ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2019: Πτώση των παραδοσιακών κομμάτων και άνοδος της ακροδεξιάς

Ευρωεκλογές 2019: Πτώση των παραδοσιακών κομμάτων και άνοδος της ακροδεξιάς
Πηγή: AP

Mε το χρόνο να μετρά αντίστροφα για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών που θα πραγματοποιηθούν από τις 23-26 Μαΐου στις 28 χώρες της Ευρώπης, οι προβλέψεις για τη σύνθεση της νέας Ευρωβουλής, εμφανίζουν ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές για πρώτη φορά στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές δεν θα έχουν τη δυναμική των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεως σε αντίθεση με την ακροδεξιά που ενισχύεται σημαντικά.

Το γεγονός αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να χρειαστεί από την επομένη κιόλας ημέρα των εκλογών η δημιουργία ενός μεγαλύτερου συνασπισμού με φιλοευρωπαϊκό προφίλ προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίες βασίζονται σε δημοσκοπήσεις που συγκεντρώθηκαν μέχρι τα μέσα Απριλίου η επόμενη (9η) νομοθετική περίοδος της Ευρωβουλής θα αποτελείται από επτά πολιτικούς σχηματισμούς.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕPP) φαίνεται να εξασφαλίζει 180 έδρες και ποσοστό 24% έναντι 29% που έχει σήμερα.

Ο Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) προβλέπεται να πάρουν 149 έδρες. Το ποσοστό τους σύμφωνα με τις έως τώρα προβλέψεις θα πέσει στο 19,8% από 24,8%.

Αντιθέτως, σημαντική άνοδο αναμένεται για το Κόμμα των Φιλελευθέρων (ALDE), καθώς με τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται να καταλαμβάνει την 3η θέση. Οι Φιλελεύθεροι όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις θα ανεβάσουν το ποσοστό τους από το 9% στο 10,1% και θα εξασφαλίσουν 76 έδρες.

Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) που έως σήμερα αποτελούσαν την 3η δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναμένεται να βρεθούν στην 4η θέση. Το ποσοστό τους θα υποχωρήσει από το 10% στο 8,8%, με αποτέλεσμα να καταλάβουν 66 έδρες.

κατανομη εδρων

Σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων στην 5η θέση θα βρεθεί η άκρα δεξιά. Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας αναμένεται να εξασφαλίσει 62 έδρες, ή ποσοστό 8,3%.

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Πρασίνων (Greens/EFA) προβλέπεται να σημειώσει μικρή άνοδο από το 7% στο 7,6% με 57 έδρες. Η μεγαλύτερη άνοδος των Πρασίνων σημειώνεται στη Γερμανία (+6 έδρες).

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (GUE/NGL) προβλέπεται να καταγράψει μικρή πτώση καταλαμβάνοντας το 6,1% των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 46 έδρες.

ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟ CDU/CSU


Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το μεγαλύτερο κόμμα της ευρωβουλής αναμένεται να παραμείνει η γερμανική Χριστιανοδημοκρατική – Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CDU/CSU), υπό την ηγεσία της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, με 30 έδρες, έναντι 34 εδρών στη σημερινή ευρωβουλή.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΙΚΩΝ

Το ιταλικό ακροδεξιό κόμμα, Λέγκα, του Ματέο Σαλβίνι, θα αναδειχθεί δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της ευρωβουλής με 26 έδρες (20 επιπλέον σε σχέση με σήμερα). Στα ακροδεξιά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα αναμένεται να προστεθούν 20 έδρες από το γαλλικό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν (5 πρόσθετες έδρες σε σχέση με σήμερα) και 11 έδρες από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), έναντι μιας έδρας που έχει σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ