ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα δημοσκόπηση: Κλείνει η «ψαλίδα» μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ

Νέα δημοσκόπηση: Κλείνει η «ψαλίδα» μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ
(Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ)

Μείωση της διαφοράς μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η πανελλαδική δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το TVXS, με τη διαφορά να προσαρμόζεται πλέον στις 6,5 μονάδες.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 27,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,7%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ με 7,3% και τέταρτο το ΚΚΕ με 6,2%.

Τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, όπως άλλωστε και στην αντίστοιχη δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές, εμφανίζουν πτώση συγκεντρώνοντας 4,3%. Αυτό ενδέχεται να οφείλεται και στην ενίσχυση του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου (Ελληνική Λύση), το οποίο φαίνεται να πιάνει πλέον το 3% για είσοδο στη Βουλή.

Εκτός βουλής μένουν, ωστόσο, η Ένωση Κεντρώων (2,2%), το «Ποτάμι» 1,1% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που συγκεντρώνουν ποσοστό 0,3%.

Δεδομένων αυτών, όπως φαίνεται από τη δημοσκόπηση, στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής (μέσος όρος πολλαπλών αναγωγών), η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στις 5,5 μονάδες, 34% έναντι 28,5%. Το ΚΙΝΑΛ στον σχετικό πίνακα βρίσκεται στο 9%, το ΚΚΕ στο 7,5%, η Χρυσή Αυγή στο 5,5%, η Ελληνική Λύση στο 3,5% και η Ένωση Κεντρώων στο 3%. Ακολουθούν το Ποτάμι με 1,5% και οι ΑΝΕΛ με 1%.

«Η μετέωρη ψήφος»

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η προέλευση της «μετέωρης ψήφου», το ποσοστό της οποίας ανέρχεται σε 22,3%. Και αυτό γιατί αποτελεί ένα ποσοστό που μπορεί να αλλάξει την τελική εικόνα.

Το 29% είναι άνθρωποι που στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που εξηγεί και την χαμηλή συσπείρωση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία βρίσκεται στο 49%, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό της ΝΔ είναι 84%.

Στην πίτα της «μετέωρης ψήφου» μόλις 6% προέρχεται από τη ΝΔ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ