ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κλείδωσαν» για τις 7 Ιουλίου οι εθνικές εκλογές

«Κλείδωσαν» για τις 7 Ιουλίου οι εθνικές εκλογές
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Στις 7 Ιουλίου αποφασίστηκε τελικώς να στηθούν οι πρόωρες κάλπες των εθνικών εκλογών, που έρχονται μετά από την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χτες πως θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, να προκηρύξει εκλογές αμέσως μετά από τον β’ γύρο των εκλογών στις 2 Ιουνίου.

Και ενώ πληροφορίες ανέφεραν πως η 30η Ιουνίου είχε προκριθεί ως πιθανότερη ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε εισηγήσεις από συνεργάτες του για κάλπες την 7η Ιουλίου.

Πίσω από αυτή την εισήγηση κρύβονταν δύο λόγοι: πρώτον ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μια εβδομάδα παραπάνω περιθώριο να προετοιμαστεί για τις κάλπες και δεύτερον θα έχουν τελειώσει οι πανελλαδικές εξετάσεις -και γονείς αλλά και οι 17χρονοι ψηφοφόροι δεν θα έχουν υποχρεώσεις που μπορεί να τους εμποδίσουν από το να ψηφίσουν.

Παρόλα αυτά, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν τίθεται θέμα ορισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Αναμένεται, ωστόσο, να αντικατασταθεί ο υπουργός Εσωτερικών, ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Τσίπρας: Οι εκλογές δεν έχουν κριθεί

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το μήνυμα, ωστόσο υπογράμμισε πως οι εκλογές δεν έχουν κριθεί.

Έθεσε δε, και το δίλημμα των εθνικών εκλογών.

«Την επόμενη των εθνικών εκλογών θα έχουμε κυβέρνηση της ΝΔ του Μητσοτάκη μαζί με υπουργούς τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Βορίδη και άλλους συνοδοιπόρους της ακροδεξιάς» είπε ο πρωθυπουργός, και συνέχισε:

«Είτε θα έχουμε κυβέρνηση προοδευτική και δημοκρατική με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία. Προγραμματικά, συνέχισε, είτε θα έχουμε μία κυβέρνηση της ΝΔ που έχει αποδείξει την ιδεοληπτική εμμονή της στις αντιλαϊκές πολιτικές της λιτότητας, είτε θα έχουμε μία κυβέρνηση που θα συνεχίσει και θα διευρύνει την προσπάθεια προστασίας και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Μάλιστα, απευθυνόμενος προς τη Νέα Δημοκρατία, είπε:

«Να μην συμπεριφέρονται ωσάν να είναι εξουσία, ας συγκρατήσουν την αλαζονεία τους, το παιχνίδι δεν κρίνεται στο πρώτο ημίχρονο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ