ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτελέσματα εκλογών 2019: Το βιογραφικό του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα

Αποτελέσματα εκλογών 2019: Το βιογραφικό του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα
EUROKINISSI/ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΑΓΟΥΡΤΖΗΣ

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας είναι ο νέος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, αφού αναδείχτηκε νικητής στο β’ γύρο των δημοτικών εκλογών, συγκεντρώνοντας ποσοστό 66,81% έναντι του Νίκου Ταχιάου που πήρε ποσοστό 33,19%.

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Ζέρβας

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας του ήταν ο Βασίλης Ζέρβας, πολιτικός μηχανικός και η μητέρα του είναι η Λιλίκα Ζέρβα – Ωρολογά, φιλόλογος. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως αριστούχος. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές ως υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Brown στις Η.Π.Α.

Από το 1990, που ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία, ζει και εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός και επιχειρηματίας στη Θεσσαλονίκη.

Tην περίοδο 1994-1997 ήταν αιρετό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αθλητικού Σωματείου Π.Α.Ο.Κ και, ως τεχνικός σύμβουλος, υπεύθυνος για την ανέγερση του κλειστού γηπέδου στο Φοίνικα και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του καλαθοσφαιρικού τμήματος που πρωταγωνιστούσε σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Από τον Απρίλιο του 2010 έως το Μάρτιο του 2016 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αττικό Μετρό Α.Ε.

Σε συνέχεια της εκλογής του ως Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης με την παράταξη «Πρωτοβουλία – Γ. Μπουτάρης» ανέλαβε, τον Ιανουάριο του 2011, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων. Από τότε ήταν υπεύθυνος για μια σειρά περιβαλλοντικών έργων και δράσεων, όπως η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης – 2014, η ίδρυση του «Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων», η διοργάνωση του «Green Party»κ.α.

Τον Ιανουάριο του 2013 ανέλαβε καθήκοντα ως Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης και μόνιμος αναπληρωτής του Δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Στις δημοτικές εκλογές του 2014 κέρδισε εκ νέου την εμπιστοσύνη των συνδημοτών του διπλασιάζοντας τις ψήφους του, και ανέλαβε, από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Φεβρουάριο του 2015, Αντιδήμαρχος Κινητοποίησης των Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού.

Τον Φεβρουάριο του 2015, ύστερα από διαφωνία με τον Δήμαρχο και επικεφαλής της παράταξης, παραιτήθηκε από το αξίωμα του αντιδημάρχου.

Από τον Αύγουστο του 2011 ως τον Δεκέμβριο του 2014 διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (Ε.Τ.Ο.Σ.) της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, η Κ.Ο.Θ. έδωσε σειρά συναυλιών σε αστικούς και περιφερειακούς χώρους (πλατείες, γυμναστήρια, ανοικτά θέατρα) και προσέφερε τη μουσική της αρτιότητα σε ακροατές που δεν είχαν τριβή με την κλασσική και έντεχνη μουσική ενώ θεσπίσθηκε η διοργάνωση των τακτικών συναυλιών της Κ.Ο.Θ. στην αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με δωρεάν παρακολούθηση για φοιτητές και ακαδημαϊκό προσωπικό.

Το Νοέμβριο του 2013 εκλέχτηκε μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας.

Στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας σε μη εκλόγιμη – τιμητική θέση.

Το 2017 αποχώρησε από την παράταξη “Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη” και παρέμεινε Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Τον Οκτώβριο του 2018 ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του ως Δημάρχου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ