ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εισαγγελέας καταγγέλει υπουργό για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Τι απαντά ο υπουργός

Εισαγγελέας καταγγέλει υπουργό για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Τι απαντά ο υπουργός
Δικογραφία (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Διαρκείς παρεμβάσεις στην άσκηση των καθηκόντων της, αλλά και απειλές κατά της ιδίας και κατά της οικογενείας της από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο καταγγέλλει η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, με αναφορά-καταγγελία της που κατέθεσε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Σημειώνεται ότι η εισαγγελέας Εφετών που υπέβαλε την αναφορά στις 22 Φεβρουαρίου, μία μέρα πριν θέσει την υπόθεση Βγενόπουλου στο αρχείο. Η κ. Τσατάνη μία βδομάδα αργότερα δέχτηκε πειθαρχική έρευνα από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Οι παρεμβάσεις και οι απειλές είχαν στόχο να παραιτηθεί από την έρευνα για συγκεκριμένη υπόθεση και να παραδώσει τον φάκελο της δικογραφίας, σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύουν σήμερα η εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής και Βήμα της Κυριακής.

Στη χειρόγραφη και τρισέλιδη αναφορά της, η εισαγγελέας Εφετών περιγράφει συνάντησή της, η οποία έγινε στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου με πρωτοβουλία της στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού, όπου «πιεστικά μου εζήτησε να επιστρέψω τη δικογραφία εις την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς, από την οποία όμως μου εδήλωσε, “παρανόμως ενεργώντας την αφήρεσα, για να ευνοήσω εμπλεκόμενα φυσικά πρόσωπα”».

Η συνάντηση Τσατάνη - Παπαγγελόπουλου, σύμφωνα με το περιεχόμενο της εις βάρος του αναφοράς, έγινε λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του «περί δικαστικών πραξικοπημάτων στη Βουλή».

Στην αναφορά της η εισαγγελέας αναφέρεται και σε δυο τηλεφωνικές κλήσεις από το κινητό του κ. Παπαγγελόπουλου, όπου διατυπώθηκαν εκ μέρους του απειλές και ειπώθηκαν εκφράσεις για τον εκφοβισμό της.

"Κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, σε συμβουλευτικό δήθεν ύφος, μου συνέστησε εκ νέου να επιστρέψω τη δικογραφία που χειρίζομαι "παράνομα" στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς και άμεσα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ξεσπάσει σε βάρος μου άγριος πόλεμος. Χαρακτηριστικά δε, τόνισε ότι έχω στα χέρια μου...ένα απόστημα που θα σκάσει σε βάρος μου... και για να κάνω Χριστούγεννα με την οικογένειά μου", αναφέρει στην καταγγελία της η δικαστικός.

Η εισαγγελέας κλείνει την αναφορά της, τονίζοντας ότι διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία για όσα σε αυτή περιγράφει. «Κατόπιν των ανωτέρω, σημειώνει συμπερασματικά, και με την απαιτούμενη ψυχραιμία τού ανέφερα ότι είμαι αφοσιωμένη στο έργο μου. Εις το σημείο τούτο σας αναφέρω ότι για τις προαναφερθείσες επικοινωνίες του κ. αναπληρωτή υπουργού, υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία».

Η εκδοχή και η απάντηση Παπαγγελόπουλου

Για τα καταγγελλόμενα από την εισαγγελική λειτουργό, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης δίνει άλλη εκδοχή. με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. (Ηδη η σχετική δικογραφία έχει διαβιβαστεί στη Βουλή), αρνείται τα περί παρεμβάσεων και περί απειλών εις βάρος της εισαγγελέως,

Στην επιστολή του, παραδέχεται τη συνάντηση με πρωτοβουλία, όπως σημειώνει, της εισαγγελικής λειτουργού και δηλώνει ότι «δεν μπήκε στην ουσία της υποθέσεως, αλλά της ζήτησε να επιστρέψει τη δικογραφία στην Εισαγγελία Διαφθοράς» στο πλαίσιο της συζήτησης που είχαν και για να εκφράσει γνώμη επί του θέματος που του ζητήθηκε.

Μάλιστα, ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι συνέστησε στην εισαγγελέα ότι όφειλε να έχει εξαιρεθεί παλαιότερα από τον χειρισμό υποθέσεων, όπως το Βατοπέδι, επειδή συγγενικά της πρόσωπα υπήρξαν υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος απαντά στο δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής με ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρει: «Η διαπλοκή ψυχορραγεί και παραληρεί. Λίγο πριν το τέλος του παιχνιδιού για αυτήν παίζει τα ρέστα της. Η κα Τσατάνη παραδέχεται στην ανακοίνωση της ότι με επισκέφθηκε στο γραφείο μου, με δική της πρωτοβουλία. Εντυπωσιακά αστείο είναι ότι σαν αιτία επικαλείται της επίσκεψης τις δηλώσεις που δεν είχα κάνει ακόμα, αλλά έκανα 15 μέρες μετά τη συνάντηση μας. Η αλήθεια είναι ότι με επισκέφθηκε για την συμβουλεύσω και να τη βοηθήσω. Ενεργώντας πάντα θεσμικά έχω στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νικόλαο Βούτση για να τον ενημερώσω και να ενημερωθούν στη συνέχεια και οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Με την επιστολή αυτή απαντάω σε όσα ισχυρίζεται η κα Τσατάνη. Την Δευτέρα, που θα δημοσιοποιηθεί η επιστολή, θα βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του».

Απάντηση στα δημοσιεύματα που εμπλέκουν το κ. Παπαγγελόπουλο έδωσε και η κυβέρνηση, μέσω της Όλγας Γεροβασίλη. «Ο κατήφορος συνεχίζεται. Τα πρωτοσέλιδα της διαπλοκής είναι ενδεικτικά για το επίπεδο και την ποιότητα των εμπνευστών τους. Ο αγώνας της κυβέρνησης για τη διαφάνεια στο χώρο των ΜΜΕ αποδίδει και θα συνεχιστεί μέχρι τέλους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ