ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Σύρος: Αποδράστε στην αρχοντική πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Σύρος: Αποδράστε στην αρχοντική πρωτεύουσα των Κυκλάδων
Ερμούπολη

Ένα νησί που έχει μάθει να ξεχωρίζει, να γοητεύει και να εμπνέει ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, η αρχόντισσα και πρωτεύουσα των Κυκλάδων, Σύρος, σας περιμένει και αυτό το καλοκαίρι να ανακαλύψετε από κοντά τα μυστικά της!

Όπως χαρακτηριστικά διαβάσαμε σε έναν τοίχο της Ερμούπολης: «Η Σύρα έχει στυλ» και σίγουρα αξίζει να το γνωρίσετε από κοντά.

Ταξιδέψτε λοιπόν στην καρδιά του Αιγαίου, περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια της εμβληματικής Ερμούπολης με τα εντυπωσιακά αρχοντικά και τα μεγαλόπρεπα δημόσια κτήρια, γνωρίστε παραδοσιακούς οικισμούς που συνδυάζουν την Κυκλαδίτικη με τη Μεσαιωνική αρχιτεκτονική, τις Ορθόδοξες με τις Καθολικές εκκλησίες και απολαύστε τις δαντελένιες της ακτές και μια ζεστή φιλοξενία.

Σας προτείνουμε όσα αξίζει να δείτε στην πρώτη σας επίσκεψη στη Σύρο!

Μια απόδραση στην Σύρο δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει από μια βόλτα στην πρωτεύουσα του νησιού, την Ερμούπολη. Εδώ όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην πλατεία Μιαούλη και στο σήμα κατατεθέν της πόλης, το εντυπωσιακό Δημαρχείο, έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ.

dimarxeio

Το εμβληματικό δημαρχείο-σήμα κατατεθέν της Ερμούπολης/Πηγή: CNN Greece

Στην πολύβουη πλατεία θα βρείτε και το ιστορικό Πρώτο Γυμνάσιο της Ελλάδας, απ’ όπου αποφοίτησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος και σήμερα στεγάζει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Λίγο πιο κάτω δεσπόζει το στολίδι της Σύρου, το εντυπωσιακό θέατρο Απόλλων. Αξίζει να μπείτε στο εσωτερικό του και να θαυμάσετε από κοντά την αρχιτεκτονική του, που ακολουθεί τα ιταλικά πρότυπα, παραπέμποντας στην περίφημη Σκάλα του Μιλάνου.

apollon

Εντυπωσιακό το εσωτερικό του θεάτρου Απόλλων/Πηγή:CNN Greece

Φέτος για 12η χρονιά θα φιλοξενήσει το Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου, από τις 10 έως και τις 23 Ιουλίου, με αξιόλογες μουσικές παραστάσεις.

Περπατώντας λίγο ακόμα θα δείτε τον περίλαμπρο ναό του Αγίου Νικολάου, με τον εντυπωσιακό μπλε τρούλο του, που διακρίνεται από παντού, και τον επιβλητικό εσωτερικό του διάκοσμο με το μαρμάρινο τέμπλο από πεντελικό μάρμαρο, με ένθετα μάρμαρα Ιταλίας, που κατασκεύασε ο Τήνιος γλύπτης Γεώργιος Βιτάλης.

agiosnikolaos

Ο ναός του Αγίου Νικολάου/Πηγή:CNN Greece

Χαθείτε στα πλακόστρωτα δρομάκια της Ερμούπολης με τα κάθε λογής μαγαζάκια, απολαύστε τον καφέ και το φαγητό σας σε παραδοσιακά καφενεία και ταβερνούλες και μην παραλείψετε να αγοράσετε τα περίφημα συριανά λουκούμια και τις χαλβαδόπιτες, αλλά και το εξαίρετο πικάντικο τυρί ονομασίας προέλευσης Σαν Μιχάλη. Θα τα βρείτε σε όλα τα ζαχαροπλαστεία του νησιού, αλλά η οδός Χίου είναι ο κατεξοχήν δρόμος για τις απαραίτητες προμήθειες.

Μια από τις πιο γραφικές περιοχές της Ερμούπολης είναι αναμφισβήτητα η αριστοκρατική συνοικία Βαπόρια με τα μοναδικά αρχοντικά, που έχτισαν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, οι πρόσφυγες του Βορείου Αιγαίου και της Κρήτης.

Μαρμάρινα μπαλκόνια, ξυλόγλυπτες πόρτες και εντυπωσιακές τοιχογραφίες είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που θα σας εντυπωσιάσουν. Παράλληλα, μπορείτε να χαρείτε το μπάνιο σας στην όμορφη παραλία Αστέρια.

Η Ερμούπολη είναι ανεξάντλητη και σίγουρα θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σας από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.

Συνεχίζοντας την περιπλάνηση σας στο νησί θα βρεθείτε στα ασβεστωμένα σοκάκια του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου.

anosyros2

Άνω Σύρος/Πηγή:CNN Greece

Η Καμάρα θα σας οδηγήσει σε γραφικά σοκάκια, στενούς κλιμακωτούς δρόμους και πανέμορφα σπίτια με λουλουδιασμένες αυλές.

anosyros1

Πηγή:CNN Greece

Η θέα προς την Ερμούπολη και το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας θα σας καθηλώσει σε κάθε άνοιγμα των σπιτιών.

anosyros

Εντυπωσιακή η θέα από την Άνω Σύρο/Πηγή:CNN Greece

plateia

Άποψη της πλατείας Μάρκου Βαμβακάρη/Πηγή:CNN Greece

Περπατήστε στο κεντρικό καλντερίμι, την Πιάτσα, δείτε την πλατεία του μεγάλου δασκάλου του λαϊκού τραγουδιού και πρωτομάστορα του Ρεμπέτικου Μάρκου Βαμβακάρη, που γεννήθηκε εδώ, επισκεφθείτε το Μουσείο που φτιάχτηκε για εκείνον και ανεβείτε ως την μητρόπολη της Καθολικής κοινότητας του νησιού, τον Σαν Τζώρτζη, που δεσπόζει στο πιο ψηλό σημείο του λόφου.

santzortzis

Η μητρόπολη της Καθολικής κοινότητας του νησιού/Πηγή:CNN Greece

Ανάμεσα στα κάθε λογής μαγαζάκια και παραδοσιακά καφενεία θα βρείτε και την ιστορική ταβέρνα του Λιλή. Πρόκειται για το θρυλικό Κατώγι του Λεονάρδου Ρούσου, που τη δεκαετία του ’50 φιλοξένησε τον ίδιο τον Μάρκο Βαμβακάρη και τις αγαπημένες μελωδίες του.

lilis

Η ιστορική ταβέρνα του Λιλή, που φιλοξένησε τον Μάρκο Βαμβακάρη/Πηγή:CNN Greece

Η Σύρος διαθέτει συνολικά 29 γραφικούς οικισμούς, που συνθέτουν την εικόνα της μέσα από μεσαιωνικές αναφορές, κυκλαδίτικη αισθητική και μια συνεχή αναφορά στο ένδοξο παρελθόν της.

Επισκεφθείτε την παραθαλάσσια Αζόλιμνο, τον κοντινότερο στην Ερμούπολη τουριστικό προορισμό, το φυσικό λιμανάκι του Γαλησσά, τη Βάρη, τον Φοίνικα, την πευκόφυτη Ποσειδωνία (ή Ντελαγκράτσια), αλλά και τους υπέροχους οικισμούς της Απάνω Μεριάς.

Οι παραλίες του νησιού συγκαταλέγονται στις ωραιότερες παραλίες των Κυκλάδων και θα καλύψουν τις ανάγκες και τα γούστα ακόμα και του πιο απαιτητικού ταξιδιώτη.

Κολυμπήστε στις Αγκαθωπές, τον Αετό, στον Γαλησσά, το Κίνι και την Βάρη και ανακαλύψτε την πληθώρα θαλάσσιων δραστηριοτήτων που μπορεί να σας προσφέρει η Σύρος

Τέλος, για όσους αναζητούν μοναδικές εναλλακτικές ταξιδιωτικές εμπειρίες, η Σύρος προσφέρεται για πεζοπορία, ποδηλασία, ιππασία, εκδρομές με σκάφος και φυσικά ψάρεμα.

Φυσικά, ένα νησί συνυφασμένο με τον πολιτισμό δεν θα μπορούσε παρά να φιλοξενεί ένα μοναδικό πολιτιστικό πρόγραμμα καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και δρώμενα. Ανακαλύψτε το!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ