Δημήτρης Κουτσούμπας

ΚΚΕ

Δημήτρης Κουτσούμπας

Εισαγωγή

Με κεντρικό σύνθημα «όσο πιο δυνατό ΚΚΕ, τόσο πιο αδύναμη η επόμενη, από χέρι αντιλαϊκή κυβέρνηση» προσέρχεται στις κάλπες το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Όπως αναφέρει «αναλαμβάνει τη μεγάλη ευθύνη όχι μόνο να είναι μπροστά στους αγώνες για να αποκρούονται νέα αντιλαϊκά μέτρα, να αποσπώνται κατακτήσεις, να ακούγεται η αλήθεια, αλλά κυρίως για να συνειδητοποιήσει ο λαός τη μεγάλη δύναμη που έχει, για να καθορίσει τις εξελίξεις προς όφελός του».

«Η επίθεση στο εργατικό-λαϊκό εισόδημα είναι συνολική και συνδυασμός πολλών παραγόντων: της μεγάλης συμπίεσης των μισθών, της αύξησης του χρόνου εργασίας, της αύξησης της εκμετάλλευσης, της φοροεπιδρομής και τώρα και του πληθωρισμού. Είναι το συνδυασμένο αποτέλεσμα της αστικής πολιτικής όλου του προηγούμενου διαστήματος, την οποία έχουν συνυπογράψει όλα τα αστικά κόμματα και υλοποίησαν ως κυβερνήσεις» αναφέρει το ΚΚΕ.

Εκτιμά ότι «η καπιταλιστική ανάπτυξη, οι επενδύσεις, οι αναπλάσεις, όχι απλά δεν αντιμετωπίζουν την επίθεση στο εργατικό-λαϊκό εισόδημα, αλλά, αντίθετα, η κερδοφορία τους βασίζεται πάνω στην ένταση της εκμετάλλευσης, πάνω στους χαμηλούς μισθούς και στα ατελείωτα ωράρια».

Το ΚΚΕ «επιμένει να προβάλλει πως κάθε εκδοχή αστικής πολιτικής οδηγεί πάντα το λαό σε επιδείνωση, γιατί οι θεμελιώδεις ανάγκες κεφαλαίου και εργασίας βρίσκονται σε διαφορετικές όχθες». Γι’ αυτό και επιμένει ότι το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης θα είναι δεδομένα αντιλαϊκό, αφού η κερδοφορία του κεφαλαίου απαιτεί συνέχιση της επίθεσης πάνω σε στρατηγικές επιλογές που αποδέχονται όλα τα κόμματα.

Καλεί τους εργαζόμενους να συγκρουστούν με την πολιτική ΕΕ-άρχουσας τάξης, να οργανώσουν την πάλη τους απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και το κράτος του, προτάσσοντας ένα επιθετικό πλαίσιο πάλης που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση του αντιλαϊκού φορολογικού πλαισίου, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

«Μόνο ο ριζικά διαφορετικός δρόμος, της εργατικής εξουσίας, της κοινωνικοποίησης του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού, της κατάργησης της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και του κέρδους, μπορεί να διασφαλίσει την ουσιαστική ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων» όπως αναφέρει.

«Η ουσιαστική ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές είναι ένα αποφασιστικό βήμα σε αυτή τη κατεύθυνση, ένα βήμα για να παλέψει ενάντια στην επόμενη κυβέρνηση από καλύτερες θέσεις» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Κύριο στοιχείο της διεθνούς πολιτικής κατάστασης, που ασκεί τεράστια επίδραση στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία, με ευθύνη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της καπιταλιστικής Ρωσίας» αναφέρει το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ αναδεικνύει τους κινδύνους από την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, από τη στοχοποίηση του ελληνικού λαού και απαιτεί να κλείσουν οι ξένες βάσεις, να γυρίσουν εντός συνόρων όλα τα τμήματα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, να απεμπλακεί η χώρα από τον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό κυρίαρχο στον τόπο μας.

Το ΚΚΕ είναι σταθερά προσανατολισμένο στην ανάπτυξη της φιλίας, της διεθνιστικής αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς Ελλάδας και Τουρκίας. Τάσσεται ενάντια στην αμφισβήτηση συνόρων και συμφωνιών, που γίνεται με τις πλάτες των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Ενάντια στην πολιτική της εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, στη λεγόμενη “συνδιαχείριση” του Αιγαίου, που είναι σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

Το ΚΚΕ εκφράζει την υποστήριξή του σε μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς κατοχικά και άλλα ξένα στρατεύματα και βάσεις, κοινή πατρίδα των Τουρκοκύπριων και Ελληνοκύπριων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.

Αγωνίζεται ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στα Βαλκάνια και μεταξύ άλλων και ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, που υπηρετεί την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, διατηρώντας το «σπέρμα» του αλυτρωτισμού.

Γενικότερα, στηρίζει την αμοιβαία, επωφελή συνεργασία με όλους τους λαούς και ταυτόχρονα τάσσεται ενάντια σε «άξονες» με ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (π.χ. ΗΠΑ, Γαλλία) και αντιδραστικά καθεστώτα (π.χ. Σαουδική Αραβία και Ισραήλ), που στρέφονται σε βάρος άλλων λαών.

Για το ΚΚΕ «το πραγματικό πρόβλημα που γεννά την ενεργειακή φτώχεια, τον τραγέλαφο σε μια χώρα πλούσια σε ενέργεια, όπως η Ελλάδα, να υπάρχουν άνθρωποι που κρυώνουν, που γεννά τα τεράστια τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας, την καταστροφή των βουνών και της θάλασσας από ενεργειακά έργα, είναι η ίδια η καπιταλιστική παραγωγή και η ενέργεια – εμπόρευμα, ως αποτέλεσμά της».

Όπως αναφέρει «σε συνθήκες υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων, η ενέργεια – εμπόρευμα και η ανάγκη αξιοποίησής της ως πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου, βρίσκονται πίσω απ’ την πολιτική της ΕΕ για την λεγόμενη “απελευθέρωση” και την προώθηση του ενεργειακού σχεδιασμού με άξονα τις ΑΠΕ και το φυσικό αέριο ως στρατηγικό καύσιμο».

Αυτή η πολιτική έχει σαν αποτέλεσμα απ’ τη μία μεριά να υπάρχουν τεράστια κέρδη στα μονοπώλια της ενέργειας, εγχώρια και ξένα, και απ’ την άλλη ο λαός να καταδικάζεται σε ενεργειακή φτώχεια.

Σημειώνει πως «η πολιτική αυτή συνυπογράφεται από όλα τα αστικά κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜΕΡΑ25, που μάλιστα διαγκωνίζονται για το ποιος θα την υλοποιήσει αποτελεσματικότερα για το μεγάλο κεφάλαιο. Γι’ αυτό και η όποια κυβερνητική αλλαγή στις επερχόμενες εκλογές, δεν θα αλλάξει καθόλου την κατάσταση προς όφελος του λαού.

Το ΚΚΕ επιμένει πως πραγματική λύση, ενεργειακός σχεδιασμός προς όφελος του λαού με αξιοποίηση του συνόλου των πόρων, μπορεί να δοθεί μόνο μέσα στο πλαίσιο του ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, σε σύγκρουση με την πολιτική ΕΕ-άρχουσας τάξης, με κατάργηση των ειδικών φόρων, ρήξη με την πολιτική της ΕΕ για το CO2 για να επαναλειτουργήσουν όλοι οι λιγνιτικοί σταθμοί κ.ά, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, απόσυρση από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που πληρώνει ο λαός.

Την τετραετία που πέρασε το ΚΚΕ προχώρησε σε πάνω από 1000 κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για τα προβλήματα της εκπαίδευσης.

Το ΚΚΕ θέτει στο επίκεντρο τη διαμόρφωση ενός σχολείου εντελώς διαφορετικού από το σημερινό. Αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν, με σύγχρονες υποδομές, εργαστήρια, βιβλία, καθηγητές που θα μορφώνουν ισότιμα όλους τους μαθητές, χωρίς διακρίσεις. Αυτό σημαίνει να έχουν όλα τα σχολεία:

- Τις απαραίτητες υποδομές και εργαστήρια (βλ. εργαστήρια, βιβλιοθήκες, εργαστήριο υπολογιστών και νέων τεχνολογιών, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων για εκδηλώσεις, θεατρική αγωγή, αίθουσες μουσικής, γυμναστήριο κτλ.).

- Την απαραίτητη χρηματοδότηση και να μην τους λείπει τίποτα, ώστε να μπορούν οι μαθητές κάθε σχολείου να πηγαίνουν εκπαιδευτικές επισκέψεις, εκδρομές κτλ.

- Ένα πρόγραμμα επιστημονικά και διαπαιδαγωγητικά αναβαθμισμένο, ώστε οι μαθητές να έρχονται σε επαφή με τις τέχνες, τις επιστήμες, τον αθλητισμό.

- Ενημερωτικά προγράμματα και υποδομές με πρόσληψη μόνιμων ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και σχολικών γιατρών σε όλα τα σχολεία, για να μπορούν να στηρίζονται ολόπλευρα οι μαθητές.

Μετά το σχολείο, οι δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης σε ανώτατο και μεσαίο επίπεδο, να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

- Οι σπουδές να είναι αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, εξασφαλίζοντας σύγχρονες υποδομές και διδακτικό προσωπικό με βάση τις ανάγκες. Την παροχή υπηρεσιών φοιτητικής μέριμνας, σε όλους τους φοιτητές, που θα τους στηρίζουν στην προσπάθεια να μορφωθούν και να εξελιχθούν στο αντικείμενο που σπουδάζουν.

- Να διαμορφωθούν σύγχρονα και υψηλού επιπέδου προγράμματα πανεπιστημιακών σπουδών, που ενσωματώνουν τις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις και καταπολεμούν τον σκοταδισμό και τον ανορθολογισμό.

- Να υπάρξει πραγματικά σύνδεση -με κεντρικό σχεδιασμό- με την εργασία στο αντικείμενο σπουδών. Να προβλέπονται οι ανάγκες της παραγωγής, να προσδιορίζονται το πλήθος και οι ειδικότητες των επιστημόνων που χρειάζονται, ώστε οι απόφοιτοι να βρίσκουν αμέσως δουλειά μετά το πτυχίο, πάνω στο αντικείμενο που έχουν σπουδάσει.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, μέσα από τις κατευθύνσεις του νέου Συμφώνου της ΕΕ για την Μετανάστευση και το Άσυλο. Αυτή την πολιτική, όπως αναφέρει «εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις».

Σημειώνει πως «στον πυρήνα της βρίσκεται ο στόχος του ελέγχου των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, το “ανοιγοκλείσιμο” της κάνουλας ανάλογα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Αυτό το στόχο υπηρετούν: Από τη μια η ένταση της καταστολής στα σύνορα, με την ενίσχυση του στρατιωτικού μηχανισμού της Frontex, τους ορατούς και «αόρατους» φράχτες, τις απελάσεις και επαναπροωθήσεις, τον εγκλωβισμό χιλιάδων κατατρεγμένων σε hot spot διαλογής.

Και απ’ την άλλη η δημιουργία των λεγόμενων «νόμιμων οδών μετανάστευσης» για την εισαγωγή φθηνού εργατικού δυναμικού, χωρίς δικαιώματα, ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, μέσα από διακρατικές συμφωνίες, όπως αυτές που υπέγραψε πρόσφατα η Ελλάδα με το Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο».

Το ΚΚΕ παλεύει ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς. Διεκδικεί την απόδοση ασύλου σε όλους τους πρόσφυγες, ώστε να ταξιδεύουν στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.

Απαιτεί την κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της απαράδεκτης λίστας των ασφαλών χωρών και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Αγωνίζεται για τη νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην χώρα μας χωρίς νόμιμα έγγραφα, για την πρόσβαση όλων των μεταναστών και των προσφύγων σε εργασία, εκπαίδευση, υγεία, στέγαση, χωρίς διακρίσεις και με την αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Πρωτοστατεί στους κοινούς αγώνες Ελλήνων και μεταναστών εργατών για τα σύγχρονα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, αντιπαλεύοντας το ρατσισμό και φασιστικές αντιλήψεις.

Η δικαιοσύνη βρίσκεται με διάφορες αφορμές στην καθημερινή προεκλογική συζήτηση. Το πραγματικό ερώτημα είναι «για ποιον» λειτουργεί η δικαιοσύνη σήμερα.

Απάντηση – όπως αναφέρει το ΚΚΕ - δίνει η ίδια η ζωή: «το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη επιβεβαίωσε πως και η δικαιοσύνη στηρίζει την πολιτική που υποτάσσει στα κέρδη την ανθρώπινη ζωή. Γι’ αυτό έβγαλε παράνομη την απεργία των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ που διεκδικούσαν μέτρα ασφαλείας, την επόμενη μέρα του εγκλήματος, αξιοποιώντας όλο το απεργοκτόνο νομοθετικό πλαίσιο που συνδιαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ».

Το ΚΚΕ καταγγέλλει πως «αυτή η δικαιοσύνη βγάζει αποφάσεις σε χρόνο – ρεκόρ που «λύνουν τα χέρια» των funds και των servicers για να αρπάζουν τα λαϊκά σπίτια με βάση το απαράδεκτο νομικό πλαίσιο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Την ίδια στιγμή, όχι μόνο εξελίσσεται ήδη για δέκα χρόνια η ποινική διαδικασία χωρίς να έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα οι εγκληματίες ναζιστές, αλλά αξιοποιείται αυτή η κατάσταση για να ενισχύεται το αντιδραστικό πλαίσιο που στοχοποιεί την πραγματικά ριζοσπαστική σκέψη και δράση».

Αυτές οι κατευθύνσεις, όπως εκτιμά το ΚΚΕ, «θα υλοποιούνται όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνηση, ώστε το κράτος και οι θεσμοί του όπως η δικαιοσύνη να προωθούν πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα των ομίλων, των τραπεζών, την κερδοφορία του κεφαλαίου, στηρίζοντας το ξεζούμισμα των εργαζομένων, το στραγγαλισμό των δικαιωμάτων και ελευθεριών τους».

Σημειώνει μάλιστα πως «οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία μπορούν να τους χαλάσουν τα σχέδια. Ισχυροποιώντας το ΚΚΕ παντού δυναμώνουν τον αγώνα για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, όπου, με την εξουσία στα χέρια των εργαζομένων, θα πάψουν να είναι «ξένοι απ΄ τον άνθρωπο η χαρά, ξένοι απ’ το δίκιο οι νόμοι».

Για τα ζητήματα της Υγείας την τετραετία που πέρασε, το ΚΚΕ έκανε στη Βουλή 627 ερωτήσεις και επίκαιρες ερωτήσεις. Οι 480 από αυτές αφορούσαν τα νοσοκομεία και οι 92 την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η θέση του ΚΚΕ αφορά σε ένα αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν, σύγχρονο και καθολικό σύστημα Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

- Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην Πρόληψη: Παρέχονται υπηρεσίες για την εξασφάλιση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας, της πνευματικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του ανθρώπου, της διασφάλισης συνολικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών συνθηκών που επηρεάζουν τη δημόσια Υγεία, την ικανότητα για εργασία και κοινωνική δράση.

- Κομβικό ρόλο έχει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με πυρήνα της το Κέντρο Υγείας, με τα αποκεντρωμένα ιατρεία και τις κινητές μονάδες που συνδέονται με αυτό. Είναι πλήρως στελεχωμένο με όλες τις βασικές ειδικότητες γιατρών, οδοντιάτρων, νοσηλευτών, μαιών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, επισκεπτών υγείας, φυσικοθεραπευτών και άλλων υγειονομικών. Έχει σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, οδοντιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, φαρμακεία. Από αυτό εκπορεύονται όλα τα προγράμματα πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης.

- Πλήρης ανάπτυξη των δημόσιων νοσοκομείων, με επαρκές προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με επαρκή και σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό.

- Κεντρικά σχεδιασμένα εξασφαλίζεται η επαρκής παραγωγή υγειονομικού υλικού, φαρμάκων, εμβολίων για κάλυψη των εγχώριων αναγκών, καθώς και η έρευνα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ασθενειών που θα βασίζεται στη συνεργασία Νοσοκομείων – Πανεπιστημίων – Ερευνητικών Κέντρων – Κρατικής Βιομηχανίας Φαρμάκου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΚΕ «είμαστε πεισμένοι ότι η ανθρωπότητα θα μετρούσε λιγότερα θύματα, περισσότερες ανθρώπινες ζωές θα είχαν σωθεί, αν δεν υπήρχε στην Υγεία ο παράγοντας κέρδος».