ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτελέσματα εκλογών 2019: Η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ

Αποτελέσματα εκλογών 2019: Η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ
(EUROKINISSI/ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Η ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, του Α' γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, τη μάχη του Β' γύρου και τις βουλευτικές εκλογές στο τέλος Ιουνίου, χαιρετίζει «τα χιλιάδες μέλη, τους οπαδούς του κόμματος και της ΚΝΕ, τους συνεργαζόμενους, τους ψηφοφόρους, που έδωσαν τη μάχη, συστρατεύτηκαν και συνέβαλαν στην ενίσχυση του ΚΚΕ. Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους έκαναν αυτό το βήμα για πρώτη φορά, τους νέους και τις νέες που έδωσαν την πρώτη τους ψήφο στο κόμμα μας».

Το ΚΚΕ τονίζει ότι «θα αξιοποιήσει τους εκλεγμένους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές σε δήμους και Περιφέρειες, στην Ευρωβουλή, για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, για να αποτελέσουν το συνεπές και μαχητικό στήριγμα των εργαζομένων, για ενδυνάμωση του εργατικού λαϊκού κινήματος στην αντεπίθεσή του απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβερνητική και ευρωενωσιακή πολιτική».

Καλεί το λαό «να συνεχίσει να αντιστέκεται στα ψεύτικα διλήμματα 'σταθεροποίηση και ανάκαμψη' ή 'αποσταθεροποίηση και περιπέτειες', 'πίσω - μπροστά', στις ψεύτικες προσδοκίες που καλλιεργεί η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, αφού η σταθερότητα και ανάκαμψη, θα αφορά το μεγάλο κεφάλαιο και όχι το λαό» επισημαίνοντας ότι «όλα αυτά θα ενισχυθούν ενόψει των βουλευτικών εκλογών στα τέλη Ιουνίου».

Υπογραμμίζει ότι «παραμένει πιο επιτακτική σήμερα η ανάγκη για μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ στις εθνικές εκλογές για να μπορέσει η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους».

«Το δίλημμα που μπαίνει μπροστά στο λαό, είναι αν θα συνεχίσει να στηρίζει το δρόμο που μας έφερε έως εδώ, το δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της ΕΕ, με ένταση της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, της ανεργίας, ή αν θα στηρίξει αποφασιστικά την αντίσταση, την αντεπίθεση, τον αγώνα για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, με το λαό πραγματικά στην εξουσία, για να γίνει οργανωτής και κυρίαρχος του πλούτου που παράγει, να ικανοποιηθούν σύγχρονες λαϊκές ανάγκες» σημειώνει η ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ αναφέρεται στην καταγραφή της «δικαιολογημένης λαϊκής δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» προσθέτοντας ωστόσο, πως δεν είναι ωστόσο θετικό το γεγονός «ότι ένας κόσμος στρέφεται σε παλιότερες δοκιμασμένες κι αποτυχημένες επιλογές, όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ή σε άλλες δυνάμεις που στηρίζονται και προετοιμάζονται, για να παίξουν το ρόλο είτε του αναχώματος είτε του συμπληρώματος στην αντιλαϊκή κυβερνητική διαχείριση».

Σημειώνει επίσης, ότι «καταγράφεται μια ακόμα αντιλαϊκή εναλλαγή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, δηλαδή μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του κεφαλαίου, των μονοπωλίων, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ», όπως και ότι «μια ορισμένη ανασύνθεση του αστικού πολιτικού σκηνικού, δεν προμηνύει τίποτε το θετικό».

Στην ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζεται ότι ο συσχετισμός δυνάμεων παραμένει πολύ αρνητικός, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. «Το εργατικό-λαϊκό κίνημα δεν έχει περάσει ακόμη σε φάση δυναμικής και πιο μαζικής αντεπίθεσης» σημειώνεται. Καταγράφεται ως σημαντικό και θετικό το γεγονός «ότι σε αυτές τις εκλογές εκφράστηκε μια τάση συμπόρευσης με το ΚΚΕ, με ανθρώπους που παλέψαμε μαζί τα προηγούμενα χρόνια στο εργατικό και αγροτικό κίνημα, με ανθρώπους της τέχνης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, από το χώρο των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, ορισμένοι εκ των οποίων παλιότερα έκαναν άλλες πολιτικές επιλογές».

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι «αυτή η τάση συμπόρευσης με το ΚΚΕ, δεν έχει καμία σχέση με τις μεταγραφές που έχουμε ζήσει το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στα αστικά κόμματα, εκφράζει θετικές διεργασίες μέσα στο κίνημα και όχι στα κοινοβουλευτικά παρασκήνια».

Η ανακοίνωση κάνει λόγο για έκφραση τάσης συντηρητικοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, παρά τις όποιες θετικές διεργασίες, τονίζοντας ότι «γι' αυτό το φαινόμενο ευθύνονται συνολικά οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, είτε δυνάμεις όπως η ΝΔ, που με τις θέσεις της επένδυσε ανοιχτά στον συντηρητισμό, τον εθνικισμό, σε αντιδραστικές θέσεις, είτε δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που προσπάθησε να ντύσει μια βάρβαρη, αντιλαϊκή πολιτική, με το μανδύα της 'προόδου' και την απάτη της 'προοδευτικής συμμαχίας', δυσφημώντας τελικά τις αξίες της πραγματικής προόδου, τροφοδοτώντας τις ακραίες αντιδραστικές επιλογές και με την ίδια την οικονομική πολιτική του τη διάψευση ελπίδων σημαντικών τμημάτων του λαού».

«Η υποχώρηση της Χ.Α. και σε ψήφους και σε ποσοστά, πρέπει να συνεχιστεί ακόμα περισσότερο μπροστά στις εθνικές εκλογές, ώστε ο ελληνικός λαός να πετάξει έξω από την Βουλή το ναζιστικό δολοφονικό συνονθύλευμα.

Ταυτόχρονα, χτύπημα πρέπει να δοθεί, τώρα που είναι στην αρχή, στη συνολικότερη διαδικασία αναμόρφωσης του εθνικιστικού ακροδεξιού χώρου με την εμφάνιση και ενίσχυση νέων σχημάτων και κομμάτων» προσθέτει η ανακοίνωση, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ «δεσμεύεται να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες στο κίνημα, τους χώρους δουλειάς, τις λαϊκές γειτονιές, τη νεολαία, έτσι ώστε να απομονωθεί η Χ.Α. και οι παραφυάδες της, να αποκαλυφθεί ο ρόλος και ο χαρακτήρας τους».

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι το ΚΚΕ «παραμένει σταθερή δύναμη για τα λαϊκά συμφέροντα, με τάση σταθεροποίησης των δυνάμεών του, σε εκλογικές συνθήκες που προσιδίαζαν σε εθνικές εκλογές», και προσθέτει ότι σε αυτές τις συνθήκες «η ψήφος στο ΚΚΕ εκφράζει τάση χειραφέτησης από τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές που θέτει ο διπολισμός», καθώς επίσης «εκφράζει σε ένα βαθμό αποδοχή της θεμελιακής θέσης του ΚΚΕ, ότι δε μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή κυβερνητική διαχείριση εντός των τειχών του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος και της ΕΕ» και με τις εξελίξεις να «αποδεικνύουν τις μεγάλες ευθύνες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της λεγόμενης 'ανανεωτικής αριστεράς' και (να) αποκαλύπτουν τις αυταπάτες για δυνατότητα φιλολαϊκής στροφής μέσα στην ΕΕ».

Επισημαίνει επίσης το μήνυμα ελπίδας που στέλνει το αποτέλεσμα που κατέγραψε κομμουνιστικά κόμματα και αγωνιστικές δυνάμεις σε άλλες χώρες, «που παλεύουν σε δύσκολες συνθήκες, για να χαραχθεί μια ριζοσπαστική γραμμή ανάκαμψης και ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος σε όλη την Ευρώπη».

Το ΚΚΕ αναφέρεται στη μάχη του δεύτερου γύρου ώστε να αναδειχθούν ξανά οι αγωνιστικές αρχές σε Πάτρα, Πετρούπολη Καισαριανή, Χαϊδάρι, Ικαρία και προσθέτει ότι «στους υπόλοιπους δήμους και τις Περιφέρειες όπου δεν είμαστε στο δεύτερο γύρο και έχουν περάσει εκπρόσωποι του νέου διπολισμού και των συνοδοιπόρων του, εκφράζουμε την αντίθεσή μας, με οποιοδήποτε τρόπο στην κάλπη (λευκό ή άκυρο), δηλώνοντας ότι θα μας βρουν απέναντι από θέση ισχυρής αντιπολίτευσης σε αντιλαϊκές επιλογές τους, δεν πρόκειται να δώσουμε λευκή επιταγή σε κανέναν».

Αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές, το ΚΚΕ καλεί σε μάχη «κόντρα σε διλήμματα που θα δυναμώσουν ακόμη περισσότερο, στο όνομα κάποιων επιμέρους διαφορών, που δεν αλλάζουν την ουσία της στρατηγικής σύμπλευσης ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, τα άλλα κόμματα» και τονίζει ότι «η επίσπευση των εκλογών έχει, εκτός των άλλων, ως στόχο να μην ανακοπεί η προώθηση συγκεκριμένων σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και σε σχέση με το Κυπριακό και άλλα ζητήματα, σε βάρος των λαών».

Το ΚΚΕ καλεί «όλους αυτούς, που στις ευρωεκλογές δίστασαν να κάνουν το βήμα, που κάποιοι ψήφισαν και αυτή τη φορά, με 'κρύα καρδιά', να δώσουν στις εθνικές εκλογές ένα ηχηρό μήνυμα, να κάνουν τώρα την πραγματική διαφορά με ΚΚΕ ισχυρό στο λαϊκό κίνημα και στη Βουλή».

Το ΚΚΕ τονίζει την αποφασιστικότητα του για συμβολή «στην ανασυγκρότηση του εργατικού λαϊκού κινήματος, και στη δημιουργία μιας μεγάλης λαϊκής συμμαχίας για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για επαγρύπνηση και ετοιμότητα για τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και τους ανταγωνισμούς στην περιοχή, στους οποίους συμμετέχει ενεργά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την ουσιαστική συμφωνία της ΝΔ, των άλλων αστικών κομμάτων».

«Για να υπάρχει μια πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση μέσα στο λαό και μέσα στη Βουλή, απέναντι στην όποια επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα προκύψει, ιδιαίτερα απέναντι στην άνοδο της ΝΔ, αλλά και για να μπει πραγματικό τείχος στο φασισμό- ναζισμό, στον εθνικισμό και το ρατσισμό, για να ανοίξουμε το δρόμο, με τον λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων» προσθέτει.

«Κανένας εφησυχασμός. Τώρα, όλες και όλοι στη μάχη για την ενίσχυση του ΚΚΕ! Αυτή είναι και η μόνη κερδισμένη ψήφος για το λαό» καταλήγει η ΚΕ του ΚΚΕ στην ανακοίνωσή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ