ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2019: Οι στρατηγικές των κομμάτων και τα δίπολα της προεκλογικής περιόδου

Εκλογές 2019: Οι στρατηγικές των κομμάτων και τα δίπολα της προεκλογικής περιόδου
(EUROKINISSI/ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Η ώρα του λαού έφτασε. Οι πολίτες άκουσαν, είδαν σκέφτηκαν και σήμερα στέλνουν το δικό τους μήνυμα μέσα από τριπλές κάλπες των εκλογών. Ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές σε μια μάχη, τέσσερα σχεδόν χρόνια από την τελευταία φορά που κόμματα και πολίτες στράφηκαν στην κάλπη. 

Τα κόμματα κινήθηκαν με ξεχωριστή στρατηγική και στόχευση. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία επεδίωξαν να δώσουν στίγμα εθνικών εκλογών, καθώς από τη μία η κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης για να συνεχίσει την πολιτική της και από την άλλη η αντιπολίτευση ζήτησε ψήφο καταδίκης της τετραετίας και στήριξης της δικής της πρότασης ενόψει εθνικών εκλογών.

Τα υπόλοιπα κόμματα επιχειρούν να αντέξουν την πίεση του νέου διπολισμού και να προτάξουν τη δική τους προγραμματική πρόταση με την ελπίδα ότι κάποιοι θα μπορέσουν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρυθμιστικό ρόλο και κάποιοι θα καταφέρουν να εκλέξουν έστω και έναν εκπρόσωπο στο ευρωκοινοβούλιο.

Πού θα κριθεί το αποτέλεσμα

Παρά τις αποκλίνουσες δημοσκοπικές μετρήσεις όλοι συνηγορούν ότι το σημερινό αποτέλεσμα θα καθοριστεί εν πολλοίς από παράγοντες οι οποίοι δύσκολα μπορούν να προσμετρηθούν στις δημοσκοπήσεις. Το μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων, το εύρος της συμμετοχής στις κάλπες, οι νέοι ψηφοφόροι αλλά και το πόσο θα επηρεαστούν οι πολίτες από το γεγονός της τριπλής κάλπης, είναι δεδομένα που πιθανότατα θα κρίνουν το σημερινό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και τα δίπολα ή οι διλημματικές καταστάσεις που έθεσαν τα κόμματα. “Τσίπρας ή Μητσοτάκης”, “Μήνυμα στην Ευρώπη ή στην εθνική πολιτική σκηνή”, “υπέρ ή κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών”, “πρόοδος ή συντήρηση” είναι ορισμένα από όσα ακούστηκαν στην προεκλογική περίοδο.

Περίοδος πολιτικών εξελίξεων

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών είναι πιθανόν να πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις ακόμα και το βράδυ της Κυριακής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός δέχεται έντονα εισηγήσεις ανάλογα και με το αποτέλεσμα να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Αν και οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να επιμένει στην εξάντληση της τετραετίας το ενδεχόμενο των εθνικών εκλογών μέσα στο καλοκαίρι δεν πρέπει να αποκλειστεί. Παράλληλα, στην Πειραιώς περιμένουν με αγωνία το σημερινό αποτέλεσμα καθώς ο πήχης έχει τεθεί ψηλά. Αν όμως το αποτέλεσμα είναι τέτοιο που θεωρηθεί ότι το κόμμα πέρασε κάτω από αυτόν, η πίεση στα ηγετικά κλιμάκια είναι πιθανό να ενταθεί.

Τέλος, σε στοίχημα πολιτικής επιβίωσης έχουν εξελιχθεί οι σημερινές εκλογές για μια σειρά από κόμματα. Το ΚΙΝΑΛ επιδιώκει την κατάληψη της τρίτης θέσης προκειμένου να ενισχύσει τον ρυθμιστικό του ρόλο. Το ΚΚΕ επιθυμεί να αντλήσει ψήφους από απογοητευμένους αριστερούς πολίτες ενώ ΠΟΤΑΜΙ, Ένωση Κεντρώων και ΑΝΕΛ επιδιώκουν ποσοστό που θα τους επιτρέψει να διεκδικήσουν την είσοδό τους στη Βουλή στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Δείτε όλες τις εξελίξεις των Εκλογών 2019 στο liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ