Νίκος Ανδρουλάκης

ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής

Νίκος Ανδρουλάκης

Εισαγωγή

Για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής το διακύβευμα των εκλογών όπως αναφέρει «είναι βαθιά προγραμματικό». Καλεί τους πολίτες «να πάρουν μια Απόφαση Αλλαγής» όπως είναι και το κεντρικό του σύνθημα, αποφασίζοντας για τη χώρα που μας αξίζει να ζούμε.

Ζητά από τους πολίτες «μια ισχυρή εντολή, ένα μήνυμα αναγέννησης και προοπτικής», το οποίο «θα τους το ανταποδώσει με αξιοπρέπεια και αξιοπιστία». Όπως αναφέρει στις ομιλίες του ο Νίκος Ανδρουλάκης «το ΠΑΣΟΚ λέει ''ναι'' στο ισχυρό κοινωνικό κράτος και στη δίκαιη φορολογική πολιτική». 

Οικονομία ανθεκτική, βιώσιμη, ελληνική, με οφέλη για όλους. Που δημιουργεί πολλές και ποιοτικές νέες θέσεις εργασίας.

Α) Προϋπολογισμός με ήπια πρωτογενή πλεονάσματα

Κράτος -στρατηγείο, που επενδύει σε αναπτυξιακές και κοινωνικές υποδομές και δίκτυα.

Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την στήριξη της εγχώριας παραγωγής, την ανάπτυξη Made in Greece. Μια νέα πατριωτική αναπτυξιακή πολιτική. Με κλαδικές πολιτικές και περιφερειακή διάσταση.

Με στοχευμένη αλλαγή των προτεραιοτήτων του Ταμείου Ανάκαμψης, για επενδύσεις με ελληνική προστιθέμενη αξία και δημιουργία κοινωνικών κατοικιών.

Κίνητρα για τις συνεργασίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ειδικές γραμμές χρηματοδότησης για καινοτόμες επενδύσεις τους.

Στήριξη των αγροτών με μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής

Σύνδεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, με ρήτρες στήριξης της αμυντικής και ναυπηγοεπισκευαστικής μας βιομηχανίας

Β) Νέα ρύθμιση με κανόνες και κοινωνικό διάλογο για σύγχρονες εργασιακές σχέσεις. Για εργαζόμενους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Κατάργηση  των νόμων της Νέας Δημοκρατίας, που καταστρατηγούν τα εργασιακά δικαιώματα,

Σταθερή επιλογή η πλήρης απασχόληση. Κίνητρα  για προσλήψεις νέων σε ποιοτικές θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Αξιοπρεπείς αμοιβές μέσα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και κλαδικές συμβάσεις που εφαρμόζονται καθολικά.

Γ) Δίκαιο φορολογικό σύστημα για άντληση πόρων ώστε  να μειώσουμε τις κοινωνικές ανισότητες με μόνιμα μέτρα.

Μείωση του απαράδεκτα υψηλού ορίου αφορολόγητων γονικών παροχών.

Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στην αγορά.

Δηλώνει «πατριωτικό κόμμα που υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας βάσει του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας».

Επιδιώκει την ειρήνη, την ασφάλεια και την συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου. Στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, με την προϋπόθεση της τήρησης των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και ιδιαίτερα όσον αφορά τις σχέσεις καλής γειτονίας και του κράτους δικαίου.

Ενισχύει την αποτρεπτική δύναμη της χώρας απέναντι σε κάθε απειλή.

Αναγνωρίζει ως μόνη διαφορά με την Τουρκία το θέμα του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών και διεκδικεί την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος στη βάση του διεθνούς δικαίου και της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Όσο η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, δεν πρέπει να εξοπλίζεται από τους συμμάχους μας σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ.

Πιστεύει στην ενεργή παρουσία της ΕΕ στις συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Προσβλέπει στην ισχυροποίηση της ΕΕ μέσω της περαιτέρω εμβάθυνσης και της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης:

- Με πρωτοβουλίες για την ισόρροπη ανάπτυξη της ΕΕ, την ενίσχυση της κοινωνικής ατζέντας, των πολιτικών απασχόλησης και την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων ώστε να μην αποτελούν τροχοπέδη για την βιώσιμη ανάπτυξη και την μείωση των κοινωνιών ανισοτήτων. 

- Με την ανάπτυξη κοινών εργαλείων αλληλεγγύης όπως τη δημιουργία του Ταμείου Ευρωπαϊκής Κυριαρχίας στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης

- Με πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών στην ΕΕ, του κράτους δικαίου και για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις,

- Με ενίσχυση της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής  Άμυνας και  Ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας Ευρωστρατού, που θα διασφαλίζει τα ευρωπαϊκά σύνορα από την Φινλανδία και την Εσθονία μέχρι την Ελλάδα και την Κύπρο.

Για την ενέργεια θέτει δυο προτεραιότητες:

Α) Απεξάρτηση από το φυσικό αέριο: Επενδύουμε στον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας, αξιοποιώντας και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αποκαθιστούμε την πρόσβαση όλων (αυτοδιοίκησης, αγροτών, καταναλωτών) στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.

Επενδύουμε σε δίκτυα μεταφοράς, αποθήκευσης και διανομής ενέργειας.

Προγράμματα φωτοβολταϊκών στη στέγη για οικιακούς καταναλωτές,

Ολοκληρωμένα  προγράμματα δίκαιης μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές, ώστε να διασφαλίσουμε νέο μοντέλο ανάπτυξης και την κοινωνική συνοχή σε αυτές.

Β) Να αντιμετωπιστούν με σταθερό και θεσμικό τρόπο οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας ,που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά.

Με τη συμμετοχή στο κόστος της προσπάθειας και των μεγάλων επιχειρήσεων που αύξησαν σημαντικά τα κέρδη τους μέσα στην κρίση (έκτακτη φορολόγηση μεγάλων κερδών).

Προτείνει μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, πλαφόν στην λιανική τιμή της ενέργειας, ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά.

Σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση, η πολιτική του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ διαμορφώνεται σε τρεις άξονες:

*Προστασία του φυσικού πλούτου σε συνδυασμό με την αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων.

Ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του Δασολογίου ,ενίσχυση της βιολογικής αγροτικής παραγωγής, αναβάθμιση δομών ανακύκλωσης σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών.

*Νέα Κλιματική Νομοθεσία με αυστηρούς ποσοτικούς στόχους για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας. Κλιμακωτές μειώσεις με προτεραιότητες την κατανάλωση του Δημοσίου και σαφή προϋπολογισμό επίτευξης των στόχων. Δημιουργία θεσμών για την ουσιαστική συμμετοχή της κοινωνίας στην προσπάθεια (κλιματικές συνελεύσεις κλπ).

*Προστασία του υδάτινου δυναμικού με τις κατάλληλες υποδομές και δίκτυα. Καμία συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

 

Στόχος η Δημόσια Εκπαίδευση που δημιουργεί ίσες ευκαιρίες για το μέλλον των νέων μας .

Επένδυση με υψηλή προστιθέμενη αξία, πολλαπλή επίδραση στην οικονομία και την παραγωγή και αξιακό όφελος για την κοινωνία.

Το σχολείο αποτελεί καθοριστικό μέσο για την ανταπόκριση των νέων στον ψηφιακό κόσμο και τη βιώσιμη ανάπτυξη ,παρέχοντας απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, αλλά και ένα σύστημα αξιών στους αυριανούς πολίτες.

Για να το πετύχουμε η δημόσια δαπάνη θα φθάσει σταδιακά στη μέση δαπάνη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επικεντρώνει:

*Ενισχυτική διδασκαλία για την κάλυψη των μαθησιακών κενών. Με αξιοποίηση των σύγχρονων ψηφιακών δυνατοτήτων.

*Αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής

*Ασφαλές σχολικό περιβάλλον και υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στα σχολεία

*Καθιέρωση Εθνικού Απολυτήριου κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα

*Εξωστρεφή Πανεπιστήμια με σύνδεση με την παραγωγή, χρηματοδότηση της έρευνας και αξιοκρατία στην ακαδημαϊκή εξέλιξη. Τέρμα στην οικογενειοκρατία.

*Αναβάθμιση και στήριξη των εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης

Η χώρα μας για ιστορικούς και γεωγραφικούς λόγους αποτελεί κομβικό πρωταγωνιστή αυτού του διαχρονικού φαινομένου.

Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής - όπως λένε - «αντιμετωπίζουν με ρεαλισμό, ευαισθησία και υπευθυνότητα το φαινόμενο, κινούμενοι σε τρεις προγραμματικούς και ιδεολογικούς άξονες: Εθνικό συμφέρον, ανθρωπιστική διάσταση και αναπτυξιακή προοπτική».

Επιμένει στην «εθνική γραμμή» πως ο αναλογικός επιμερισμός στα κράτη – μέλη της ευθύνης για τη διαχείριση μεταναστών και προσφύγων είναι πολιτική προτεραιότητα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, στο πλαίσιο της πολιτικής του ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά και σε κάθε περίπτωση συμμετοχής σε ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ εργάζεται για την κατάργηση του Κανονισμού “Δουβλίνο”. Ταυτόχρονα στηρίζει κάθε δυνατότητα νόμιμης φύλαξης των συνόρων και με απόλυτο σεβασμό στην προστασία των ανθρώπινων ζωών και των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων από τις διεθνείς συνθήκες.

Επιπλέον προτείνει γενναίες πολιτικές ένταξης και διευκόλυνσης της παραμονής και εργασίας, νόμιμων πληθυσμών που μπορούν να προκύψουν μέσα από διεθνείς διακρατικές συμφωνίες και οργανωμένες μετακινήσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας και θα συμβάλλουν στην αναζωογόνηση του δημογραφικού προβλήματος.

Επικεντρώνεται σε τρία κύρια ζητήματα:

Α) Την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης.

Γιατί παραμένει πολύ αργή συγκριτικά με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όπως αναδεικνύεται από τις ετήσιες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Γεγονός που επιφέρει πλήγμα τόσο στην αξιοπιστία του θεμελιώδους αυτού θεσμού, όσο και σε θέματα με αναπτυξιακή και επενδυτική διάσταση και σημασία.

Η αναβάθμιση της Δικαιοσύνης περνά μέσα από μια γενναία θεσμική και τεχνική μεταρρύθμιση σε συνεργασία με το δικαστικό σώμα.

Θεσμική με την ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιολόγησης. Ενίσχυση των διαδικασιών μεσολάβησης.

Τεχνική με σωστές κτιριακές υποδομές, ψηφιοποίηση, επαρκή αριθμό λειτουργών και προσωπικού.

Β) Την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Με την επιλογή της ανώτατης ηγεσίας της από την Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία.

Γ) Τον εκσυγχρονισμό και αναδιάρθρωση του σωφρονιστικού μας συστήματος.

Για αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, για ορθολογική κατανομή των κρατουμένων, για αποτελεσματικά προγράμματα επανένταξης, με εποπτεία των αποτελεσμάτων για  μεγάλο  χρονικό διάστημα.

Απαραίτητη είναι η διοικητική αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.

Στόχος είναι η αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Ένα ΕΣΥ και πάλι ισχυρό και αποτελεσματικό, που σπάει τις ανισότητες, που καλύπτει όλους και σε κάθε γωνιά της χώρας. Όπως αρμόζει στην ιστορία και την ταυτότητα της παράταξης, που το οραματίστηκε και το έκανε πράξη,

Το ΕΣΥ που μέσα στην πανδημία χάρις στους ανθρώπους του - και παρά τα προβλήματα που δημιούργησε η εγκατάλειψη του από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ - πρόσφερε τα μέγιστα στον λαό μας.

Το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ επικεντρώνει σε:

* Αύξηση της χρηματοδότησης του στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ενίσχυση των υποδομών του με το 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

* Ακύρωση της διάταξης νόμου της Νέας Δημοκρατίας, που το μετατρέπει σε αντικείμενο κερδοσκοπίας ιδιωτικών συμφερόντων

* Ισχυρό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με Κέντρα Υγείας σε κάθε δήμο και υπηρεσίες οικογενειακής ιατρικής για όλους, που φθάνουν σπίτι για όσους έχουν ανάγκη

* Σύγχρονα, λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία, χωρίς κενά στο ανθρώπινο δυναμικό τους (μόνιμες προσλήψεις)

*Αξιοκρατικές διαδικασίες στην επιλογή των διοικήσεων τους.

*Αξιοπρεπείς αμοιβές με αναβάθμιση των μισθολογίων και ένταξη όλων των υγειονομικών στα βαρέα - ανθυγιεινά

* Σύγχρονες μονάδες αποκατάστασης και χρόνιων νοσημάτων εκτός Νοσοκομείων.