ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτελέσματα εκλογών 2019: Τα λάθη που κόστισαν στον Αλέξη Τσίπρα έχουν ονοματεπώνυμο

Αποτελέσματα εκλογών 2019: Τα λάθη που κόστισαν στον Αλέξη Τσίπρα έχουν ονοματεπώνυμο
EUROKINISSI

Η συντριπτική ήττα του Αλέξη Τσίπρα, ήττα πολιτική και προσωπική, προκάλεσε «μούδιασμα» στον ΣΥΡΙΖΑ και συζητήσεις στο εσωτερικό του.

Αναμφίβολα έγιναν λάθη στρατηγικής, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται καθαρά ότι υποτίμησε τις ικανότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα, όμως, όπως συμφωνούν αρκετοί, οι ψηφοφόροι δεν ενέκριναν ούτε τα θετικά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση, ούτε τη 13η σύνταξη που μοίρασε, ενώ πολύ καθαρά φάνηκε ότι η συμφωνία των Πρεσπών συνέβαλε καθαρά στο αποτέλεσμα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, η εικόνα που είχαν δεν ήταν καθαρή. Αρκετοί υπουργοί, πριν ανοίξουν οι κάλπες, έλεγαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί ακόμα και να κερδίσει και να έρθει πρώτο κόμμα.

Προσωπική ήττα Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός υπέστη πολιτική και προσωπική ήττα καθώς ο ίδιος σήκωσε στην πλάτη του το τελευταίο δεκαήμερο των εκλογών την ώρα που πολλοί υπουργοί προτίμησαν να μην βγουν δημόσια, φοβούμενοι πιθανόν μην εκτεθούν.

Σίγουρα οι εκλογές σε ένα μήνα θα εντείνουν τις συζητήσεις. Και ένας από τους λόγους που ο πρωθυπουργός προσφεύγει σε βουλευτικές εκλογές 30 Ιουνίου ή 7 Ιουλίου είναι γιατί θέλει να προλάβει τις εσωκομματικές αντιδράσεις. Ήδη από αργά το βράδυ μέχρι και σήμερα το πρωί ορισμένα στελέχη του άρχισαν να γκρινιάζουν στην καλύτερη περίπτωση για τη συντριπτική ήττα που υπέστη το κόμμα τους. Φίλης, Σπίρτζης, Ζαχαριάδης κ.α. ήδη μιλούν για λάθη, ολιγωρίες, παραλείψεις και για σχεδιασμούς που δεν είχαν θετική στρατηγική. Μιλούν για μια εικόνα όχι ιδιαίτερα θετική που έχει να κάνει με τις επιλογές του κ. Τσίπρα, είτε αφορά τη λεγόμενη «προοδευτική συμμαχία» με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εντέλει αποδοκίμασαν οι ψηφοφόροι, είτε ακόμα και τις κοινωνικές παροχές που μοίραζε καθημερινά και στις οποίες οι πολίτες γύρισαν την πλάτη.

Επίσης, για πρώτη φορά η είσοδος στην ευρωβουλή του «ΜέΡΑ 25» του κ. Βαρουφάκη δημιουργεί νέους κανόνες αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ με τη γέννηση νέου φορέα που «κόβει» ψήφους από το κυβερνών κόμμα, κάτι που όπως φάνηκε στοίχισε στον κ. Τσίπρα μερικές χιλιάδες ψήφων που έχουν καθαρή πολιτική προέλευση από το χώρο του κυβερνώντος κόμματος.

Η επόμενη ημέρα ενόψει των βουλευτικών εκλογών

Η επόμενη ημέρα για το κυβερνών κόμμα είναι δύσκολη μέρα καθώς η κατήφεια που έχει απλωθεί στα στελέχη του επηρεάζει το πρώτο 24ωρο τις κινήσεις και τις αποφάσεις του.

Ο σχεδιασμός από τα πρώτα λόγια των υπουργών του ενόψει των βουλευτικών εκλογών είναι η οργάνωση της νέας ρητορικής απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά κυρίως και με τη Φώφη Γεννηματά η οποία άντεξε πολιτικά τις πιέσεις και τώρα καλείται να αντιμετωπίσει ίση προς ίσο τον Αλέξη Τσίπρα και να αποδείξει ότι αυτά που έλεγε περί μη συνεργασίας – αν χρειαστεί - με τη Ν.Δ αν δεν έχει αυτοδυναμία, θα τα τηρήσει. Ωστόσο από την πλευρά των στελεχών του ΚΙΝΑΛ μέχρι στιγμής φαίνεται να μην υπάρχει κανένας δίαυλος επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού από τα πρώτα λόγια τους είναι καταγγελτικά προς το κυβερνών κόμμα.

Κλειδί το ΚΙΝΑΛ στην περιφέρεια Αττικής

Η Φώφη Γεννηματά καλείται να αποφασίσει την τακτική που θα ακολουθήσει μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, αρχίζντας από την επόμενη Κυριακή κιόλας, σε ό,τι αφορά την τακτική της στο δεύτερο γύρο των εκλογών για την περιφέρεια Αττικής.

Η κόντρα ανάμεσα στον κ. Πατούλη και τη Ρένα Δούρου με «σφήνα» τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ θα δείξει προς τα πού θα γύρει η πλάστιγγα ενόψει των εθνικών εκλογών και θα είναι μια πρώτη γεύση για το αν στο μέλλον θα μπορούν να συνευρεθούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ κόντρα στη Νέα Δημοκρατία.

Ο πρωθυπουργός πάντως θέλοντας ή μη θα πρέπει να δηλώσει την απόλυτη στήριξή του στη Ρένα Δούρου, για να φανεί ότι στηρίζει ολόψυχα την προσπάθειά της να κερδίσει τον κ. Πατούλη. Ο λόγος είναι πως και εδώ υπάρχουν εσωκομματικές έριδες τις οποίες θα πρέπει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να τις κόψει, μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες την επόμενη Κυριακή. Σε κάθε περίπτωση πάντως το μήλον τις έριδος είναι το ΚΙΝΑΛ και από αυτό θα φανεί ή όχι αν η Ρένα Δούρου κερδίσει τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ