ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Νέες ευκαιρίες για τους πολλούς, όχι για τις ελίτ

Τσίπρας: Νέες ευκαιρίες για τους πολλούς, όχι για τις ελίτ
EUROKINISSI/ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Με ένα άρθρο – παρέμβαση στην εφημερίδα «Έθνος» που κυκλοφορεί το Σάββατο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται στις εκλογές της Κυριακής, στα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση αυτά τα χρόνια, ενώ επιτίθεται και στη Νέα Δημοκρατία.

«Βρισκόμαστε µπροστά σε µια κρίσιµη εκλογική αναµέτρηση. Όχι µόνο για το µέλλον της Ευρώπης, όπου σηκώνουν κεφάλι ο φασισµός, ο ρατσισµός και η ακροδεξιά. Αλλά και για το αύριο της πατρίδας µας. Με τις θυσίες του ελληνικού λαού και την αποφασιστική και σταθερή στάση της κυβέρνησής του, η Ελλάδα βγήκε από τα µνηµόνια», αναφέρει αρχικά ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας:

Απαλλάχτηκε από τον βραχνά του ∆ΝΤ και της επιτροπείας. Μπορούµε πια να χαράξουµε τον δικό µας δρόµο. Τη δική µας πολιτική. Που θα απαντά στις δικές µας κοινωνικές και εθνικές ανάγκες. Ποιον δρόµο όµως; Στα χέρια του κάθε πολίτη, στα χέρια της µεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, βρίσκεται η απόφαση.

Στη συνέχεια αναφέρεται στις δύο επιλογές που έχει ο ελληνικός λαός: ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ: «Γιατί στο σημερινό κρίσιμο σταυροδρόµι, υπάρχουν δύο προτάσεις, δύο σχέδια, δύο πολιτικές, για τον δρόµο που πρέπει να διαλέξουµε. Η δική µας από τη µια. Και της Ν∆ από την άλλη. Τι θέλουµε και τι έχουµε σκοπό να πράξουµε εµείς, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συµµαχία είναι φανερό σε όλους. Όχι µόνο από τα λόγια αλλά και από τα έργα µας. Εµείς τραβήξαµε, µαζί µε όλο τον λαό, την κοινωνία και τη χώρα από τον βάλτο όπου την έριξαν οι άλλοι».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται και αναλυτικά έργα της κυβέρνησης τα 4 αυτά χρόνια. Όπως γράφει:

«Και το κάναµε χωρίς τις µαζικές ανθρωποθυσίες των προηγούµενων χρόνων. Με έγνοια για την κοινωνική πλειοψηφία. Με την κοινωνία όρθια. Μέσα στον ζόφο των µνηµονίων, αξιοποιήσαµε για το σκοπό αυτόν κάθε µέσο, κάθε ευκαιρία, κάθε δυνατότητα, κάθε ευρώ. Και καταφέραµε να πολλαπλασιάσουµε τις κοινωνικές δαπάνες, να ανατάξουµε την Υγεία και την Παιδεία, να αντιµετωπίσουµε την ανθρωπιστική κρίση, να διανείμουμε το υπερπλεόνασµα στους πιο ευάλωτους ως κοινωνικό µέρισµα. Να σταµατήσουµε την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και να το στηρίξουµε µε κάθε τρόπο.

Εμείς επίσης, αµέσως µετά την έξοδο από τα µνηµόνια, αποκαταστήσαµε τις συλλογικές διαπραγµατεύσεις, αυξήσαµε 11% τον κατώτατο µισθό, καταργήσαµε την ντροπή του υποκατώτατου για τους νέους, αποτρέψαµε την περικοπή των συντάξεων. Και πρόσφατα θεσπίσαµε τη 13η σύνταξη, στο πλαίσιο που επιτρέπουν τα οικονοµικά της χώρας, µειώσαµε τον ΦΠΑ στα τρόφιµα και στην ενέργεια, δώσαµε κίνητρα στις επιχειρήσεις για την πρόσληψη νέων. Επί εννιά µήνες η ελληνική Βουλή ψηφίζει µόνο θετικά µέτρα για τους πολλούς. Μέτρα στήριξης των πολλών, ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών. Η χώρα µπήκε σε µια νέα κανονικότητα. Η ανεργία έχει µειωθεί κατά σχεδόν δέκα µονάδες. Αν µη τι άλλο, οι νέες δυνατότητες επιτρέπουν στην κοινωνική πλειοψηφία να ελπίζει για το αύριο.

Γι’ αυτό το αύριο, το δικό µας σχέδιο έχει, όπως και στα δίσεκτα χρόνια, στο επίκεντρο τον εργαζόµενο, το µικροµεσαίο, τον αγρότη, το νέο. Οι νέες οικονοµικές δυνατότητες, οι νέες ευκαιρίες, θέλουµε και επιδιώκουµε να είναι δυνατότητες και ευκαιρίες για τους πολλούς. Όχι για τις ελίτ. Η ανάπτυξη είναι για εµάς προϋπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Και η κοινωνική δικαιοσύνη προϋπόθεση της ανάπτυξης».

Τέλος, κάνει σκληρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Στον αντίποδα, το σχέδιο της Ν∆ τροµάζει µε την αγριότητα των µέτρων που περιλαµβάνει. Ο κ. Μητσοτάκης καταγγέλλει το οκτάωρο ως αναχρονισµό, θεωρεί τα κοινωνικά επιδόµατα και το κοινωνικό κράτος εµπόδια στην επιχειρηµατικότητα, προτείνει επταήµερη εργασία, υπόσχεται να επαναφέρει το καθεστώς των απολύσεων στο ∆ηµόσιο, εξυµνεί το ασφαλιστικό Πινοσέτ και την εισβολή επιχειρηµατικών συµφερόντων στον χώρο της δηµόσιας Υγείας, και δεν διστάζει να προαναγγείλει το ξήλωµα όλων των κατακτήσεων των τελευταίων χρόνων.

Αυτές οι προγραµµατικές θέσεις, συνδυασµένες µε τον πολιτικό του έρωτα για τους ολιγάρχες και τις ελίτ, έναν έρωτα που του ανταποδίδουν µε τη φανατισµένη και τοξική τους προπαγάνδα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, καθιστά βέβαιο ένα πράγµα. Ότι ο δρόµος που προτείνει στον ελληνικό λαό η Ν∆ είναι δρόµος επιστροφής στο παλιό καθεστώς, στα παλιά συµφέροντα, στις παλιές συνταγές, ακόµα και στα φθαρµένα πρόσωπα, που οδήγησαν στην κρίση και στα µνηµόνια.

Σε µια επιστροφή στους κανόνες του ∆ΝΤ, µε ελληνικό µανδύα. Η θερµή του στήριξη στον Βέµπερ, που έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα στο πρόσφατο παρελθόν, µε τις περιφρονητικές του απόψεις για την Ελλάδα και τον λαό της και τη συνηγορία του υπέρ του Grexit, βεβαιώνει του λόγου το ασφαλές».

«Το δίληµµα συνεπώς για κάθε Έλληνα πολίτη, κάθε δηµοκράτη, σε αυτές τις εκλογές είναι σαφές. Με τους πολλούς ή µε τις ελίτ; Με τον ΣΥΡΙΖΑ ή µε τη Ν∆; Κι αυτό το δίληµµα ο ελληνικός λαός, η µεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, θα το απαντήσει στις κάλπες µε τρόπο που δεν θα σηκώνει καµιά αµφισβήτηση», καταλήγει.

«Το έργο μας μέχρι σήμερα εγγύηση στο σχέδιο του αύριο»

Παράλληλα, σε δεύτερο άρθρο του στην «ΑΥΓΗ της Κυριακής» ο πρωθυπουργός αναφέρει πως: «η ψήφος της 26ης Μαΐου είναι ψήφος για την Ευρώπη» και πως «το δίλημμα για κάθε πολίτη είναι σαφές. Μια πολιτική για τους πολλούς ή μια πολιτική για τις ελίτ; Όπως σαφείς είναι σε όλους οι δικές μας δεσμεύσεις».

Κάνοντας λόγο για επιλογή των πολιτών σε όλες τις χώρες της ΕΕ ανάμεσα «σε μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης, και σε μια Ευρώπη των τεχνοκρατών, των ανισοτήτων, της αβεβαιότητας και της αντιδραστικής Ακροδεξιάς», ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει επίσης: «Αυτές οι ευρωεκλογές πρέπει να καταδικάσουν αμετάκλητα τον νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά, που υπονομεύουν ανοιχτά το ευρωπαϊκό μέλλον».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ