ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Eξερευνώντας τα βουνά του Καυκάσου (pics)

Eξερευνώντας τα βουνά του Καυκάσου (pics)

"Αφήστε το αυτοκίνητο ανοιχτό, εδώ δεν κινδυνεύουμε, το πολύ-πολύ να κατέβει καμιά αρκούδα από τα βουνά όπως έγινε προχθές" λέει ο Μίκι, ο οδηγός μας, όταν σταματήσαμε σε μια μικρή παράγκα/καφετέρια για ζεστό τσάι.

Δύο ώρες και 20 λεπτά διαρκεί η απευθείας πτήση από την Αθήνα για Τιφλίδα και 2 ώρες και 40 λεπτά η διαδρομή από το αεροδρόμιο για το Kazbegi, στα βουνά της οροσειράς του Καυκάσου.

Μπαίνοντας στον εθνικό δρόμο, βλέπουμε πινακίδες προς Μπακού, Ερεβάν και Τεχεράνη.

Η Γεωργία είναι στο σταυροδρόμι Δύσης και ανατολής. Στη ιστορία της εναλλάσσονται οι κατακτητές. Οι Ρωμαίοι, οι Πέρσες, οι Άραβες, οι Μογγόλοι, οι Βυζαντινοί, οι Οθωμανοί και οι Ρώσοι, όλοι έχουν αφήσει το στίγμα τους. Η γεωγραφική της θέση αλλά και οι πολλαπλοί κατακτητές, οδήγησαν στη δημιουργία μια κουλτούρας πολυπολιτισμικής και ανοιχτής στις διαφορετικές θρησκείες.

Χιονισμένα ψηλά βουνά, απόκρημνοι βράχοι σαν γλυπτά και μικρά ξύλινα σπιτάκια. Η διαδρομή θυμίζει Ελβετία αλλά πιο άγρια και φυσικά χωρίς τους δρόμους και τις υποδομές που βρίσκεις στην Ευρώπη.

Ο μύθος λέει ότι σε αυτά τα βουνά οι θεοί του Όλυμπου εξόρισαν τον Προμηθέα για να τον τιμωρήσουν που έκανε δώρο στους ανθρώπους την τέχνη της φωτιάς. Σίγουρα είναι μια από τις περιοχές που έχει ανάγκη την τέχνη της φωτιάς το χειμώνα. Η περιοχή είναι πολύ δημοφιλής, αν και ακόμα δεν έχει ανακαλυφθεί τουριστικά, το καλοκαίρι και την άνοιξη. Δάση για βόλτες, λίμνες, καταρράκτες για αναζωογόνηση, πεδιάδες για ποδηλατάδα.

Παράδεισος.

Εμείς επιλέξαμε το χειμώνα, η θερμοκρασία έφτασε μέχρι και -22. Το κρύο όμως είναι χοντρό, δεν σε πιάνει. Ένα υπέροχο ξενοδοχείο που μοιάζει με ένα μεγάλο παράθυρο στο βουνό με απίστευτη θεά και αισθητική αποτελεί το ορμητήριο μας. Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει ότι στα ψηλά βουνά της Γεωργίας στα σύνορα με τη Ρωσία, εκεί που μόλις 8 πριν υπήρχε πόλεμος μπορεί να υπάρχει ένα τόσο μοναδικό, αρχιτεκτονικά, μέρος.

Η πιο ενδιαφέρουσα εκδρομή, η ανάβαση στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας που φαίνεται σαν να αιωρείται πάνω στα βουνά. Επτά χλμ. περπάτημα και ανάβαση με τον οδηγό μας τον Dimitri. Στη διαδρομή συναντάμε αγελάδες ελεύθερες και άλογα και ελπίζουμε ότι θα αποφύγουμε τις αρκούδες που μας έλεγε ο Μίκη. "Κανένα πρόβλημα λέει ο Αλεξάντερ από την παρέα. Ό,τι δεν πειράζουμε δεν μας πειράζει. Τους ανθρώπους να φοβάσαι" .

Η μικρή ταβέρνα με το παραδοσιακό γεωργιανό φαγητό στο χωρίο Stemantsminda αποτελεί εμπειρία. Εκεί δοκιμάζουμε για πρώτη φορά τα Khihali, ένα είδος dumpling γεμιστό με κρέας. Το κρασί αποτελεί ένα σημαντικό θέμα συζήτησης και περηφάνιας για τους Γεωργιανούς, που πιστεύουν ότι έχουν το καλύτερο κρασί του κόσμου. 8.000 χρόνια ιστορία στη παραγωγή κρασιού. Το κρασί αποθηκεύεται σε πήλινα πιθάρια και δεν φιλτράρεται για αυτό και διατηρεί όλα τα αρώματα του.

Στην περιοχή υπάρχει χιονοδρομικό κέντρο, άρα μπορείς να συνδυάσεις την εκδρομή με σκι στο βουνό.

Η Γεωργία είναι στο ξεκίνημα της τουριστικής της ανάπτυξης, ξενοδοχεία πολυτελή έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται και δημιουργούνται σταδιακά υποδομές υψηλής τουριστικής εξυπηρέτησης. Η πρωτεύουσα, η Τιφλίδα, έχει αλλάξει όψη. Τα όμορφα κτήρια του 19ου αιώνα έχουν ανακαινιστεί, τα μνημεία τους έχουν φωτιστεί, μοντέρνα αρχιτεκτονικά κτήρια δημιουργούνται. Η Τιφλίδα είναι σήμερα μια πολύ όμορφη πόλη που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ