Γιάνης Βαρουφάκης

ΜέΡΑ25

Γιάνης Βαρουφάκης

Εισαγωγή

Το ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη κατεβαίνει στις εκλογές «με βασικό πυλώνα την ρήξη τόσο με τις υποδείξεις των Βρυξελλών όσο και με τα εγχώρια ολιγαρχικά συμφέροντα».

Θεωρεί την ρήξη κλειδί, «για να λειτουργήσει ξανά το ελληνικό κράτος για όφελος των κατοίκων του και όχι αυτών που πλουτίζουν από την φτωχοποίηση τους».

Ενίσχυση της οικονομίας με τις εξής πολιτικές:

- Η αντικατάσταση του τραπεζικού συστήματος πληρωμών με ένα δημόσιο, δωρεάν σύστημα καταθέσεων και συναλλαγών (“ΔΗΜΗΤΡΑ”), που θα διασφαλίζει ασφάλεια καταθέσεων και συναλλαγών.

- Η κατάργηση του Ηρακλή και η ίδρυση του «ΟΔΥΣΣΕΑΣ», μιας νέας Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που τερματίζει την πώληση των κόκκινων δανείων στα ταμεία, καταργεί τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας και των εν λειτουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παγώνει τα κόκκινα δάνεια (χωρίς ο δανειολήπτης να χάνει το ποσοστό ιδιοκτησίας που έχει) και σταματά την εξαγωγή υπεραξιών από τα αρπακτικά ταμεία στο εξωτερικό. Ίδρυση, παράλληλα, Οργανισμού Κοινωνικής Στέγης, που δεν θα δανείζει ούτε θα πουλάει σπίτια αλλά θα παρέχει άρτιες, ανθρώπινες και οικολογικά δομημένες κοινωνικές κατοικίες σε νέες/ους και στα λαϊκά στρώματα.

- Η κατάργηση του Υπερταμείου και η μεταφορά των περιουσιακών του στοιχείων σε μια εθνική, δημόσια αναπτυξιακή-αγροτική τράπεζα που θα αντλεί πόρους για τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδύσεων που θα αναδεικνύουν (και θα αυξάνουν) την ίδια την δημόσια περιουσία, ενώ θα δημιουργεί και χρηματικές ροές για άσκηση κοινωνικής πολιτικής σε πληθώρα πεδίων.

- Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του Κατώτατου Μισθού, Συντάξεων και επιδοτήσεων

- Μείωση συντελεστών ΦΠΑ από 24% στο 15%, από 13% στο 6% και για λιπάσματα, βιβλία και πολιτιστικά αγαθά από 6% στο 0%.

- Μείωση φορολογικού συντελεστή μικρών επιχειρήσεων στο 10%, μεσαίων στο 20% αλλά και αύξηση για τις μεγάλες στο 30%.

- Κατάργηση όλων των προπληρωμών φόρων για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Κούρεμα χρεών & δανείων για τις ΜμΕ

- Πρόσκληση σε Διεθνή Περιφερειακή Συνδιάσκεψη σε όλες τις Μεσογειακές Χώρες με μοναδικό θέμα την χάραξη θαλάσσιων ζωνών: «όχι στις διμερείς, θα αποτύχουν εις βάρος μας»

- Κατάργηση «ορμητηρίων» στρατού, ναυτικού και αεροπορίας των ΗΠΑ και αναθεώρηση του ρόλου της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ

- Απόσυρση από τον Άξονα Ισραήλ-Κύπρος-Αίγυπτος

- Διεθνής Εκστρατεία για Νέο Κίνημα Αδέσμευτων: Ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, απόσυρση των Ρωσικών στρατευμάτων καθώς και μια περιεκτική Συμφωνία Ειρήνευσης που θα εγγυώνται η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία στο πλαίσιο του ΟΗΕ και θα περιλαμβάνει την ουδετερότητα της Ουκρανίας.

Απορρίπτει, όπως λέει, «την διαίρεση της υφηλίου σε ανταγωνιστικά μπλοκ, όπως του ΝΑΤΟ». Πιστεύει ότι «βιώσιμη Ειρήνη απαιτεί την αντικατάσταση όλων των στρατιωτικών μπλοκ από ένα διεθνές σύστημα ασφάλειας το οποίο αποκλιμακώνει τις εντάσεις, επεκτείνει τις ελευθερίες, αντιμετωπίζει την φτώχεια, περιορίζει την εκμετάλλευση, προωθεί την περιβαντολλογική και κοινωνική δικαιοσύνη, και τερματίζει την επικυριαρχία της μίας χώρας πάνω στην άλλη».

- Κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας και δημιουργία Σύγχρονου Επαγγελματικού Στελεχιακού Δυναμικού στις Ένοπλες Δυνάμεις

- Κυπριακό: υπέρ της ομοσπονδιοποίησης στη βάση της πολιτικής ένωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Θεωρεί βασική προϋπόθεση για την κατάργηση του τελευταίου Τείχους στην Ευρώπη την ταυτόχρονη αποχώρηση του τουρκικού στρατού, της Βρετανικής βάσης και της ΕΛΔΥΚ από το νησί.

1) Άμεση Κατάργηση του Χρηματιστήριου Ενέργειας με άμεση εισαγωγή διαφορετικών πλαφόν χονδρικής ανάλογα με το μέσο κόστος παραγωγής της κάθε μονάδας παραγωγής.

2) Κοινωνικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και επανασύσταση Ενιαίας ΔΕΗ ως παραγωγό, μεταφορέα και πάροχο απο-εμπορευματοποιημένου ηλεκτρικού ρεύματος στο πλαίσιο μιας Ευρωπαϊκής Κοινωνικοποιημένης Ένωσης Πράσινης Ενέργειας.

- Καμία εξόρυξη, κανένας αγωγός, όλα τα ορυκτά καύσιμα να παραμείνουν στα έγκατα της γης: αδιανόητο εν μέσω περιβαλλοντικής κρίσης, αλλά και επειδή το κόστος νέων εξορύξεων και του νέου θαλάσσιου αγωγού είναι απαγορευτικό, δεδομένου μάλιστα ότι η όποια παραγωγή θα άρχιζε σε 10 με 15 χρόνια όταν τα ορυκτά καύσιμα θα είναι πλέον ξεπερασμένα και πανάκριβα. Όπως αναφέρει «οι συμβάσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ με τις πετρελαϊκές εταιρείες, εξασφαλίζουν ψίχουλα για το κράτος ενώ τα καύσιμα θα ελέγχονται από ξένες πολυεθνικές».

- Επενδυτικό πρόγραμμα: Κάθε Στέγη Ένα Φωτοβολταϊκό

- Θαλάσσιες Ανεμογεννήτριες δημόσιας ιδιοκτησίας

- Πρόγραμμα Ανακύκλωσης στην πηγή με αξιοποίηση βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας

- Πρόγραμμα εξοικονόμησης μέσω ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων

- Η Ελλάδα το Μεσογειακό Κέντρο Παραγωγής & Διανομής Πράσινου Υδρογόνου

Για τον τομεά της Παιδείας προτείνει:

- ΔΙΑΣΚΕΠ Παιδείας (Διαβουλευτικό Συμβούλιο Κληρωτών και Εκλεγμένων Πολιτών)

- Όχι στην αστυνομία στα πανεπιστήμια: διαφύλαξη του πανεπιστημιακού ασύλου από την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα

- Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες

- Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με νέο μόνιμο προσωπικό και επενδύσεις τόσο στους χώρους όσο και στα εργαλεία εκπαίδευσης

- Απαιτείται η απαλλαγή του συστήματος από κομματικά συμφέροντα και η δημιουργία ενός σχολείου αξιοποίησης των ενδιαφερόντων των παιδιών, μέσω της θεωρίας και της πράξης.

- Για να λειτουργήσουν σωστά τα σχολεία μας απαιτείται μείωση των μαθητών ανά τάξη με όριο τους 20 μαθητές

- Τα σχολεία για να λειτουργήσουν σωστά χρειάζονται εκπαιδευτικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό, δηλαδή μόνιμους διοικητικούς και τεχνικούς υπαλλήλους. Χρειάζονται, επίσης, πλήρη, κατάλληλα, λειτουργικά κτίρια και υποδομές για όλες τις κατηγορίες μαθητών και ΑμεΑ με ανάλογη αισθητική, πλήρη και μοντέρνο εξοπλισμό που για τη λειτουργία τους απαιτούν μόνιμο προσωπικό καθαρισμού που θα έχει στη διάθεσή του κατάλληλα μέσα για υγιεινή και καθαριότητα.

- από το δασκαλοκεντρισμό στην οργανωμένη ομαδοσυνεργατική διδασκαλία, στην οποία ο εκπαιδευτικός πρέπει να είναι ο συντονιστής και να ασκεί επικουρικό ρόλο στο να ανοίγει τους ορίζοντες των παιδιών ήδη από την προσχολική ηλικία

- δημόσιες και δωρεάν παιδικές και νεανικές κατασκηνώσεις, που θα λειτουργούν την περίοδο των διακοπών

- μελέτη και ανταλλαγή με όλες τις χώρες για αξιοποίηση επιτυχημένων προτάσεων εναλλακτικής εκπαίδευσης και εφαρμογή πιλοτικών/πειραματικών προγραμμάτων που θα συμβάλλουν σε μια διαρκή εξέλιξη, επικαιροποίηση και αναβάθμιση της εκπαίδευσης

Κατά του φράχτη στον Έβρο, τον οποίο χαρακτηρίζει «απάνθρωπο» εκτιμώντας πως «διασφαλίζει μόνο τα έσοδα των διακινητών και υποβαθμίζει την εικόνα της χώρας μας στην δημόσια κοινότητα»

- Άμεση προώθηση των προσφύγων στην ενδοχώρα, ώστε όπως λέει «να μην μετατραπούν τα νησιά του Αιγαίου σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ψυχών».

- Δημιουργία πολλών μικρών, ανθρώπινων υποδομών σε όλη την επικράτεια με τη συμμετοχή των δήμων για οικογένειες μεταναστών που είναι διατεθειμένες να ενταχθούν παραγωγικά στον τόπο.

- Άμεση καταγγελία της απαράδεκτης Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

- Αναγγελία άσκησης βέτο στον Προϋπολογισμό της ΕΕ έως ότου η ΕΕ συμφωνήσει στην ισοκατανομή των αιτούντων άσυλο και στο άνοιγμα των συνόρων εντός της ΕΕ

- Παροχή μόνιμης άδειας εργασίας/παραμονής σε όποιον/α έχει κλείσει διετία στη χώρα ως εργαζόμενος/η, σε όποιον/α έχει κλείσει δεκαετία χωρίς να εργάζεται, σε όλα τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στη χώρα, και την εντός διετίας έναρξη της διαδικασίας παροχής υπηκοότητας για όσους/ες έχουν μόνιμη άδεια εργασίας/παραμονής.

- Κατάργηση των διατάξεων που θεσπίζουν διακρίσεις και στερούν το δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία, την παιδεία και την κοινωνική προστασία από μετανάστες χωρίς έγγραφα.

- Απαγόρευση των επαναπροωθήσεων σε σημεία εισόδου. Κατάργηση των πρακτικών αναχαίτισης των εισερχόμενων αλλοδαπών στα θαλάσσια σύνορα.

Η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι ανεξάρτητη και να έχει ως μοναδικό γνώμονα τη διασφάλιση και εφαρμογή της συνταγματικής νομιμότητας απέναντι σε όλους. Υποστηρίζει ότι «το “κυβερνητικό προνόμιο” στη δικαιοσύνη περιορίζει ουσιαστικά τους βαθμούς ελευθερίας της δικαιοσύνης, εφόσον η ηγεσία της διορίζεται εν τέλει από τον υπουργό, δημιουργώντας δεσμεύσεις και αγκυλώσεις».

Κάνει λόγο για «α λα καρτ αντίληψη της δικαιοσύνης του φύγε εσύ, έλα ‘συ», η οποία όπως αναφέρει «υποβαθμίζει την δικαστική εξουσία στο σύνολό της και κυρίως την απαξιώνει στα μάτια των πολιτών».

Προτείνει η επιλογή να γίνεται με τη συμμετοχή κληρωτών και εκλεγμένων πολιτών, 90 ατόμων, 2/3 κληρωτών και 1/3 εκλεγμένων πολιτών (εκπροσώπους των κομμάτων ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη).

Οι κληρωτοί θα προέρχονται κατά το ήμισυ από τον γενικό πληθυσμό (το εκλογικό σώμα φερ’ ειπείν), και κατά το έτερο ήμισυ, από το δικαστικό σώμα. Αυτό το σώμα οργανώνει τη διαδικασία, διαβουλεύεται και ελέγχει τους υποψηφίους, σε έναν ικανό χρόνο, και εν τέλει αποφασίζει, ψηφίζοντας δημοκρατικά, την ηγεσία της δικαιοσύνης. Έτσι όπως αναφέρει «διασφαλίζεται ουσιαστικά η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, εφόσον προκύπτει δημοκρατικά από ένα πλήρως αντιπροσωπευτικό όργανο».

Προτείνει τον θεσμό των ΔΙΑΣΚΕΠ για τη διαμόρφωση πολιτικής και ελέγχου όχι μόνο της δικαιοσύνης, αλλά και της Παιδείας, των Μέσω Μαζικής Ενημέρωσης και άλλων.

Δημόσια, Καθολική, Ανθρωποκεντρική και Δωρεάν Υγεία, με Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) θεμέλιο του ΕΣΥ και με γενναία ενίσχυση της Δευτεροβάθμιας. Από τις μικρές δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας όπως τα αγροτικά ιατρεία, τις κινητές μονάδες, μέχρι τα Κέντρα Υγείας και τα Γενικά Νοσοκομεία, και τέλος τις εθνικές πολιτικές για το φάρμακο, την ψυχική υγεία και τα ναρκωτικά, επιδιώκουμε ισότιμη πρόσβαση, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, αποδοτική λειτουργία και διαφάνεια.

Το ΜέΡΑ25 θα νομοθετήσει ειδικό φόρο 2% στον κύκλο εργασιών των ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών καθώς και νέου φόρου σε ζαχαρώδη, επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος και γαλακτοκομικά – πόροι που θα κατευθυνθούν στο ΕΣΥ με σκοπό την συν-χρηματοδότηση:

- Προκήρυξης όλων των θέσεων επικουρικών γιατρών που καλύπτουν πάγιες ανάγκες.

- Αύξηση εισακτέων Νοσηλευτικής ΑΕΙ και ΤΕΙ, άμεσες προσλήψεις προσωπικού.

- Μείωση ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στο κόστος ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης στο προ του 2010 επίπεδο.

- Αύξηση των μονάδων εντατικής θεραπείας και επαναλειτουργία όσων σταμάτησαν από έλλειψη γιατρών, νοσηλευτών και μηχανημάτων.

Για την μάστιγα των ναρκωτικών που αφαιρούν ζωές, ωθούν νέα παιδιά στην ληστεία γονέων, φίλων και γειτόνων, πλουτίζοντας τις διάφορες μαφίες, το ΜέΡΑ25 θα νομοθετήσει:

- την νομιμοποίηση της ινδικής κάνναβης

- την δημιουργία πολλών μικρών μονάδων του ΕΣΥ που θα παρέχουν ηρωίνη και αντίστοιχες οπιώδεις ουσίες σε όποιον τις ζητήσει (υπό καθεστώς ανωνυμίας, σε ασφαλή και υγειονομικά άψογο χώρο) με παράλληλη ενίσχυση των κέντρων απεξάρτησης