ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σουηδικό βουνό συρρικνώθηκε κατά δύο μέτρα μέσα σε ένα χρόνο μετά το λιώσιμο παγετώνα

Σουηδικό βουνό συρρικνώθηκε κατά δύο μέτρα μέσα σε ένα χρόνο μετά το λιώσιμο παγετώνα

Ο μοναδικός παγετώνας της Σουηδίας, ο οποίος μέχρι το 2019 ήταν και η υψηλότερη κορυφή του, έχασε άλλα δύο μέτρα σε ύψος τον περασμένο χρόνο λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του αέρα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.

Το 2019, η νότια κορυφή του όγκου Kebnekaise υποβιβάστηκε στη δεύτερη θέση στην κατάταξη των σουηδικών βουνών μετά το λιώσιμο του ενός τρίτου του παγετώνα του.

Η βόρεια κορυφή του Kebnekaise, όπου δεν υπάρχει παγετώνας, είναι τώρα η υψηλότερη στη σκανδιναβική χώρα.

«Στις 14 Αυγούστου, η νότια κορυφή του Kebnekaise μετρήθηκε στα 2.094,6 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας από ερευνητές του ερευνητικού σταθμού Tarfala. Αυτό είναι το χαμηλότερο ύψος που έχει μετρηθεί από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις τη δεκαετία του 1940», ανέφερε το πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του την Τρίτη.

«Η μείωση της κορυφής μπορούν να εξηγηθούν κυρίως από την αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα, αλλά και τις μεταβαλλόμενες συνθήκες ανέμου, οι οποίες επηρεάζουν το πού συσσωρεύεται το χιόνι το χειμώνα».

Το Πανεπιστήμιο στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι οι αλλαγές αντικατοπτρίζουν τη μακροχρόνια θέρμανση του κλίματος της Σουηδίας, επικαλούμενη την πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα, σύμφωνα με την οποία η υπερθέρμανση του πλανήτη προκάλεσε ένα αποκαρδιωτικό λιώσιμο των παγετώνων και ότι η κατάσταση κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Η νότια κορυφή του Kebnekaise είχε ύψος 2.118 μέτρα στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ο ορεινός όγκος Kebnekaise βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου στην περιοχή των Σκανδιναβικών βουνών που εκτείνεται σε μεγάλα τμήματα της βόρειας Νορβηγίας και της Σουηδίας και αποτελεί μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Λαπωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ