ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας σπάει τον «κουμπαρά» με υπογραφή Τσακαλώτου

Ο Τσίπρας σπάει τον «κουμπαρά» με υπογραφή Τσακαλώτου
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές και μερικούς -εκτός απροόπτου- πριν τις εθνικές εκλογές, ο πρωθυπουργός σπάει τον «κουμπαρά» και δίνει λεφτά στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, θυμίζοντας σε πολλούς το μοιραίο σύνθημα του Γ. Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν».

Τα περίπου 2 δισ. επιπλέον του πλεονάσματος αποτελούν για τον πρωθυπουργό το «εργαλείο» για να κάνει στροφή στην κοινωνική πολιτική προ κρίσης και να δείξει ότι μοιράζει χρήματα με μόνιμες παροχές αλλά και εφάπαξ.

Με τον τρόπο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι η πραγματική αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία θα επιστρέψει στον τομέα της οικονομίας, εστιάζοντας στις παροχές που, όπως αναφέρει το οικονομικό επιτελείο, θα έχουν εφαρμογή πριν από το τέλος του έτους, καθώς δεν χρειάζεται από τους δανειστές επικαιροποίηση του ελέγχου της οικονομίας που βρίσκεται σε θετικούς ρυθμούς.

Συνολικά, ο κ. Τσίπρας έχει συσκεφθεί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο τέσσερις φορές, με τελευταία την χθεσινή σύσκεψη για να αποφασίσουν τα μέτρα που θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν μετά το Πάσχα και αφού πρώτα επιστρέψει από την Κίνα ο πρωθυπουργός.

Στην Κίνα θα βρεθεί και ο Γ. Παπανδρέου για τους ίδιους λόγους για τους οποίους μεταβαίνει και ο πρωθυπουργός.

Στα «μέτρα» του η συζήτηση στη Βουλή

Ο πρωθυπουργός θέλει να φέρει στο… τραπέζι του την πολιτική αντιπαράθεση, καθώς γνωρίζει πως με τα θετικά μέτρα για την οικονομία μπορεί να αντιμετωπίσει επί ίσους όρους τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει εξαγγείλει πως υπερέχει σε παροχές του Αλέξη Τσίπρα.

Άλλωστε, ο πρωθυπουργός μπορεί να παίξει καλά το «χαρτί» των παροχών, αφού είναι διατεθειμένος να σπάσει τον «κουμπαρά» του κράτους και να μοιράσει χρήματα σε εκείνους που το έχουν ανάγκη αλλά και να μειώσει φόρους, μπαίνοντας «σφήνα» στο πρόγραμμα και τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τις διαρροές κυβερνητικών παραγόντων, η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη μέτρων θετικού χαρακτήρα που θα επουλώνουν τα τραύματα του παρελθόντος και θα βοηθούν τα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη άμεσης οικονομικής βοήθειας.

Μερικά από τα μέτρα που εξετάζονται και που –εκτός απροόπτου- θα ανακοινωθούν μετά το Πάσχα, είναι η επιστροφή στην έκπτωση 2% σε όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος εφάπαξ, τη μείωση του γενικού συντελεστή του ΦΠΑ από 24 στο 23% αλλά και την μετάβαση βασικών τροφίμων εστίασης από το 24 στο 13%.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξετάζεται η πιθανότητα διόρθωσης του ΕΝΦΙΑ, παροχή μέρους αναδρομικών στους συνταξιούχους και ενδεχομένως την παροχή 13ης σύνταξης εφάπαξ με τη μορφή μισθού.

Επιπλέον εξετάζονται και άλλες παροχές τις οποίες ακόμη ο κ. Τσακαλώτος περιμένει να κοστολογήσει και να ρίξει στο «τραπέζι», ώστε να αποφασίσει ο κ. Τσίπρας να τις εντάξει με τις υπόλοιπες παροχές που θα ανακοινώσει.

Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνεται η μη μείωση του αφορολόγητου με τροπολογία που θα έρθει πριν από το τέλος του έτους και πριν από τις βουλευτές εκλογές έτσι ώστε να εμφανίσει η κυβέρνηση ότι μετά την μη μείωση των συντάξεων που πέτυχε πριν μερικούς μήνες, το ίδιο πετυχαίνει και για το ύψος του αφορολόγητου.

Είναι ενδεικτικά τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο για να δείξει, άλλωστε, και τους στόχους του επόμενου χρονικού διαστήματος.

Ο κ. Τσίπρας μεταξύ άλλων φέρεται να σημείωσε:

«Η έξοδος από το μνημόνιο έχει προσδώσει νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία και μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε τη νέα οικονομική πολιτική που εγκαινιάσαμε τον Σεπτέμβριο του 2018».

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι:


«Μπορούμε τώρα να καταστρώσουμε ένα συνολικό σχέδιο προσανατολισμένο όχι στην τρέχουσα συγκυρία αλλά στην επόμενη τετραετία με στόχο μόνιμες ελαφρύνσεις που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη και θα ενισχύσουν περαιτέρω τον ενάρετο κύκλο στον οποίο έχει μπει η οικονομία χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού».

Θέλει να μειώσει τις αντιδράσεις για Πολάκη

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να αλλάξει την προεκλογική ατζέντα γιατί τώρα ο ίδιος βρίσκεται στο πολιτικό καναβάτσο εξαιτίας των αναφορών του κ. Π. Πολάκη για τον υποψήφιο της ΝΔ κ. Στ. Κυμπουρόπολο. Και αυτό γιατί έχει να αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις που σημειώνονται από το εσωτερικό του κόμματός του.

Έτσι, θέλει να μειώσει τις αντιδράσεις -που αυτή τη φορά δεν είναι αμελητέες- ενώ ενόψει και τις τριήμερης συζήτησης στη βουλή για την πρόταση μομφής κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας που θα καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να πρωταγωνιστήσει στον οικονομικό τομέα για να «στριμώξει» πολιτικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εστιάσει στον αναπληρωτή υπουργό υγείας και το επόμενο διάστημα πιστεύοντας ότι θα κρατήσει «ζωντανές» τις αντιδράσεις μέχρι τη συζήτηση στη βουλή έτσι ώστε να κερδίσει πολιτικά οφέλη δημιουργώντας ταυτόχρονα μηνύματα συμπάθειας στην κοινωνία για τον υποψήφιό του που δέχθηκε την επίθεση από τον κ. Πολάκη.

Πάντως, και οι δύο συνεχίζουν να παίζουν το «παιχνίδι» των εντυπώσεων, ευελπιστώντας να κερδίσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Και αυτό γιατί αυτοί οι ψηφοφόροι θα δώσουν και το μέγεθος της εκλογικής διαφοράς μεταξύ των δύο κομμάτων στο εκλογικό αποτέλεσμα του Μάϊου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ