ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντονες αντιδράσεις Δημοκρατικής Συμπαράταξης για λίστα Μπόργιανς

Έντονες αντιδράσεις Δημοκρατικής Συμπαράταξης για λίστα Μπόργιανς

Αλυσιδωτές πολιτικές εκρήξεις προκαλεί η λίστα Μπόργιανς με βουλευτές της ΝΔ να περνούν στην αντεπίθεση και να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για εκτόξευση λάσπης σε μια απόπειρα αντιπερισπασμού της κυβέρνησης να ξεφύγει από τα εκρηκτικά προβλήματα που η ίδια δημιούργησε με τις πολιτικές της.

Η εμπλοκή του ονόματος του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα ενεργοποίησε και τα αντανακλαστικά του ΠΑΣΟΚ που κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγνώμη, προκαλώντας αναταραχή στην αίθουσα.

Για ιταμά κείμενα της «Αυγής» μίλησε ο Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας πως τα όσα αναφέρονται δεν αφορούν το ΠΑΣΟΚ και για αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραψαν την ερώτηση θα πρέπει να ζητήσουν συγνώμη.

"Αξιώνω σεβασμό, δεν θα σας επιτρέψουμε να κάνετε πλιάτσικο στην παράταξη μας, ξέρετε ποιος υπεύθυνος -που έχει κάνει κάτι κακό, κατά τη γνώμη σας, αλλά επιμένετε", είπε οργισμένος και στην παρατήρηση του Χρήστου Καραγιαννίδη από τον ΣΥΡΙΖΑ πως δεν πρόκειται να ζητήσουν συγνώμη, άρχισε να φωνάζει «ντροπή σου» η Εύη Χριστοφιλοπούλου.

"Φοβόσασταν τις λίστες όπως ο διάολος το λιβάνι", σχολίασε ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για το θέμα, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργοα Μαυραγάνης εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει:

1. Η επιστολή του Προξένου της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ κ. Πλεξίδα απεστάλη από τη Γερμανία στις 19 Νοεμβρίου 2012. Στην επιστολή επισυνάπτεται επιστολή του Υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας κ. Walter-Borjans, με την οποία προσκαλεί Έλληνες αξιωματούχους για επίσκεψη στο κρατίδιό του (βλ. συνημμένο Α’).

2. Ο ίδιος ο κ. Walter-Borjans, με συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ που προβλήθηκε στις 26.1.2016, δηλώνει: «Δεν υπήρχε κάποια λίστα. Του είπα [του Έλληνα Προξένου] ότι μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας με την εμπειρία που είχαμε» και στην ίδια συνέντευξη «Δεν είχε να κάνει με κάποια λίστα. Η γνώση μας για τη λίστα είναι από την περασμένη άνοιξη» (βλ. συνημμένο Β:http://www.skai.gr/tv/show/?showid=66288, εκπομπή «Ιστορίες», 26.01.2016, 46.15 και 50.03). Άρα, σύμφωνα με τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το 2012 δεν υπήρχαν πληροφορίες με βάση τις οποίες θα μπορούσε να εφαρμοσθεί η Οδηγία της ΕΕ 16/2011 (άρθρο 9 παρ. 11), η οποία προβλέπει την αυθόρμητη ανταλλαγή πληροφοριών. Σύμφωνα με την Οδηγία, η αρμόδια αρχή ενός κράτους μέλους υποχρεωτικά κοινοποιεί στην αρμόδια αρχή του άλλου κράτους μέλους πληροφορίες όταν έχει λόγους να υποθέτει ότι στο δεύτερο κράτος μέλος υφίσταται διαφυγή φόρων με την οποία μπορεί να σχετίζονται αυτές οι πληροφορίες. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

3. Στη διαδρομή μου στην πολιτική υπηρέτησα σταθερά τη νομιμότητα και υπερασπίστηκα απαρέγκλιτα το δημόσιο συμφέρον όπως προκύπτει και από τα συνημμένα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ