ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες δημοσκοπήσεις: Ποια η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές

Νέες δημοσκοπήσεις: Ποια η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές
EUROKINISSI/ MOTIONTEAM/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των ευρωεκλογών, διατηρεί η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με δύο νέες δημοσκόπησεις

Συγκεκριμένα, η ΝΔ προηγείται με 7,6 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ, με τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να βρίσκονται στο 12,7%, όπως δείχνει η έρευνα της εταιρείας Marc για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.

Για την ακρίβεια, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 29,3% έναντι 21,7% του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 6,3%, ενώ ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6% και το ΚΚΕ με 5,1%.

Ακολουθούν τα κόμματα που φαίνεται να εκλέγουν ευρωβουλευτές, με την Ελληνική Λύση να συγκεντρώνει 2,2%, την Ένωση Κεντρώων 2%, η Λαϊκή Ενότητα 1,3%, το ΜέΡΑ25 και το Ποτάμι με 1,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,1%, οι Οικολόγοι Πράσινοι και η Δημιουργία Ξανά με 1%.

Άλλο κόμμα επιλέγει το 4,3%, όσο ακριβώς και άκυρο/λευκό, αλλά και αποχή.

Η Marc προχώρησε στη δημοσκόπησή της και στην εκτίμηση της εκλογικής επίδοσης των κομμάτων, βάσει διαφορετικών σεναρίων.

Το πρώτο σενάριο με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων και το δεύτερο με κατανομή των αναποφάσιστων, με βάση τι είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές. Με το πρώτο σενάριο η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στο 9,1% ενώ στο δεύτερο σενάριο μειώνεται στο 5,4%.

Τρίτο σενάριο -που κατανέμει τους αναποφάσιστους βάσει πολλών παραγόντων και όχι μόνον αναλογικά ή μόνον βάσει κομματικής προέλευσης- καταγράφει το εύρος των ποσοστών που μπορεί να καταγράψουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη από 31,7% έως 36,9% και ο δεύτερος από 23,9% έως και 28,7%.

Και δεύτερη δημοσκόπηση

Παράλληλα, δημοσκόπηση της interview η οποία διενεργήθηκε για τη Βεργίνα Τηλεόραση καταγράφει τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ στις 8,8 μονάδες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 33%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 8,8%. Τρίτο είναι το ΚΙΝΑΛ με 7,1%, μπροστά από τη Χρυσή Αυγή με 6,9% και το ΚΚΕ με 6,6%.

Με το 3% «φλερτάρει» η Ελληνική λύση, η οποία καταγράφει στη μέτρηση 2,9%. Οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 7,2% ενώ τα υπόλοιπα κόμματα που κινούνται κάτω του 2% με την Ένωση Κεντρώων να καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό, 1,8%.

Το 68% των ερωτηθέντων απαντούν πως δεν επηρεάζονται από τις κυβερνητικές εξαγγελίες, έναντι του 22,5% των ερωτηθέντων που δηλώνουν ότι θα τους επηρεάσει στην επιλογή κόμματος.

Το 45,5% συμφωνεί με την πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη από τη Νέα Δημοκρατία, έναντι του 38,5% που διαφωνεί.

Όσον αφορά στις διακοπές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε σκάφος, το 50,4% εκτιμά πως προκάλεσαν πρόβλημα στη δημόσια εικόνα του. Αντίθετη άποψη έχει το 47,4% των ερωτηθέντων.

Η τηλεφωνική δημοσκόπηση έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 ατόμων από 17 ετών και πάνω το διάστημα 10 – 14 Μαΐου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ