ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Nerudia: Η καινοτόμος εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το Προϊόν Νέας Γενιάς myblu

Nerudia: Η καινοτόμος εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το Προϊόν Νέας Γενιάς myblu

Μεγάλο εμπορικό λιμάνι και γνωστό βιομηχανικό κέντρο του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Λίβερπουλ έχει αναμφίβολα μια μεγάλη μουσική, ναυτική και φυσικά, ποδοσφαιρική ιστορία. Εν έτει 2020 όμως, φαίνεται πως η γενέτειρα των Beatles αφήνει πίσω της το βιομηχανικό της παρελθόν για να αποκτήσει ένα περισσότερο τεχνολογικό προφίλ, και να καταστεί μια πόλη η οποία οδηγεί τις εξελίξεις, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την καινοτομία και τα Προϊόντα Νέας Γενιάς.

Την πρωτοποριακή αυτή πλευρά της μεγαλύτερης ναυτικής πόλης της βορειοδυτικής Βρετανίας είδαμε από κοντά πρόσφατα όταν επισκεφτήκαμε τις εγκαταστάσεις της Nerudia , του πρότυπου ερευνητικού κέντρου του myblu, που εξειδικεύεται στα Προϊόντα Νέας Γενιάς. Η Nerudia ανήκει στον Όμιλο της Imperial Brands και στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την Imperial Tobacco Hellas.

2 copy

Το άτμισμα κάτω από το μικροσκόπιο

Ποια είναι όμως, η ιστορία της Nerudia και πώς κατάφερε να γίνει η Νο1 εταιρεία παγκοσμίως σε πρωτοπορία και καινοτομία στα Προϊόντα Νέας Γενιάς, καθορίζοντας ουσιαστικά σήμερα τις εξελίξεις γύρω από το άτμισμα;

Ήταν το 2013 όταν δύο Βρετανοί πρωτοπόροι, ο David Newns και ο Chris Lord, ίδρυσαν την Nerudia με στόχο να κάνουν το όραμά τους πραγματικότητα. Ποιο ήταν -και συνεχίζει να είναι- αυτό; Το να προσφέρουν «κάτι καλύτερο» στους καπνιστές παγκοσμίως.

Με κριτήρια την καινοτομία και την πρωτοπορία, οι Newns και Lord θέλησαν να βάλουν τη νικοτίνη κάτω από το μικροσκόπιό τους και να επενδύσουν σε έρευνες που θα τους βοηθούσαν να δημιουργήσουν προϊόντα ατμίσματος υψηλής ποιότητας και ασφάλειας. Και τα κατάφεραν. Από το 2017, η Nerudia έγινε μέρος της Imperial Brands και έκτοτε, αποτελεί το κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης του διεθνούς ομίλου για την επιστημονική μελέτη και τη δημιουργία Προϊόντων Νέας Γενιάς.

Το 2013 η Imperial Brands απέκτησε το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο ευρεσιτεχνιών για τις τεχνολογίες ατμίσματος και όρισε επικεφαλής της ομάδας Έρευνας και Ανάπτυξης της Κίνας τον Hon Lik, δηλαδή τον εφευρέτη του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Τέσσερα χρόνια αργότερα, λοιπόν, ο όμιλος αποφάσισε να ενδυναμώσει την ηγετική του θέση στην καινοτομία, επενδύοντας στην απόκτηση της Nerudia.

3

Αναζητώντας το «κάτι καλύτερο»

Αφού ενημερωθήκαμε για το background της εταιρίας, μπήκαν οι βάσεις και συνεχίσαμε σε πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για το myblu και τις προγεμισμένες με υγρό κάψουλες. Δεδομένης και της σειράς των δημοσιευμάτων αναφορικά με το άτμισμα, που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου, είχαμε αρκετές ερωτήσεις.

Στο Λίβερπουλ, λοιπόν, είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε απαντήσεις, βλέποντας από κοντά τα Εργαστήρια Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας και συγκεκριμένα του myblu, να μιλήσουμε με τους επιστήμονες του καινοτόμου αυτού ερευνητικού κέντρου, αλλά και τους ιδρυτές του. Μεταξύ άλλων, στα εργαστήρια της Nerudia ενημερωθήκαμε αναφορικά με τις πιο πρόσφατες εξελίξεις για το άτμισμα από τους ειδικούς της εταιρείας και τον ίδιο τον Development Director της, Abid Khan Lodhi, είδαμε τη χημική επισκόπηση των υγρών που χρησιμοποιούνται στο myblu αλλά και τον τρόπο που πραγματοποιείται ο έλεγχος των τελικών προϊόντων. Ακόμα, μέσα από puff testings, δηλαδή τεστ εισροφήσεων, είχαμε την ευκαιρία να διερευνήσουμε την τοπογραφία των πνευμόνων μας κατά τη διάρκεια του ατμίσματος.

Τα ερωτήματά μας ήταν πολλά, αλλά οι άνθρωποι της Nerudia ήταν έτοιμοι να λύσουν κάθε μας απορία σε ό,τι αφορά το άτμισμα και τις εξελίξεις που αφορούν στους ενήλικες καπνιστές σήμερα. Μία από τις πλέον σημαντικές και ενδιαφέρουσες απαντήσεις που πήραμε, λοιπόν, ήταν εκείνη που αφορούσε στο αν μπορεί τελικά η επιστήμη να βοηθήσει τους ενήλικες καπνιστές να κάνουν τη μετάβαση σε κάτι καλύτερο.

Για τη Dr. Sarah Weaver, Science Academy Senior Manager της Nerudia, μελέτες που έχουν διεξαχθεί από εμπειρογνώμονες σε ζητήματα δημόσιας υγείας έχουν δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση: Τα προϊόντα ατμίσματος δείχνουν να εκλύουν έως και 99% λιγότερες τοξικές βλαβερές χημικές ουσίες σε σχέση με τα κανονικά τσιγάρα. Πιο συγκεκριμένα τα συστατικά του ηλεκτρονικού τσιγάρου myblu είναι η φαρμακευτική νικοτίνη, η προπυλενογλυκόλη (PG), η φυτική γλυκερίνη (VG) που συναντάμε και στα τρόφιμα, οι πρόσθετες αρωματικές ύλες και το αποσταγμένο νερό. Η σύνθεση των συστατικών αυτών στην προγεμισμένη κάψουλα του myblu εξασφαλίζει την απόλυτη ποιότητα στην εμπειρία του ατμίσματος, ενώ παράλληλα συμμορφώνεται με τα πρότυπα που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και περνάει 30 ελέγχους ασφαλείας πριν φτάσει στους καταναλωτές. Το ότι είναι προγεμισμένη κάψουλα σημαίνει ότι όταν το υγρό της κάψουλας καταναλωθεί θα πρέπει να αντικατασταθεί η κάψουλα με μία νέα, αυτομάτως λοιπόν έχεις νέα αντίσταση κάθε φορά που αλλάζεις κάψουλα αλλά και ποιοτική και ασφαλή εμπειρία ατμίσματος.

Έρευνες του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας πιστοποιούν πως ο ατμός που εκλύεται από τα προϊόντα ατμίσματος είναι κατά 95% λιγότερο τοξικός συγκριτικά με τον καπνό του τσιγάρου. Όπως μας είπαν οι επιστήμονες της Nerudia, μάλιστα, κλινικές μελέτες με ενήλικους καπνιστές που έχουν πραγματοποιηθεί με το συγκεκριμένο Προϊόν Νέας Γενιάς, δείχνουν ταχεία μείωση των επιπέδων των βλαβερών τοξικών ουσιών στο σώμα.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, λοιπόν, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως πολλοί Οργανισμοί Δημόσιας Υγείας υποστηρίζουν πως τα Προϊόντα Νέας Γενιάς θα διαδραματίσουν έναν καθοριστικό ρόλο στη μείωση της χρήσης καπνού.

4

Η ελληνική πραγματικότητα, τα προϊόντα νέας γενιάς και η εξέλιξη του ατμίσματος

Τι συμβαίνει όμως, στην Ελλάδα; Τελικά, οι Έλληνες έχουν πει ένα ηχηρό «όχι» στο κάπνισμα; Ποια είναι τα ποσοστά σε ό,τι αφορά το άτμισμα στη χώρα μας, σε σύγκριση μάλιστα με άλλες χώρες;

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου (2009, 2017) και της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου (2019), από το 2009 μέχρι το 2017, το ποσοστό των Ελλήνων που έκοψε το κάπνισμα έφτασε από το 42% στο 37%, όταν στη Βρετανία, την ίδια χρονική περίοδο το συγκεκριμένο ποσοστό έφτασε από το 28% στο 17% και μειώθηκε περαιτέρω τον επόμενο χρόνο, φτάνοντας στο 14,4% το 2018. Τα ποσοστά στην Ελλάδα είναι συγκριτικά χαμηλότερα από εκείνα στη Βρετανία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2018 αναφορικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην Ελλάδα, η πλειονότητα των ενηλίκων που ατμίζουν σήμερα ήταν πρώην καπνιστές (62,2%).

Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός πως αναμένουμε τις επόμενες εξελίξεις για το άτμισμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Όλα δείχνουν πως οι τεχνολογικές εξελίξεις θα προσφέρουν στους ενήλικες καπνιστές τη δυνατότητα να επιλέξουν κάτι ακόμη καλύτερο, μέσα από την έρευνα, την ανάπτυξη, τον έλεγχο και φυσικά, τις καινοτόμες ιδέες.