ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική: Διεύρυνση του κατηγορητηρίου για Παπαγγελόπουλο ζητά η ΝΔ

Προανακριτική: Διεύρυνση του κατηγορητηρίου για Παπαγγελόπουλο ζητά η ΝΔ
ΙΝΤΙΜΕ

Διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο θέτει η ΝΔ μετά τις καταθέσεις Παναγιώτη Αθανασίου και Γεωργίας Τσατάνη, οι οποίοι «άνοιξαν τη βεντάλια» για εμπλοκή του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και σε άλλες υποθέσεις, πέραν αυτής της Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «αναβάθμιση» για νέα αδικήματα και περιστατικά, τέθηκε απο τον εισηγητή της ΝΔ Θανάση Πλεύρη με την επισήμανση πως δεν θα αφορά άλλα πρόσωπα.

Απόφαση αναμένεται να ληφθεί τη Δευτέρα, σε νέα συνεδρίαση της Επιτροπής, ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές αν θα χρειαστεί νέα απόφαση της Ολομέλειας κι αυτό γιατί κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί στο παρελθόν.

Από τη ΝΔ αναφέρουν πως ενδεχομένως, να αρκεί η εντολή που έλαβαν από την Ολομέλεια για τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής.

Στη σημερινή συνεδρίαση, όπου συζητήθηκε η λίστα των επόμενων μαρτύρων, καταγράφηκε συμφωνία ως προς την κλήτευση των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Παραμένει άγνωστο ωστόσο, πού και με ποιον τρόπο θα γίνει η κατάθεσή τους, την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη. Πιθανότερο σενάριο, είναι να γίνει σε χώρο εκτός Βουλής, σε μέρος που θα υποδείξει η ΓΑΔΑ με γνωμοδότηση από τον Άρειο Πάγο. Αυτό το οποίο επισημαίνεται ειναι πως η κατάθεση θα γίνει, όπως έγινε στους εισαγγελείς κ.κ. Σοφουλάκη και Ζαχαρή.

Τους δύο μάρτυρες θα εξετάσει αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον πρόεδρο Ιωάννη Μπούγα και από έναν βουλευτή κάθε κόμματος.

Επίσης, κατά πλειψηφία, απορρίφθηκε το αίτημα του ΚΙΝΑΛ να κληθεί να καταθέσει ως «ύποπτη» η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, προκαλώντας την αντίδραση των βουλευτών του Βασίλη Κεγκέρογλου και Ευαγγελίας Λιακούλη.

ΝΔ: Να κληθούν Πολάκης και Τζανακόπουλος

Σε ότι αφορά στους επόμενους μάρτυρες, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ ζητά να κληθούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργοί Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο επιχειρηματίας Σάμπι Μιωνή, οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», καθώς και η Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Από την κατάθεση της κ. Τουλουπάκη θα εξαρτηθεί εάν θα κληθούν οι κ.κ. Ντζούρας και Μανώλης (επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς). Ως προς την κατάθεση της Μαρίας Παπασπύρου επιφυλάσσονται μετά το πόρισμα, ενώ επιφυλάσσονται και για την κατάθεση της Ξένης Δημητρίου κατ'. αντιπαράσταση με τον Ιωάννη Αγγελή. Επιφυλάξεις διατυπώνει η ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, και για την κατάθεση της Γιάννας Παπαδάκου και των κ.κ. Ζαμανίκα και Κοτζαμάνη. Στο τέλος, θα κληθεί ο ερευνώμενος τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής τους κ.κ. Ηλιάννα Ζαμανίκα, Γιάννα Παπαδάκου, Ξένη Δημητρίου, Ελένη Τουλουπάκη, τους προστατευόμενους μάρτυρες «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση» καθώς και την επανεξέταση των Ιωάννη Αγγελή και Ελένης Ράικου.

Απορρίφθηκε το αίτημα ΚΙΝΑΛ για Τουλουπάκη

Το Κίνημα Αλλαγής φέρεται να ζήτησε την εξέταση των Ελένης Τουλουπάκη, Σάμπυ Μιωνή, Παύλου Πολάκη, Δημήτρη Τζανακόπουλου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη και εφ’ όσον χρειαστεί κατ αντιπαράσταση εξέταση Σαράφη και Κελέση με τους Δεστεμπασίδη και Μαραγκέλη.

Κόντρα υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ότι αφορά στο αίτημα του ΚΙΝΑΛ να κληθεί ως ύποπτη η Ελένη Τουλουπάκη, που απορρίφθηκε.

Σπ. Λάππας: Το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής να καταθέσει ανωμοτί η κα Τουλουπάκη είναι κατάπτυστο.

Ε. Λιακούλη: Είμαι έκπληκτη από τον τρόπο που λειτούργησαν κάποιοι άνθρωποι στην υπόθεση που εξετάζουμε. Ως άνθρωπως, με αυτά που αποκαλύπτονται, επικαθαρίζομαι. Ειλικρινά νιώθω συγκλονισμένη από όσα άκουσα όλο αυτό τον καιρό μέσα σε αυτή την Επιτροπή. Παρακοκουθούμε εμβρόντητοι όσα καταθέτουν οι Εισαγγελείς. Απορώ πώς κάποιοι πραγματικά κραυγάζουν αντί να σιωπούν. Απορώ γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ φωνές και ακόμη με περισό θράσος.

Γιατί αυτά που έγιναν έβλαψαν όχι μόνο πρόσωπα αλλά και θεσμούς.

Β. Κεγκέρογλου: Στο χωριό μου και στην Κρήτη λένε «τον όφι θωρείς και τον συρμό γυρεύεις;». Η δράση όλων όσων συμμετείχαν στη σκευωρια είναι κοινή. Είτε είναι πολιτικός είτε είναι εισαγγελέας. Υπάρχει σκευωρία. Η πολιτική θέση μας είναι γνωστή και το αίτημά μας για την Επιτροπή κατατεθειμένο.

"Είμαστε πολιτικό όργανο, δεν έχουμε ρόλο για ευθύνες μη πολιτικών προσώπων", φέρεται να είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Έντονη αντίδραση του ΚΙΝΑΛ

Σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ αντέδρασαν έντονα στην επιστολή που απέστειλε χθες η Ελένη Τουλουπάκη.

Η Τουλουπάκη ζητά με επιστολή της στη Βουλή να μην καταθέσει ως ύποπτη

«Καλωσορίζουμε την αντίδραση της αξιότιμης κ. Εισαγγελέως Διαφθοράς στο νόμιμο αίτημά μας για ανωμοτί εξέτασή της ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. Εκτιμούμε την αμεσότητα της απάντησής της, την ώρα που η ίδια αρνείται πεισματικά να αποστείλει στη Βουλή τα έγγραφα και τα στοιχεία που της έχουμε επανειλημμένως ζητήσει. Αλήθεια, τι φοβάται και ποιους προσπαθεί να καλύψει -και πέραν του εαυτού της;

Όπως είναι γνωστό, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (άρθρα 7 παρ. 1 και 5 παρ. 3 ν. 3126/2003) εξοπλίζει την Επιτροπή με αρμοδιότητες εισαγγελικού οργάνου, που υποχρεούται να διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες όχι μόνο ενός υπουργού αλλά και των συμμετόχων του -μη πολιτικών προσώπων. Η διαδικασία δηλαδή δεν είναι πολιτική, αλλά νομική, με πολύ συγκεκριμένες έννομες συνέπειες για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο, ανεξαρτήτως υπουργικής ιδιότητας.

Η κ. Τουλουπάκη βαρύνεται, επομένως, με καθ' έξη άγνοια νόμου, που δεν μπορεί να της συγχωρεθεί. Ή όντως δεν γνωρίζει ή εξυπηρετεί συγκεκριμένες επιδιώξεις. Η δε αναφορά της σε πειθαρχική μας δίωξη ως βουλευτών (!). Αποτελεί για εμάς την πιο ισχυρή απόδειξη πως κάνουμε σωστά τη δουλειά μας.
Όσο κι αν κάποιοι ενοχλούνται, εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στην ευόδωση του έργου της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής. Ακόμη κι αν μείνουμε μόνοι, θα επιμείνουμε στην εις βάθος διερεύνηση ενός διαφαινόμενου υπόγειου παραδικαστικού κυκλώματος, με αδιαφανείς απολήξεις και πειθήνια όργανα σε καίριες θέσεις.

Όσο κι αν φωνάζουν, δεν θα μας σταματήσουν. Η αλήθεια θα λάμψει και θα τυφλώσει όσους έχουν μάθει να ζουν στο σκοτάδι», φέρεται να ανέφερε ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής, όλα τα κόμματα πλην του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν διά ψηφοφορίας την αντίθεσή τους στην επιστολή Τουλουπάκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ