ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2019: Ουρές και ταλαιπωρία στις τετραπλές κάλπες

Εκλογές 2019: Ουρές και ταλαιπωρία στις τετραπλές κάλπες
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Μεγάλες ουρές ψηφοφόρων σχηματίζονται έξω από τα εκλογικά τμήματα, λόγω της πρωτόγνωρης διαδικασίας με τις τετραπλές κάλπες.

Το γεγονός ότι για πρώτη φορά γίνονται ταυτόχρονα ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές έχει ως αποτέλεσμα η διαδικασία να κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

Πρόκειται για μία εκλογική διαδικασία που δεν έχει πραγματοποιηθεί ξανά στην Ελλάδα, δεδομένου ότι υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές εκλογικές διαδικασίες, με τέσσερις διαφορετικές κάλπες και όλες με υποψηφίους που χρειάζονται σταυρό προτίμησης.

Στο 85% των εκλογικών τμημάτων υπάρχουν "Α" και "Β" εκλογικό τμήμα, προκειμένου στο πρώτο να ψηφίζουν οι πολίτες για τις ευρωεκλογές και για τις περιφερειακές εκλογές και στο δεύτερο, να καταθέτουν την ψήφο τους για τις δημοτικές και τις κοινοτικές εκλογές, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της διαδικασίας.

Στο πρόβλημα με τις καθυστερήσεις συντελεί το γεγονός ότι σε πάρα πολλά εκλογικά τμήματα δεν εμφανίσθηκαν μέλη των εφορευτικών επιτροπών, με αποτέλεσμα να μην δίνονται άμεσα τα ψηφοδέλτια.

Όσο αυξάνεται η προσέλευση των ψηφοφόρων τις μεσημεριανές ώρες, η ταλαιπωρία εντείνεται, με την αναμονή εκτός εκλογικού τμήματος να ξεπερνάει και τη μισή ώρα σε διάφορα μέρη της χώρας.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ