ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς ο «αντιμνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ» γίνεται «Προοδευτικός Πόλος»

Πώς ο «αντιμνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ» γίνεται «Προοδευτικός Πόλος»
(AP Photo/Michael Varaklas)

Με προσεχτικά βήματα σχεδιάζεται η μετάβαση από τον ΣΥΡΙΖΑ της προ μνημονίου εποχής στον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής, μαζί με στελέχη από συγγενείς πολιτικούς χώρους οι οποίοι δημιουργούν την προοδευτική συμμαχία με στόχο το restart στις επικείμενες ευρωεκλογές αλλά και όχι μόνο.

Τα στελέχη που σχεδιάζουν τη μετάβαση στο νέο πολιτικό σχηματισμό σχεδιάζουν στις 27 Μαρτίου στο γήπεδο του ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ στο Π. Φάληρο μεγάλη πολιτική εκδήλωση. Σε αυτήν θα συμμετέχουν φορείς και πρόσωπα που συμμετέχουν στο νέο εγχείρημα παρουσιάζοντας το μανιφέστο των ευρωεκλογών αλλά θα είναι και η βάση πάνω στην οποία θα μετεξελιχθεί ο νέος πολιτικός σχηματισμός κόντρα στη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ στις εθνικές εκλογές όποτε αυτές και αν γίνουν.

Η απόφαση του πρωθυπουργού να μετασχηματίσει το κόμμα του και να το μετατοπίσει προς το κέντρο γίνεται για λόγους προφανείς. Πρώτον, για να μπορεί πολιτικά και ιδεολογικά να γίνει μια νέα αρχή και η πολιτική αντιπαράθεση να γίνει όχι μέσα στο πλαίσιο του τι έλεγε ο «παλαιός» ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και τι έκανε στα χρόνια διακυβέρνησής. Άλλωστε η απόσταση λόγων και πράξεων είναι τεράστια και το παραδέχονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που λένε ότι δεν θέλουν να θυμούνται την συγκεκριμένη περίοδο. «Ήμασταν αναγκασμένοι να ψηφίζουμε μέτρα που ήμασταν αντίθετοι αλλά είχαμε στόχο την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο όπως και κάναμε», προσθέτουν.

Οι θεμελιωτές του νέου ΣΥΡΙΖΑ

Το νέο εγχείρημα για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ (κάποιοι μάλιστα λένε ότι ΠΑΣΟΚοποιείται) γίνεται από στελέχη όλων των πλευρών τα οποία συναντήθηκαν για πρώτη φορά βάζοντας τα θεμέλια για τον πολιτικό μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη μεταξύ των οποίων ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνος Σκουρλέτης, τα μέλη της Π.Γ Ε. Καλαμαρά, Π. Λάμπρου, Α. Κοτσακά, Κ. Κνήτου, Ν. Σκορίνη, Ρ. Σβίγκου, τους υπουργούς Χ. Βερναρδάκη και Χ. Σπίρτζη καθώς και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση μιας ευρείας, αριστερής και προοδευτικής συμμαχίας.

Κείμενο απόφασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε πριν από δύο εβδομάδες και όπως αναφέρει η πολυσέλιδη πολιτική του απόφαση που εκδόθηκε εχθές από τον ΣΥΡΙΖΑ, διαθέτει συγκεκριμένους στόχους και απευθύνεται προς όλους κάνοντας μια μεγάλη πρόσκληση .

Όπως αναφέρεται στο σχετικό απόσπασμα του κειμένου της πολιτικής απόφασης: «ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί κάθε προοδευτική πολιτική δύναμη, κάθε δημοκρατικό φορέα, κάθε δημοκράτη και κάθε Έλληνα πολίτη που δεν θέλει να ξανασκεπάσει την Ευρώπη το μαύρο νέφος του φασισμού, σε μια κοινή προσπάθεια ώστε να διαμορφωθεί μια λαϊκή, ριζοσπαστική, προοδευτική συμμαχία.

Μια συμμαχία που είναι σήμερα αναγκαία περισσότερο από ποτέ. Για να δώσουμε άλλη μια φορά τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις, για να στηρίξουμε τη δημοκρατία και τα δικαιώματα όλων, οσοδήποτε "διαφορετικών", για να στηρίξουμε τα εργασιακά δικαιώματα και το κοινωνικό κράτος, για να συνδράμουμε τα κοινωνικά κινήματα που υπερασπίζονται τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της διαφορετικότητας, της προστασίας του περιβάλλοντος.

Απευθυνόμαστε σε έναν αστερισμό πολιτικών δυνάμεων, κινήσεων, συλλογικοτήτων και προσώπων από την αριστερά της αριστεράς μέχρι την σοσιαλδημοκρατία και τους οικολόγους, στον κόσμο της ανένταχτης αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων αλλά και σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκράτες πολίτες.

Γιατί είναι καθήκον μας απέναντι στους εαυτούς μας και απέναντι στις επόμενες γενιές. Όπως είναι και χρέος μας απέναντι στη μνήμη εκείνων που έδωσαν το παν για τις ίδιες ακριβώς αξίες.

Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ούτε η υποταγή στους τεχνοκράτες και τη σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία ούτε η κυριαρχία του φόβου, του εθνικισμού και η επιστροφή στη λογική του «όλοι εναντίων όλων».

Έχουμε τη δυνατότητα, εμείς οι λαοί της Ευρώπης, να δώσουμε νέα πνοή και υπόσταση στο κοινό ευρωπαϊκό μας όραμα. Αντλώντας έμπνευση και δύναμη από τις μεγάλες πανανθρώπινες αξίες που γέννησαν την Ευρώπη της ειρηνικής συνύπαρξης, της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, στα δύσκολα χρόνια μετά τον όλεθρο του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο χέρι μας είναι, να χαράξουμε το δρόμο για μια νέα Ευρώπη».

Σε ποιους απευθύνονται

Το κείμενο της απόφασης της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ οριοθετεί τις δύο πολιτικές αντιμαχόμενες πλευρές μεταξύ σοσιαλιστικού κέντρου, νεοφιλελευθερισμού και άκρας δεξιάς στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, και απευθύνεται σε εκείνους που θέλουν την Ευρώπη και την Ελλάδα χώρους προοδευτικών συμμαχιών. Συγκεκριμένα αναφέρει η σχετική απόφαση των μελών της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ: «Όμως γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι ο προοδευτικός μετασχηματισμός και οι ριζοσπαστικές τομές σε Ελλάδα και Ευρώπη δεν αποτελούν υπόθεση μονάχα του ΣΥΡΙΖΑ. Για το λόγο αυτό, αποτελεί στρατηγική μας προτεραιότητα η συγκρότηση ενός ευρύτατου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου αριστερών, προοδευτικών δυνάμεων που μπορούν να ομονοήσουν σε συγκεκριμένους προγραμματικούς στόχους για μια σειρά αναγκαίων ριζοσπαστικών προοδευτικών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα.

Σε αυτή τη βάση, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει και συμμετέχει ενεργά σε πρωτοβουλίες, όπως η «Προοδευτική Συμμαχία» (Progressive Caucus) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που συγκεντρώνει δυνάμεις που θέλουν να πορευθούν μαζί σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Δυνάμεις που αγκαλιάζουν την Αριστερά, τους Πράσινους και τμήματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που αποδεσμεύονται από τα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού.

Σε αυτό το πνεύμα διοργανώθηκαν τα δύο πρώτα πανευρωπαϊκά Φόρουμ των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων στη Μασσαλία (2017) και στο Μπιλμπάο (2018), όπου το «Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» και ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Μια τέτοια συμμαχία οφείλει και μπορεί να οικοδομηθεί στη βάση ενός πλαισίου κοινών ιδεών και στόχων, όπου κάθε δύναμη διατηρεί την ταυτότητα και τις ιδιαίτερες στοχεύσεις της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ