ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών κρίνει την επόμενη μέρα

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών κρίνει την επόμενη μέρα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Όλα τους τα όπλα στη μάχη των ευρωεκλογών ρίχνουν Τσίπρας και Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός κατηγορεί, με βαριές εκφράσεις, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για στενές σχέσεις με τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντεπιτίθεται, με επίσης βαρύ λεξιλόγιο, για το σκάνδαλο Πετσίτη και τις σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου.

Η μάχη των ευρωεκλογών θα είναι σκληρή και θα φτάσει μέχρι τέλους αφού όποιος βγει νικητής θα είναι και εκείνος που θα «ελέγξει» την επόμενη ημέρα και θα δώσει τα πολεμοφόδια για την τελική νίκη στις εθνικές εκλογές όποτε αυτές και αν γίνουν. Το διακύβευμα των ευρωεκλογών και για τον κ. Τσίπρα και για τον κ. Μητσοτάκη είναι εξίσου σημαντικό.

Εάν καταφέρει ο πρωθυπουργός και μετριάσει τη διαφορά στις ευρωεκλογές ανάμεσα σε αυτόν και τον κ. Μητσοτάκη τότε θα μπορεί να ελπίζει ότι θα καταφέρει να αμβλύνει το εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών ενδεχομένως κιόλας να ελπίζει ότι θα ανατρέψει το αποτέλεσμα που διαφαίνεται, διαψεύδοντας έτσι τις δημοσκοπήσεις. Εάν, ωστόσο, η διαφορά στις ευρωεκλογές είναι μεγάλη υπέρ της ΝΔ τότε θα δώσει ακόμη μεγαλύτερο ύψος στον Κυριάκο Μητσοτάκη που θα μπορεί βάσιμα να πιστεύει ότι θα είναι ο επόμενος κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Ο πρωθυπουργός ρίχνει στη μάχη όλα τα όπλα. Το πρώτο που διαθέτει είναι το όπλο για τη διαπλοκή και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Κατηγορεί ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη για σχέσεις διαπλοκής με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Το έκανε ο ίδιος απόλυτα σαφές μιλώντας σε εκδήλωση στην Πάτρα. “Έβγαλαν προχθές τον ολιγάρχη χρηματοδότη τους να πετάξει λάσπη σε μένα και τον ΣΥΡΙΖΑ . Τι μας είπε ο διωκόμενος για εμπόριο ναρκωτικών. Μας είπε πως αν κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ θα μας πάει φυλακή. Και όταν το άκουσα τρόμαξα τόσο πολύ που κρύφτηκα από τον φόβο μου. Ευχαριστώ θερμά τον κ. Μαρινάκη που αποφάσισε να βγει από το σκοτάδι στο φως που ανέλαβε αυτός ρόλο για λογαριασμό του κ. Μητσοτάκη…” είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος είχε θερμή χειραψία με τον υποψήφιο των ευρωεκλογών Πέτρο Κόκκαλη.

Το διακύβευμα της κάλπης

Στην ουσία το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι αυτό ακριβώς που ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. Όποιος κερδίσει στις ευρωεκλογές θα προσθέσει πόντους για τις εθνικές εκλογές κάτι σαν προβάδισμα που αυτό θα σημάνει και τον έλεγχο της επόμενης ημέρας. Για αυτό και ο κ. Τσίπρας δεν θέλει η επόμενη η ημέρα να ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θεωρεί πως αν ο τελικός νικητής των εκλογών είναι ο πρόεδρος της ΝΔ θα εκδηλωθούν σε βάρος του όλα όσα έχουν ειπωθεί από τα στελέχη της ΝΔ , δηλαδή έρευνα σε βάθος για το κατά πόσο είναι σκευωρία η όχι η σκανδαλολογία που αποτελεί το απόλυτο στοιχείο της πολιτικής σύγκρουσης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την δική του πλευρά κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι εξαπάτησε με ψέματα τον ελληνικό λαό ενώ ταυτόχρονα ζητά εξηγήσεις για την υπόθεση Πετσίτη και τις σχέσεις του με τον Νίκο Παππά και το Μέγαρο Μαξίμου.

Από τη Λειβαδιά που βρέθηκε ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό σημειώνοντας ότι : “Ο κ. Τσίπρας έχει πει τόσα ψέματα που χρειάζεται κείμενο για να μην τα ξεχάσει… η ομιλία του στην Πάτρα στάζει δηλητήριο” είπε και πρόσθεσε: “ ψέματα , φόροι και Μακεδονία για αυτά θα θυμόμαστε τον κ. Τσίπρα. Σας εξαπάτησε, σας φτώχυνε , σας περιφρόνησε και δίχασε”.

Και όλα αυτά τα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί ξέρει πως αν υπάρχει μια στο εκατομμύριο όπως λένε να επικρατήσει στις ευρωεκλογές ο κ. Τσίπρας και να κυριαρχήσει την επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών στην περίπτωση που δεν αποκτήσει εκλογική αυτοδυναμία , τότε η σκευωρία που έχει στήσει για τους πολιτικούς τους αντιπάλους όπως σημειώνει δεν θα αποκαλυφθεί και θα προχωρήσει σε διώξεις χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που θα διαθέτει περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμη και τη δημοκρατία.

Επομένως Τσίπρας και Μητσοτάκης έχουν σοβαρούς λόγους που να θέλουν να είναι οι νικητές των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών πέραν της διακυβέρνησης της χώρας και για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.

Τα ζητήματα στα οποία και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είναι ενταγμένοι και θέλουν το κουβάρι να ξεμπλεχτεί είναι πολύ πιο σοβαρά από την απλή ως φαίνεται διαδικασία των εκλογών για το ποιος θα είναι ο νικητής και ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Έχουν να κάνουν με ζητήματα που σχετίζονται με την επόμενη ημέρα μεγάλων οικογενειών της χώρας που και οι δύο ενδιαφέρονται φυσικά ο καθένας για την δική του οικογένεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ