ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Νεκροταφείο στη Σερβία με πολύχρωμα... μπανγκαλόους (pics)

Νεκροταφείο στη Σερβία με πολύχρωμα... μπανγκαλόους (pics)
REUTERS/Marko Djurica

Όταν παρατηρείς από μακριά το νεκροταφείο στο χωριό Smoljinac στη Σερβία, εκπλήσσεσαι, στο εσωτερικό του «φιλοξενούνται» πολύχρωμα σπίτια.

Όταν όμως πλησιάσεις το χώρο, τότε θα δεις λίγα μέτρα μακριά από τις «ψυχρές» μαρμάρινες πλάκες, μπανγκαλόους τα οποία είναι βαμμένα σε παστέλ χρώματα.

Πρόκειται για παρεκκλήσια στα οποία τελείται η εξόδιος ακολουθία, έχουν χώρο αποθήκευσης για τα στεφάνια και ορισμένα εξ αυτών, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Ελάχιστα όμως από αυτά θυμίζουν παρεκκλήσια. Έχουν ένα ή δύο δωμάτια, μεγάλα παράθυρα και εκεί πηγαίνουν οι συγγενείς, μετά την κηδεία, για να θυμηθούν τα οικεία τους πρόσωπα που έχουν αποβιώσει.

Πολλά μπανγκαλόους είναι πολυτελή. Έχουν αλουμινένια κουφώματα, το πάτωμα είναι στρωμένο με πλακάκια, είναι επιπλωμένα με καναπέδες, έχουν τραπέζια με πλεκτά τραπεζομάντηλα. Στον αντίποδα υπάρχουν και τα πιο φτωχικά που είναι χτισμένα με τσιμεντόλιθους ενώ άλλα έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνου.

Το χωριό Smoljinac, βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά του Βελιγραδίου, σε μια εύφορη πεδιάδα κατά μήκος του ποταμού Δούναβη. Εκεί μένουν περίπου 1800 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους είναι ηλικιωμένοι.

Όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η πλειοψηφία των νέων μετανάστευσε τις δεκαετίες του '70 και του '80 για να εργαστεί στο εξωτερικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ