ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «γαργάλημα» των εκλογών και τα σενάρια μετά τις τροπολογίες

Το «γαργάλημα» των εκλογών και τα σενάρια μετά τις τροπολογίες
EUROKINISSI

Δεν χάνουν ευκαιρία ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία να διατηρήσουν σε υψηλούς τόνους την αντιπαράθεση η οποία περιλαμβάνει και προσωπικές συγκρούσεις ανάμεσα σε Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη

Από το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών μέχρι τις προεκλογικές προσλήψεις στους δήμους και τις τροπολογίες που αφορούν τις δύο υποψηφιότητες για την Ευρωβουλή που καταργούν το ασυμβίβαστο για τους βουλευτές, τα δύο κόμματα εντάσσουν τα κόμματα στην ατζέντα τους.

Η κυβερνητική πλειοψηφία, θέλοντας προφανώς να μην κινδυνεύσει η δεδηλωμένη της στην περίπτωση που εκλεγούν στην ευρωβουλή η κυρία Κουντουρά και ο κύριος Δανέλλης, έφερε τη συγκεκριμένη τροπολογία. Από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι το βράδυ των εκλογών της 26ης Μαϊου θα είναι μια διαφορετική βραδιά που θα θέτει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Ούτως η άλλως η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει ως βασικό της στόχο το βράδυ των ευρωεκλογών να διαμορφωθεί μια νέα πολιτική πραγματικότητα με το αποτέλεσμα της κάλπης. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά να μην χαθεί καμία ψήφος.

Το κόλπο με τα θερινά τμήματα της βουλής

Στην Πειραιώς θεωρούν πως στην περίπτωση που εκλεγούν η σημερινή υπουργός τουρισμού Έλενα Κουντουρά προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ και ο ανεξάρτητος βουλευτής προερχόμενος από το Ποτάμι Σπ. Δανέλλης στην ευρωβουλή και παραιτηθούν από βουλευτές η κυβέρνηση θα χάσει την πλειοψηφία των 151 βουλευτών και επομένως μέσα στον Ιούνιο θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές αν αυτές δεν γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές.

Ωστόσο, η κυβερνητική πλειοψηφία έχει μια διαφορετική προσέγγιση. Σύμφωνα με τον κανονισμό της βουλής μπορεί ο πρωθυπουργός σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της βουλή Ν. Βούτση, να κλείσει τις εργασίες του κοινοβουλίου όποτε το επιθυμεί ορίζοντας ταυτόχρονα τα τρία θερινά τμήματα. Το διάστημα αυτό δεν συνέρχεται η ολομέλεια και επομένως δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της κυβέρνησης από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η «άνεση» με την οποία η κυβέρνηση θα μπορεί να παραμένει στην εξουσία μέσω των θερινών τμημάτων της βουλής παρέρχεται μετά τις 15 Αυγούστου που αυτό σημαίνει ότι από τότε και μετά ο κ. Τσίπρας θα έχει λυμένα τα χέρια του είτε να προκηρύξει εκλογές, είτε η Ν.Δ να καταθέσει νέα πρόταση μομφής.

Η τροπολογία με τα εκλογικά τμήματα

Ο κ. Τσίπρας προσφάτως απέκλεισε τις εθνικές εκλογές, αν και ορισμένοι των «γαργάλισαν», όπως είπε. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία, θεωρεί ότι η κυβέρνηση αφήνει ένα παράθυρο ανοικτό με την τροπολογία βάσει της οποίας χωρίζονται τα εκλογικά τμήματα σε Α και Β με δύο κάλπες ανά τμήμα.

Στο πρώτο θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές και στο δεύτερο οι περιφερειακές με τις ευρωεκλογές. Καταργεί, όμως έτσι στην ουσία την υποχρεωτικότητα της ψήφου και δεν θα έχει τον ίδιο αριθμό ψηφισάντων όπως είχε σε όλες μέχρι τώρα εκλογικές αναμετρήσεις που απαιτεί ο εκλογικός νόμος.

Το σενάριο του Μαΐου

Ο Ιούνιος είναι επίσης ένα από τα σενάρια που ακούγεται για εθνικές εκλογές. Ορισμένοι θεωρούν ότι αν το κυβερνών κόμμα ηττηθεί στις ευρωεκλογές με μεγάλη διαφορά, ο πρωθυπουργός θα πάει εκτάκτως σε κάλπες προκειμένου να διακόψει την «κατρακύλα» της κυβέρνησης.

Ίσα - ίσα για να ισχύσει αυτό το σενάριο υποστηρίζουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο θα πρέπει η διαφορά στις ευρωεκλογές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να είναι εξαιρετικά μικρή και άρα τότε θα είχε νόημα οι εκλογές να γίνουν αμέσως μετά, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Τα «κοφτερά» μυαλά και τα αγκάθια

Ο κ. Τσίπρας πάντως συνεχίζει τις προεκλογικές παροχές όπως οι ρυθμίσεις στο στρατό για πολύτεκνες οικογένειες, ανυπότακτους και μειώσεις της στρατιωτικής θητείας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό, αλλά και θέτοντας στο επίκεντρό του τους νέους όταν επισκέφθηκε τον Δημόκριτο και συνομίλησε με νέες ερευνητές για να δείξει ότι στην Ελλάδα έχει σταματήσει η διαρροή «εγκεφάλων» στο εξωτερικό δίνοντας παράλληλα έμφαση στη μείωση της ανεργίας.

Από την άλλη όμως, παραμένουν τα αγκάθια σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς οι δανειστές δεν συμφωνούν με την ελληνική κυβέρνηση και δεν βρίσκουν κοινό τόπο συνεννόησης.

Πηγές από το υπουργείο οικονομικών αναφέρουν ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις, με ορόσημο το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου, το οποίο και θα προετοιμάσει το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Απριλίου. Πάντως όπως φαίνεται είναι δύσκολο το σχετικό νομοσχέδιο να να κατατεθεί έως την Παρασκευή. Υπάρχει όμως χρόνος έλεγαν μέχρι τις 5 Απριλίου, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο να κατατεθεί μονομερώς το νομοσχέδιο, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ