ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πέντε κενές θέσεις του ευρωψηφοδελτίου και το σενάριο εκλογών τον Ιούνιο

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πέντε κενές θέσεις του ευρωψηφοδελτίου και το σενάριο εκλογών τον Ιούνιο
EUROKINISSI

Εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθούν οι πέντε εναπομείνασες θέσεις του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Επιθυμία της Κουμουνδούρου είναι οι πέντε τελευταίοι υποψήφιοι να σηματοδοτούν τη μεγάλη πολιτική σημασία που αποδίδεται στις ευρωεκλογές αλλά και το κοινωνικό άνοιγμα του κόμματος.

Για αυτό το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Σκουρλέτης αναμένουν εντός της εβδομάδας τις τελικές απαντήσεις συγκεκριμένων προσώπων προκειμένου να κλείσει το ευρωψηφοδέλτιο. Η προσοχή, πλέον, στρέφεται στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τον οποίο έχει γίνει μια πρώτη συζήτηση. Ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι με το κύρος του κ. Δραγασάκη θα ενισχυθεί το ευρωψηφοδέλτιο καθώς πρόκειται για πρόσωπο ευρείας αποδοχής όχι μόνο κομματικής αλλά και σε άλλα ακροατήρια. Επιπλέον, στην Ευρώπη αναγνωρίζουν τον ρόλο που διαδραμάτισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης το κρίσιμο εξάμηνο της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτός και οι συνεργάτες του πιστώνονται μεγάλο μέρος της στροφής σε «ρεαλιστικές και ευρωπαϊκές θέσεις», όπως λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Αν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απαντήσει αρνητικά, ο Αλέξης Τσίπρας θα στραφεί σε άλλες λύσεις με τα ονόματα των Έφη Αχτσιόγλου, Νίκου Παππά και Νίκου Φίλη να ακούγονται.

Παράλληλα, στην Κουμουνδούρου περιμένουν την απάντηση του ηθοποιού Αλέξη Γεωργούλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γεωργούλης θα δώσει την τελική του απάντηση στο τέλος της εβδομάδας με τις πιθανότητες, αυτή τη περισσότερο αρνητικές. Στον ΣΥΡΙΖΑ, κρατάνε σαν επτασφράγιστο μυστικό τα άλλα τρία ονόματα καθώς επιθυμούν η ανακοίνωση του τελευταίου πακέτου υποψηφιοτήτων να προκαλέσει συζητήσεις. «Με τον τρόπο που κινηθήκαμε και τις ανακοινώσεις του ψηφοδελτίου σε δόσεις καταφέραμε να μένουμε στο προσκήνιο για μεγάλη χρονική διάρκεια. Αντιθέτως η ΝΔ δεν έχει κάνει κανένα ντόρο με το ευρωψηφοδέλτιο», λέει στο CNN Greece πρόσωπο που συμμετέχει στη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου.

Εκλογές τον Ιούνιο;

Τέλος, αν και ο Πρωθυπουργός επιμένει ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αιφνιδιασμού. Προφανώς, όσο περνούν οι μέρες το ενδεχόμενο των τριπλών εκλογών του Μαϊου απομακρύνεται όμως πολλοί, ακόμα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζουν ότι οι εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 αποφασίστηκαν από τον Πρωθυπουργό εντός μίας νύχτας και ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε διεξαγωγή συνεδρίου του κόμματος και εκλογές αργότερα το φθινόπωρο. «Ο μόνος που γνωρίζει είναι ο Πρωθυπουργός», λέει στο CNN Greece καλά πληροφορημένη πηγή η οποία δεν αποκλείει και το σενάριο των εκλογών στις αρχές Ιουνίου αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι «πολύ θετικό ή πολύ αρνητικό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ