέα της Καραϊβικής, από τους καταπράσινους λόφους με τα τροπικά δέντρα και τους φοίνικες, κόβει την ανάσα. Μου είχαν πει πόσο αγαπούν οι Πορτορικάνοι τον αθλητισμό κι εδώ το διαπίστωσα. Δεν υπήρχε κωμόπολη ή χωριό που να μην έχει στο πιο κεντρικό σημείο, δίπλα - δίπλα στο σχολείο και την εκκλησία, γήπεδο baseball.

Ponce

H δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Πουέρτο Ρίκο μετά το Σαν Χουάν. Κάποιοι από τους ξενώνες της έχουν εκπληκτική αρχιτεκτονική.

Επόμενος προορισμός το ‘ξηρό δάσος’. Ναι, καλά διαβάσατε. ‘Ξηρό δάσος’ στην καρδιά της Καραϊβικής. Το λένε Bosque Estatal de Guanica. Πέντε με έξι μικρά χωριουδάκια στριμώχνονται στην αγκαλιά του. Χάσαμε το λογαριασμό από τα πολύχρωμα φίδια και τα δίμετρα ιγκουάνα που είδαμε. Σε μια στάση μας για φωτογραφίες ήρθαμε πρόσωπο με πρόσωπο με αγριογούρουνα. Ομολογώ ότι πολύ μου θύμισαν τον Pumba απο το Lion King. Υπερβολικά γρήγορα ζώα. Δεν πρόλαβα να τα φωτογραφίσω με το κινητό. Ούτε και οι φωτογράφοι φίλοι μου. Τουλάχιστον έτσι μου είπαν. Αν και -και τους το είπα- έχω ισχυρές ...ενδείξεις ότι οι φωτογράφοι κρατούν μυστικές τις φωτογραφίες τους και δεν θέλουν να τις μοιράζονται...

Rincon

Στη δυτική ακτή του Πουέρτο Ρίκο, σταματήσαμε στο Rincon, την πόλη των surfers. Θεωρητικώς. Εμείς, ούτε κύματα είδαμε ούτε τους γνωστούς ατρόμητους τύπους που πλανάρουν πάνω τους με τις σανίδες τους...

puerto rico surfers beach

To Rincon, η πόλη των surfers δίχως τους ...surfers - Πηγή: CNN Greece/Σταύρος Τριανταφυλλίδης

Aguailla

Υπέροχο ηλιοβασίλεμα στην παραλία κι απίστευτα τα χρώματα. Εκεί είδαμε και τον αγώνα τένις της Πορτορικάνας Monica Puig, η οποία, λίγες μέρες μετά, κέρδισε το χρυσό. Ξετρελαμμένοι όλοι μαζί της.

Τελευταίο βράδυ στο Σαν Χουάν

Φτάσαμε την ώρα που η Puig είχε μόλις κερδίσει το χρυσό. Το Σαν Χουάν πανηγύριζε ξέφρενα. Οι δρόμοι είχαν πλημμυρίσει από κόσμο που έφτανε κατά κύματα. Όπως ακριβώς στην Αθήνα το 2004 όταν η εθνική μας κατακτούσε το Euro...

*Ο Σταύρος Τριανταφυλλίδης είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ Sport Management στο University of Florida· ζει στις ΗΠΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ