Κυριάκος Μητσοτάκης

Νέα Δημοκρατία

Κυριάκος Μητσοτάκης

Εισαγωγή

Στην προηγούμενη τετραετία προτεραιότητα για την ΝΔ ήταν η μείωση φόρων και γραφειοκρατίας, η προσέλκυση επενδύσεων και η μείωση της ανεργίας.

Στην επόμενη τετραετία, όπως λέει, «έχοντας κάνει πράξη τις υποσχέσεις του 2019 και έχοντας χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες», δεσμεύεται για «αυξήσεις στους μισθούς και στα εισοδήματα, ώστε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τολμηρές μεταρρυθμίσεις στον εκσυγχρονισμό του δημοσίου τομέα με επίκεντρο την αξιολόγηση που ξεκίνησε από την εκπαίδευση, και φυσικά τη δημιουργία με πιο γρήγορα και αποφασιστικά βήματα ενός ακόμα πιο σύγχρονου και φιλικού για τον πολίτη εθνικού συστήματος υγείας».

Τέλος σημαντικό στοίχημα για την επόμενη κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας είναι και οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στη Δικαιοσύνη με κύριο πρόταγμα την ψηφιοποίησή της και την ταχύτητα στην απονομή της.

Βασικός πυλώνας των πολιτικών της ΝΔ η ανάπτυξη, ώστε να ενισχυθεί η οικονομία. Μειώθηκαν πάνω από 50 φόροι μέσα στην τελευταία τετραετία, ώστε να αφαιρεθούν σε μόνιμη βάση περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια από τους πολίτες.

Το πρόγραμμα της ΝΔ για την νέα περίοδο, με βάση τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, προβλέπει μεταξύ άλλων:  

- καθιέρωση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ έως το τέλος της τετραετίας, μέσο μηνιαίο μισθό στα 1.500 ευρώ, περιορισμό της ανεργίας κάτω από το 8%, νέες αυξήσεις στις συντάξεις κατά            3-4%, αύξηση μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους, αύξηση κατά 8% των αναπηρικών επιδομάτων από 1/5/2023.

Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος,  μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα και μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά (από 1/1/2025).

- διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσον όρο της ΕΕ, αύξηση των επενδύσεων κατά 70% και μείωση του δημόσιου χρέους στο 120% του ΑΕΠ ως το 2030. 

Προτεραιότητα για τη ΝΔ είναι η ενίσχυση της οχύρωσης και της άμυνας της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται: 

Συνέχιση του εξοπλιστικού προγράμματος και εξασφάλιση επάρκειας. Ενίσχυση Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας με πενταετές σχέδιο για την περαιτέρω αναβάθμισή της. 

Η Ελλάδα αποκτά 24 αεροσκάφη τύπου Rafale, 3 (+1) φρεγάτες Belharra, αναβαθμίζει 83 αεροσκάφη    F-16 στην κορυφαία έκδοση Viper. Βρίσκονται σε εξέλιξη 19 προγράμματα ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την προμήθεια αεροσκαφών F-35, την αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50 και την απόκτηση 3 νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού.

Αξιοποίηση στρατιωτικής θητείας για απόκτηση νέων δεξιοτήτων των οπλιτών που θα αξιοποιήσουν στη ζωή τους ως πολίτες.

Έμφαση στην προετοιμασία και στην αντιμετώπιση νέων απειλών και υβριδικών μεθόδων πολέμου.

Παράλληλα η ΝΔ επιμένει στην ανάγκη η Ελλάδα να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των αποφάσεων που αφορούν την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται η ενεργός συμμετοχή και συμβολή στο σχεδιασμό των νέων κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών ιδίως στα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος, στην ευρωπαϊκή αντιμετώπιση κρίσεων και νέων προκλήσεων ασφάλειας που απαιτούν τη συνεργασία των κρατών.

Ήδη στα πεπραγμένα της τετρατείας αναφέρει την ανάπτυξη ισχυρών στρατηγικών συμμαχιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γαλλία, αλλά και συμφωνίες για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων με γειτονικές χώρες. Περιφερειακές συμφωνίες που ενισχύουν την αμυντική και γεωπολιτική στρατηγική μας, όπως με Ισραήλ, Αίγυπτο, Κύπρο, Σαουδική Αραβία κτλ.

Διάσωση της ΔΕΗ, και μετατροπή της – όπως αναφέρει - «από ωρολογιακή βόμβα σε κυρίαρχο παίκτη στην ευρύτερη περιοχή».

Στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με απορρόφηση μεγάλου μέρους των αυξήσεων των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Διάθεση περισσότερων από 9 δισ. ευρώ για στήριξη της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Το 70% αυτό του ποσού προέρχεται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, και των εσόδων από τις δημοπρασίες αερίων των θερμοκηπίου. Φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, για χρηματοδότηση του market pass.

Μέχρι το 2027 προβλέπεται για όλα τα κτήρια, δημόσια και ιδιωτικά, να συνδεθούν με οπτική ίνα. Μέσα σε 6 χρόνια, το 80% της ηλεκτροπαραγωγής θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, θα γίνει ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών και θα ενταθεί η υλοποίηση προγραμμάτων όπως «Εξοικονομώ», «Αλλάζω θερμοσίφωνα» και «Φωτοβολταϊκά Στέγης».

Εως το 2025 προβλέπεται να ολοκληρωθούν 45 μονάδες διαχείρισης αποβλήτων, να τεθεί σε πλήρη ενεργοποίηση το πρόγραμμα GR-ECO με σκοπό την ενεργειακή αυτονομία των νησιών, ενώ θα δημιουργηθούν 570 χιλιόμετρα νέων ποδηλατοδρόμων σε όλη τη χώρα.

Η Νέα Δημοκρατία, αναφορικά με τους στόχους της επόμενης τετραετίας, αναφέρει ότι «στόχος είναι να  εντείνουμε τον ρόλο μας ως ενεργειακού πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, συνεχίζοντας την ενίσχυση και ανάπτυξη των ΑΠΕ, αλλά και αναπτύσσοντας περισσότερα δίκτυα και διασυνδέσεις μεταξύ Ελλάδος και Βορρά, για να μπορούμε να εξάγουμε ενέργεια την οποία παράγουμε εμείς, αιολική ή ηλιακή στην Κεντρική Ευρώπη καθώς και ενέργεια την οποία μπορούμε να μεταφέρουμε και από την Βόρεια Αφρική».

Ως προς τις πρωτοβουλίες για την Παιδεία, η ΝΔ έχει δεσμευθεί πως στη νέα τετραετία:

θα διευρυνθεί το ολοήμερο, τα πρότυπα πειραματικά σχολεία θα αυξηθούν φτάνοντας τα 150, ενώ θα εγκατασταθούν ψηφιακοί διαδραστικοί πίνακες σε όλες τις τάξεις, από την Ε΄ Δημοτικού έως την Γ’ Λυκείου, σε 36.000 αίθουσες δημοσίων σχολείων.

Με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) θα γίνει ανέγερση καινούργιων φοιτητικών εστιών για τη στέγαση 8.500 φοιτητών και θα ενισχυθεί ο θεσμός της μαθητείας και η αναβάθμιση των επαγγελματικών λυκείων.

Παράληλα προχωρούν 3.770 νέοι, μόνιμοι διορισμοί, φτάνοντας τους 28.500, ενώ προβλέπεται και αύξηση των μισθολογικών απολαβών εκπαιδευτικών με έμφαση στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς και σε στελέχη εκπαίδευσης με αυξημένες αρμοδιότητες.

θα δοθούν Voucher για διεθνώς αναγνωρισμένα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας και ψηφιακών δεξιοτήτων σε β-βάθμια και γ-βάθμια εκπαίδευση.

Έχει προγραμματιστεί επίσης η αναβάθμιση και ανωτατοποίηση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, με τη δημιουργία νέας ανώτατης σχολής παραστατικών τεχνών πανεπιστημιακού επιπέδου, η οποία θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει το 2025 και θα χορηγεί πτυχία με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα, ισότιμα με αποφοίτους ΑΕΙ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και μετά τις εκλογές όπως αναφέρει θα συνεχίσει στο δρόμο της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού συστήματος. Στόχος είναι η αξιολόγηση και η ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού, προγραμμάτων και δομών της εκπαίδευσης, να γίνουν εργαλεία για την καθολική, διαρκή και μετρήσιμη αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας, από το προνήπιο μέχρι τα διδακτορικά.

Στον τομέα του μεταναστευτικού η Νέα Δημοκρατία, θέτει τις εξής προτεραιότητες για τη νέα τετραετία:

Ολοκλήρωση μέχρι το τέλος του 2025 της επέκτασης του Φράχτη στον Έβρο.

Αύξηση σε σχέση με το 2022, κατά 15% ανά έτος, μέχρι το 2027 του αριθμού των επαναπατριζόμενων.

Έμφαση στην εποχική εργασία και υλοποίηση διεθνών διμερών συμφωνιών για την προσέλκυση ατόμων ειδικών δεξιοτήτων σε κρίσιμους τομείς της εθνικής οικονομίας όπως η πρωτογενής παραγωγή, οι κατασκευές, ο τουρισμός, η τεχνολογία.

Κοινωνική Ένταξη πρώην ασυνόδευτων νέων στην Ελλάδα (Helios Junior), με σκοπό να διευκολυνθεί η ένταξή τους στην αγορά εργασίας και η μετάβασή τους στην ανεξάρτητη διαβίωση.

Όπως επισημαίνει άλλωστε έχουν ήδη υλοποιηθεί στην τρέχουσα περίοδο σειρά μέτρων που μεταξύ άλλων περιλαβάνουν:

Περιορισμό των μεταναστευτικών ροών (το 2021 είχαμε τις χαμηλότερες ροές της δεκαετίας, 8.745), μείωση μεταναστευτικού πληθυσμού στην Επικράτεια, αποσυμφόρηση νησιών, μείωση δομών, τήρηση δέσμευσης για μεταναστευτικό πληθυσμό κάτω από 1% ανά Περιφέρεια

Επίσης στα πεπραγμένα της τετραετίας αναφέρει την αναβάθμιση Εθνικού Συστήματος Υποδοχής,  δημιουργία νέων Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών στα νησιά, αναβάθμιση ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου, αντικατάσταση παλαιών ανοιχτών δομών με νέες που διασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και τον τερματισμό της λειτουργίας 7 Δομών Φιλοξενίας και 60 Δομών Φιλοξενίας που λειτουργούσαν σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Στον τομέα της Δικαιοσύνης το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει:

Επιτάχυνση χρόνου απονομής δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (λιγότερες από 500 μέρες) και επίσπευση εκκαθάρισης των εκκρεμών υποθέσεων στη διοικητική, πολιτική και ποινική δικαιοσύνη.

Μέχρι το 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων για την Ποινική, Πολιτική και Διοικητική Δικαιοσύνη, της αναμόρφωσης του Εθνικού Ποινικού Μητρώου & του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ενίσχυση στο ανθρώπινο δυναμικό: αναβάθμιση Εθνικής Σχολής Δικαστών, σύνδεση προαγωγής με αξιολόγηση και επιμόρφωση, κλάδος Δικαστικών υπαλλήλων, Δικαστική Αστυνομία.

Θεσμοθέτηση αποκλειστικών προθεσμιών διεκπεραίωσης (1 έως 4 μηνών) ανά κατηγορία, Πειθαρχικών Πλήρης λειτουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για τη συστηματική παρακολούθηση των Πειθαρχικών Διαδικασιών.

Αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών της Δικαιοσύνης σε 15 πόλεις της Ελλάδας, νέο Πρωτοδικείο στην Αθήνα.

Εκκίνηση της διαδικασίας για μια γενναία Συνταγματική Αναθεώρηση, ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους, αποκεντρωμένης διοίκησης, Περιφέρειας και Δήμου, ενίσχυση της Λογοδοσίας και διασφάλιση της Διαφάνειας στο Δημόσιο.

Επιτάχυνση και εξορθολογισμός στο σύστημα δημοσίων συμβάσεων, ιδίως προμηθειών, μέσω της δημιουργίας νέας κεντρικής αρχής για την διενέργεια των διαγωνισμών της Διοίκησης με αξιοποίηση ηλεκτρονικών καταλόγων και άλλων συστημάτων.

Η περαιτέρω αναβάθμιση του ΕΣΥ αποτελεί βασικό στοίχημα για την επόμενη τετραετία. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται

ψηφιακή επανάσταση στην υγεία με πάνω από 300 μονάδες τηλεϊατρικής, ενώ μέχρι το τέλος της επόμενης τετραετίας θα έχει ολοκληρωθεί ο ψηφιακός φάκελος μέσω του myHealth.

Επίσης, προβλέπεται ανακαίνιση σε 80 τμήματα επειγόντων περιστατικών και σε 156 Κέντρα Υγείας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε τα ράντζα να μην υπάρχουν πια στα ελληνικά νοσοκομεία.

Επίσης, προβλέπονται δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες και δημιουργούνται 311 νέες δομές ψυχικής υγείας.

Με στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, το νοσηλευτικό προσωπικό θα αυξηθεί κατά 10.000 εργαζομένους και θα θεσμοθετηθεί ο δωρεάν προσωπικός γιατρός για όλους.