ΠΟΛΙΤΙΚΗ

#Proposals4Europe: Τι σχέση έχουν οι προτάσεις γάμου με τις ευρωεκλογές

#Proposals4Europe: Τι σχέση έχουν οι προτάσεις γάμου με τις ευρωεκλογές
Instagram/kleinerfuenf

Το hashtag #Proposals4Europe έχει κάνει την εμφάνισή του στα social media, με τους χρήστες να κάνουν όχι πρόταση γάμου αλλά πρόταση… ψήφου σε κάποιον που θέλουν να καλέσουν για να πάνε μαζί στις κάλπες των ευρωεκλογών.

«Θέλουμε να κινητοποιήσουμε ιδίως καινούριους ψηφοφόρους και όσους δεν ψηφίζουν», λέει στην FAZ ο Τομπίας Γκράλκε, επικεφαλής της εκστρατείας «το ελάχιστο πέντε».

Οι έρευνες έδειξαν ότι ο αριθμός των νέων ψηφοφόρων στις προηγούμενες ευρωεκλογές ήταν πολύ χαμηλότερος από τον αριθμό των άλλων ηλικιακών ομάδων.

«Επιπλέον, θέλουμε να ξανακερδίσουμε τους πολίτες που είναι στην πραγματικότητα φιλοευρωπαίοι, αλλά αισθάνονται ότι η φωνή τους δεν ακούγεται. Η ιδέα της εκστρατείας δημιουργήθηκε πριν από τις γερμανικές εθνικές εκλογές του 2017, τότε έγινε μια εκστρατεία μικρότερου βεληνεκούς, η οποία λειτούργησε τόσο καλά», σύμφωνα με τον κ. Γκράλκε, «ώστε αποφασίσαμε φέτος να την επεκτείνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο δηλωμένος στόχος της πρωτοβουλίας μας ήταν τότε να καταφέρουμε να περιορίσουμε τα ακροδεξιά κόμματα κάτω από το 5%, εξού και το όνομα».

https://www.instagram.com/p/BwwkKN4nlxx

Στη σελίδα τους στο Instagram αναφέρουν: «Υπέρ της δημοκρατίας, κατά του ακροδεξιού λαϊκισμού με ριζοσπαστική ευγένεια». Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην επίτευξη αυτού του στόχου με εκστρατείες της κοινωνίας των πολιτών και εκπαιδευτικές προσφορές. «Η πρωτοβουλία χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από δωρεές, εθελοντική εργασία και μεμονωμένα ποσά από διάφορα projects», λέει ο κ. Γκράλκε.

Εν τω μεταξύ, η δράση #Proposals4Europe έφτασε και σε πολίτες εκτός Γερμανίας. Στο διαδίκτυο υπάρχουν αναρτήσεις στο hashtag από τις Βρυξέλλες, το Μιλάνο, την Αθήνα, το Λονδίνο ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

https://www.instagram.com/p/BxFZTnDAduL

Στην ιστοσελίδα της καμπάνιας εξηγείται πώς λειτουργεί η δράση. Εκεί θα βρείτε έντυπες προτάσεις με hashtags στα οποία αναγράφονται όροι όπως #democracy, #culturaldiversity, #europeunited και #europeansolidarity. Αν τις κατεβάσει κάποιος και τις εκτυπώσει μπορεί να τους δώσει το σχήμα δαχτυλιδιού. Αφού επιλεγεί ο μέλλων ή η μέλλουσα εκλογική σύντροφος ερωτάται εάν θέλει να πάνε να ψηφίσουν μαζί. Πρέπει βέβαια να αναρτηθεί μια φωτογραφία στο hashtag #Proposals4Europe του Instagram ή στο Twitter.

https://www.instagram.com/p/Bw3k60uhpeG
https://www.instagram.com/p/Bwor-QunBnv

Εκτός από την κινητοποίηση των ψηφοφόρων, στόχος της εκστρατείας είναι να γίνονται συναντήσεις και να ενθαρρύνονται συζητήσεις για την Ευρώπη.

«Θέλουμε η εκστρατεία να ενθαρρύνει τους πολίτες να κάνουν προτάσεις για το τι χρειάζεται η Ευρώπη στην οποία θέλουν να ζήσουν», όπως λέει ο κ. Γκράλκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ