ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Νέα Ζηλανδία: πως ο "Άρχοντας των Δαχτυλιδιών" έδωσε ώθηση στον τουρισμό

Νέα Ζηλανδία: πως ο "Άρχοντας των Δαχτυλιδιών" έδωσε ώθηση στον τουρισμό

Ο "Άρχοντας των Δακτυλιδιών", το παραμύθι του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν που γυρίσθηκε κατ εξοχήν στη Νέα Ζηλανδία έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.

Eκατομμύρια τουρίστες έχουν φθάσει στη Νέα Ζηλανδία από το 2001 (που ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα) μέχρι σήμερα για να δουν τα μαγευτικά τοπία της κινηματογραφικής «Μέσης Γης».

«Η ανάπτυξη του τουριστικού τομέα συνδέεται σαφώς με τη συνετή εκμετάλλευση αυτού του μάνα», εξηγεί ο Κέβιν Μπόουλερ, γενικός διευθυντής του Tourism New Zealand. «Πολύ καλές διαφημιστικές καμπάνιες της 'Μέσης Γης' και η καλή χρήση των ψηφιακών μέσων συνέβαλαν στην αύξηση του αριθμού των επισκεπτών», τονίζει.

Από το 2001 και έπειτα σχεδόν το 30% των τουριστών επισκέφθηκαν διάφορα μέρη όπου έγιναν τα γυρίσματα των ταινιών ή τα κινηματογραφικά στούντιο Wera που βρίσκονται στο Ουέλινγκτον, δηλαδή την κινηματογραφική «Μέση Γη» .

Το "Wellywood", όπως είναι πλέον το υποκοριστικό της πρωτεύουσας, ήταν ένας από τους μεγάλους κερδισμένους της παγκόσμιας επιτυχίας του "Άρχοντα των Δακτυλιδιών".

Οι υπεύθυνοι του δήμου ενέκριναν σχέδιο 150 εκατομμυρίων δολαρίων Νέας Ζηλανδίας για την ανέγερση μουσείου αφιερωμένου στον κινηματογράφο και ενός συνεδριακού κέντρου τα οποία θα λειτουργήσουν το 2019. Το σχέδιο προβλέπει επίσης την έκθεση της ιδιωτικής συλλογής του Πίτερ Τζάκσον που αφορά τις τριλογίες.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η οικονομία της Νέας Ζηλανδίας διατήρησε ρυθμό ανάπτυξης 3,6%. Η επίδοση αυτή εξηγείται κυρίως από την άνθηση του τουριστικού τομέα που αναπτύσσει σημαντικά την εθνική οικονομία. «Μια εξαιρετική ανάπτυξη του τομέα επέτρεψε τη δημιουργία σχεδόν 6.600 νέων θέσεων εργασίας. το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο. Ο τομέας αντιπροσωπεύει στο εξής το 20,7% των εσόδων από τις εξαγωγές», δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζον Κέι.


Με βάση τα στατιστικά στοιχεία της χώρας, οι ξένοι τουρίστες έφεραν 14,5 δισ. δολάρια Νέας Ζηλανδίας στην εθνική οικονομία το 2015. Συνολικά, 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν τη Νέα Ζηλανδία πέρυσι, αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί την προσεχή επταετία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ